Titlurile zilei

Plan grandios în jurul Catedralei Mitropolitane din Iași. O parcare subterană cu o piață uriașă pentru pelerini va apărea în centrul orașului – FOTO, SCHIȚE

Publicat: 31 iul. 2021
Ansamblul din jurul Catedralei Mitropolitane din municipiul Iași
În jurul Catedralei Mitropolitane Iași va apărea o parcare cu 80 de locuri, dar și o zonă specială destinată pelerinilor veniți la hramul Cuvioasei Parascheva. Mitropolia a primit aviz favorabil pentru noul plan urbanistic zonal

Mitropolia Moldovei și Bucovinei va derula un amplu proiect de modernizare a zonei din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași. Primăria Iași a emis planul urbanistic zonal pentru modernizarea zonei din jurul lăcașului de cult. În plan apar o parcare subterană, o piață dedicată pelerinilor, dar și extinderea Facultății de Teologie din centrul Iașului

Proiect major, în zona centrală a municipiului Iași. Mitropolia Moldovei și Bucovinei a primit aviz pozitiv pentru un proiect uriaș, ce cuprinde modernizarea zonei din jurul Catedralei din centrul orașului. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) cuprinde refacerea împrejmuirii zonei, o piață vestică de pelerinaj, precum și extinderea Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, dar și o nouă parcare subterană. Suprafața terenului reglementat prin planul urbanistic este de 45.750 de metri pătrați.
Tot proiectul se va derula în zonele G.M. Cantacuzino, strada Cloșca, Petru Movilă și Colonel Langa. Mitropolia are în plan și alte investiții în cadrul Ansamblului din zona centrală a orașului.

PUZ important pentru Mitropolia Moldovei și Bucovinei

Planul arată că, în zona încadrată între strada Arh. G.M. Cantacuzino și strada Petru Movilă, regimul de înălțime poate varia, maximul fiind de 23 de metri. Spațiile verzi ar urma să atingă 30,64 la sută din proiect. Documentația a fost demarată încă din 2017, proiectul fiind aprobat recent de autoritatea locală.

„Lucrarea urmărește realizarea unei compoziții coerente din punct de vedere urbanistic și configurarea unei estetici a ansamblului compozițional în zona studiată. Intenția beneficiarului este de a realiza un plan urbanistic pentru zona construită protejată, care să stabilească regulamente și indicatori urbanistici ce vor permite amenajarea incintei și zona aferentă Ansamblului Mitropolitan, cu utilitățile necesare funcționării armonioase a obiectivului. Prin planul urbanistic zonal (PUZ) se urmărește optimizarea utilizării resurselor de teren, corelată cu stabilirea de reglementări specifice funcțiunilor din cadrul zonei studiate”, se arată în documentație.

Zeci de locuri de parcare pe două niveluri subterane

Proiectul a fost împărțit în două unități teritoriale de referință (UTR). UTR 1 cuprinde zona din curtea Catedralei, iar UTR 2 este legată de zona G.M. Cantacuzino. În această zonă, în dreptul intrării dinspre strada respectivă va apărea o parcare subterană pe două niveluri, ce poate cuprinde 80 de locuri.

„Staționarea vehiculelor se admite numai în interiorul parcelei, deci în afara circulației publice. Pentru stabilirea numărului minim de locuri de parcare / garare se va respecta HCL nr. 425/2007. Astfel, se propun 80 de locuri de parcare pe două niveluri, la subsol. În zona UTR 2, pe zona de circulație de la fostul Peco – actuala parcare -, care este afectată de construcțiile propuse, se vor devia rețele în zona străzii Arhitect G.M. Cantacuzino. Pentru construcțiile noi prevăzute, unde avem și subsoluri cu parcări, se vor acoperi cerințele de apă de consum menajer, precum și de stingere. În zona UTR 2 se vor realiza rezerve de apă pentru hidranți și, separat, pentru sprinklere. Se asigură spații pentru camerele tehnice în care se montează grupurile de pompare și grupul electrogen”, se mai arată în documentație.

Noi construcții lângă Catedrala Mitropolitană din Iași

Pe terenul din vecinătatea Mitropoliei, la intersecția cu strada Colonel Langa, vor apărea și alte construcții, printre care unele clădiri de birouri, dar și noua piață urbană. Proiectul include și reabilitarea clădirii Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași.
Facultatea de Teologie Ortodoxă funcționează în fostul Palat al lui Mihai Sturdza, începând din anul universitar 1993-1994. Iar Mitropolia a prins clădirea în proiect, fondurile urmând a fi alocate prin Compania Națională de Investiții.

Vezi AICI proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului urbanistic pentru modernizarea zonei din jurul Catedralei Mitropolitane din Iași.

Comentarii
  • Chiar mă speriasem că e vreun proiect de infrastructură în mun iasi sau un spital sau ceva de genul dar nu e alt bisericoi

  • Elvetia este Elvetia. Nimic nu se face-construieste fara referendum. Cum sa intrebi un popor cu cetateni indrumati sa fie doar slugi. E plin orasul de blocuri care se vor darama la primul cutrmur. Parinteii, desigur, se vor implica pentru inmormantari. Acolo sa fie frumos, la ei. In rest un oras sufocat, cu accidente grave,…..cu camere de luat vederi la cosurile de gunoi….mii….

  • Orice PUZ este un desen frumos, colorat, stampilat, etc. Costa bani frumosi. Dar nu zice nimic de apele subterane care… care parcare subterană?

  • Fir-ati ai dreacului de diavoli ce sunteti! De parca nu ati fi destui, va mai impanziti oleaca si mariti facultatea de invatat la behăit, ça pulea ÎPS Constanta.
    Si parcarea este ca sa va ascundeti Merţanele de milioane de euro!

  • Smecher era si timpul dupa Stadion, Sala Polivalenta, Bazin Olimpic … lasand ironia nu avem nimic in Iasi cautati poze de ex Craiova (polivalenta, strand, stadion atletism, stadion fotbal etc)aici nu e vointa generala de la prefectura, cj, primarie, partide politice care o fi ele nu simt nimic pt oras (daca le iei cv la fiecare o sa vedeti minim 20 ani crescuti prin bc, vs, nt, sv etc aici doar printeaza bani pt ei familiile lor …asta e bv

  • Cu alte cuvinte mitropolia Moldovei a pus mana pe intregul parc de la teatrul National teren public al tuturor iesenilor si isi va construi tot pe banii publici ai iesenilor parcare privata ”publica” si piata privata ”[ublica” pentru ”pelerini” unde pana la urma doar ei vor da comenzi, taia si spanzura dupa bunul plac ! mai au putin si o sa va ia si parcul Copou ca sa faca ei o biserica mai mare tot pentru pelerini binenteles! si uite asa pas cu pas gabjesc toata Romania daca se poate pentru ca romanul e o sluga proasta !

Adauga un comentariu