Boli si tratamente

Până la 10% dintre pacienții cu Covid-19 care își pierd simțul gustului sau al mirosului ar putea să nu si-l recupereze nici într-o lună

Publicat: 08 iul. 2020
Pierderea simțului gustului sau al mirosului, semn de Covid-19
Pierderea simțului gustului sau al mirosului, semn de Covid-19

Pierderea simțului gustului sau al mirosului, semn de Covid-19. O schimbare a mirosului sau a gustului este recunoscută de oficialii din domeniul sănătății drept semn al Covid-19.

Studiul pacienților cu Covid-19 a arătat că jumătate și-a recăpătat complet mirosul și gustul, dar 10% au spus că nu s-a îmbunătățit deloc la o lună după infectie.

Unul din zece oameni care își pierd simțul gustului și mirosului in caz de coronavirus este posibil să nu si-l recupereze într-o lună, sugerează un studiu.

O modificare a mirosului sau a gustului este acum recunoscută ca un semn de Covid-19, alături de o tuse continuă și febră.

Cercetările efectuate pe un grup mic de italieni care au suferit de simptome ușoare ale bolii au descoperit că unii încă se chinuiau să miroasă sau să guste după boala.

Studiul, publicat în revista JAMA Otolaryngology – Head and Neck Surgery, a implicat 187 de italieni care aveau virusul, dar care nu erau suficient de bolnavi pentru a fi internați la spital.

Cercetătorii i-au examinat și le-au cerut să își evalueze mirosul sau gustul imediat după ce au fost diagnosticați și din nou o lună mai târziu.

Șaizeci la sută (113) au raportat o modificare a simțului mirosului și / sau a gustului. Dintre aceștia, 55 au spus că și-au revenit complet, 46 au raportat îmbunătățiri ale simptomelor și 12 au constatat că simptomele lor nu au fost modificate sau mai grave.

Pierderea simțului gustului sau al mirosului, semn de Covid-19

Prin urmare, doar jumătate și-au recăpătat pe deplin simțul gustului și mirosului la o lună de la recuperare. Alti 40% au înregistrat îmbunătățiri și 10% nu.

Oamenii care aveau simptome severe au avut nevoie de mai mult timp pentru a-si reveni, a descoperit dr. Paolo Boscolo-Rizzo, de la Universitatea din Padova.

NHS a enumerat alterarea simțului mirosului sau gustului ca unul dintre semnele cheie ale Covid-19, împreună cu o temperatură ridicată și tuse persistentă.

Miniștrii au fost avertizați că unul din patru pacienți nu știau că au Covid-19 pentru că nu au avut tuse sau febră, dar au suferit de pierderea gustului mirosului sau de alte semne mai puțin cunoscute.

NHS spune că simțul mirosului pierdut sau schimbat, denumit medical anosmia, poate dura câteva săptămâni sau lunie.

Spray-uri nazale cu steroizi, picături sau un tratament numit antrenament mirositor pot ajuta unele persoane să-și recâștige simțul mirosului. Dar, uneori, schimbările de simț ale mirosului nu pot fi tratate și pot fi permanente, spun specialiștii.

O disfuncție a mirosului poate provoca indirect probleme pde gust, având în vedere că cele două sunt legate.

Adauga un comentariu