Sanatate

Plămânii dor în spate: Ce afecțiuni provoacă aceste probleme de sănătate

Publicat: 09 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Plămânii dor în spate Ce afecțiuni provoacă aceste probleme de sănătate
Una din cele mai răspândite afecțiuni care provoacă dureri în spate este astmul bronșic

Există multe motive din cauza cărora plămânii dor în spate. În anumite situații, plămânii nu sunt cauza reală a problemelor. Uneori, o persoană simte dureri în plămâni dar de fapt suferă de o boală de inimă. De cele mai multe ori, durerile în zona toracică sunt provocate de terminațiile nervoase aflate în apropierea plămânilor.

De obicei, afecțiunile pulmonare sunt asimptomatice în fazele incipiente. Durerea începe să apară, chiar și în cazul bolilor grave de plămâni, doar în momentul în care structurile adiacente sunt afectate. Pe lângă bolile de inimă există o serie de probleme pulmonare care pot determina dureri de plămâni.

persoana care isi tine mainele pe piept
Afecțiunile pulmonare sunt asimptomatice în fazele incipiente

Plămânii dor în spate: Ce afecțiuni provoacă acest disconfort

Una din cele mai răspândite afecțiuni care provoacă dureri în spate este astmul bronșic. Această afecțiune imflamează căile respiratorii și provoacă o iritare pulmonară. Astmul crește predispoziția la dureri toracice și este adesea asociat cu tuse cronică și respirație șuierătoare. Durerea toracică este un semn al atacului de astm, în acest caz este foarte important consultul unui medic.

Durerile în spate din zona plămânilor poate fi provocată de infecții. Infecția pulmonară dar și infecțiile căilor respiratorii sunt însoțite de tusea seacă. De cele mai multe ori, durerile de plămâni sunt provocate de infecții precum pneumonia, turbeculoza, actinomicoza pulmonară și histoplasmoza.

Pleurita este o afecțiune ce inflamează țesuturile care acoperă plămânii. Această boală se manifestă prin dureri ascuțite de plămâni care se accentuează în timpul respirației profunde. Pleurita este o consecință a infecțiilor virale sau bacteriene ale plămânilor. De asemenea, această afecțiune poate să apară și din cauza unor afecțiuni autoimune.

grafica plamani bolnavi
Tumorile pulmonare cauzează dureri unilaterale

Durerea în spate în zona plămânilor: Cauze ale durerilor toracice

Afecțiunea ce poartă denumirea în popor „plămânul prăbușit” definește prezența aerului în spațiul pleural. Pneumotoraxul provoacă durere, de cele mai multe ori este o durere bruscă și ascuțită în zona pieptului. Aceasta îngreunează respirația și poate apărea fără motiv. Dacă boala nu este tratată, pneumotoraxul se agravează și poate duce la stop cardiorespirator.

Una dintre cele mai grave afecțiuni care provoacă dureri în plămâni este cancerul. Cancerele pulmonare pot provoca dureri doar în fazele finale. Tumorile pulmonare cauzează dureri unilaterale. Tumorile canceroase la plămâni pot provoca tuse cu sânge și dificultăți de respirație.

Durerile musculare toracice pot fi cauzate de condițiile autoimune, acestea putând fi interpretate ca provenind din plămâni. O altă cauză des întâlnită care provoacă durerea în spate este refluxul gastro-esofagian. Această afecțiune poate fi una intensă și poate dura suficient de mult.

grafica plamanii bolnavi a unei persoana
Astmul crește predispoziția la dureri toracice

Când este necesar să mergi la doctor: Ce teste sunt necesare pentru diagnosticarea afecțiunii

Există situații în care plămânii dor în spate din cauza unor afecțiuni care pot fi tratate și acasă. Însă, există cazuri în care disconfortul toracic poate avea și cauze grave, cu potențial fatal. În cazul în care simți o presiune, plenitudine sau strângere în piept, este necesar să soliciți asistență medicală imediată. Durerile toracice severe sau prelungite pot fi însoțite de transpirații, amețeli, greață și dificultăți de respirație sau slăbiciune.

Pentru a stabili diagnosticul, medicul ascultă cu stetoscopul pacientul și, dacă este necesar, solicit și efectuarea testelor de sânge. Acestea pot dovedi o inflamație, infecție sau afecțiune autoimună. Radiografia toracică este o altă examinare necesară pentru a căuta semne de infecție. Dacă este vorba despre o afecțiuni a căilor respiratoria, atunci medicul va recomanda o bronhoscopie pentru stabirea diagosticului precis.

În cazul în care plămânii dor în spate este necesară o evaluare atât a plămânilor cât și efectuarea unei electrocardiograme pentru a exclude o eventuală patologie cardiacă. Este important să prezinți medicului informații cu privire la istoricul medical și cel al durerii de plămâni înainte de a stabili care sunt testele necesare pentru identificarea diagnosticului.

femeie care se tine de piept din cauza durerii
Pleurita este o afecțiune ce inflamează țesuturile care acoperă plămânii
Adauga un comentariu