Aceste pișcoturi de casă fragede sunt o alegere ideală dacă vrei o gustare dulce, aerată și simplu de făcut, dar și dacă vrei să le integrezi în alte deserturi, de aceea, merită cu siguranță să încerci această rețetă.
Textura lor ușoară, aroma discretă de vanilie și faptul că sunt făcute acasă le transformă într-un preparat pe care îl poți adapta după gust și preferințe.
Rețetă delicioasă de pișcoturi de casă fragede
Pentru această rețetă ai nevoie de 4 ouă mari, de 120 grame de zahăr, de 120 grame de făină albă, de 1 plic de zahăr vanilat, de 1 praf de sare și de zahăr pudră pentru presărare. Începe prin a separa ouăle, folosind gălbenușurile pentru a forma o bază catifelată cu zahărul vanilat, iar albușurile bate-le spumă tare cu zahărul, până când capătă o consistență lucioasă.
Spuma de albușuri trebuie să fie foarte bine bătută pentru ca pișcoturile de casă fragede să fie aerate și ușoare. Făina se încorporează treptat, prin mișcări lente, astfel încât compoziția să nu se lase. Aluatul obținut se pune într-un poș și se formează pișcoturi lungi direct pe hârtie de copt.
Dacă presari zahăr pudră înainte să le pui la copt, vei creea acea crustă ușor crocantă, care contrastează plăcut cu interiorul pufos. Acestea se coc la 180 de grade Celsius timp de 12-15 minute, până devin aurii, dar nu maronii. Află cum poți să faci și brânzoici ardelenești.
Un detaliu important este să nu deschizi cuptorul în primele 10 minute, întrucât pișcoturile se pot lăsa. Rezultatul final sunt niște picoturi de casă fragede, aromate și foarte ușoare, potrivite chiar și ca gustare pentru copii, întrucât nu conțin aditivi.
Trucuri pentru un preparat perfect și cum se păstrează corect
Fragilitatea pișcoturilor depinde foarte mult de modul în care sunt bătute albușurile și de cât de rapid se lucrează după acest pas. Un truc esențial este ca bolul și paletele mixerului să fie complet degresate, altfel, albușurile nu se vor bate cum trebuie.
Un alt sfat este ca ouăle să fie ținute la temperatura camerei pentru a separa ușor și pentru a obține o spumă stabilă. De asemenea, nu trebuie să adaugi făina dintr-o dată, ci să o presari treptat pentru a evita formarea cocoloașelor.
Dacă vrei pișcoturi mai crocante, adaugă încă 10 grame de zahăr pudră presărat deasupra, iar dacă le preferi extra-fragede, redu timpul de coacere cu 2 minute, dar ai grijă să nu rămână crude. Pentru o aromă suplimentară se poate include o linguriță de extract natural de vanilie sau puțină coajă de lămâie rasă.
Un alt sfat util este să folosești două tăvi încălzite alternativ, pe care, în timp ce una coace, pe cealaltă să se formeze pișcoturile, iar aluatul să nu apuce să se lase. După coacere, pișcoturile se lasă la răcit complet pe un grătar, fără a fi acoperite.
Pentru a rezista cât mai mult, pune-le în cutii metalice sau borcane închise ermetic și vor rezista fragede chiar și 7-10 zile. Află cum poți să faci și papanași fierți ardelenești.
Această rețetă pentru pișcoturi de casă fragede merită cu siguranță încercată măcar o singură dată, întrucât poate fi o gustare delicioasă sau bază pentru multe deserturi.