Prima pagină » Sanatate » Planta de păducel are beneficii pentru sănătatea inimii. Cum se consumă și pentru ce sunt recomandate fructele

Planta de păducel are beneficii pentru sănătatea inimii. Cum se consumă și pentru ce sunt recomandate fructele

05 dec. 2024, 11:42,
în Sanatate

Planta de păducel are beneficii multiple, deoarece conține multe substanțe care pot beneficia inima. Este un arbust spinos din familia trandafirilor, care crește până la 1,5 metri înălțime în zonele împădurite și însorite din întreaga lume. Mici fructe, numite măceșe, apar după flori, iar de obicei sunt roșii când sunt coapte, dar pot fi și negre.

Flavonoidele antioxidante din păducel pot ajuta la dilatarea vaselor de sânge și protejarea acestora, precum și la îmbunătățirea fluxului sanguin.

Păducel, beneficii pentru sănătatea inimii

Fructele, frunzele și florile plantei au fost folosite în scopuri medicinale, pentru a ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă și pentru a ajuta la controlul hipertensiunii arteriale și al colesterolului ridicat. Atât studiile pe animale, cât și cele pe oameni sugerează că planta de păducel are beneficii în creșterea fluxului de sânge în artere coronare, îmbunătățirea circulației și scăderea tensiunii arteriale. A fost, de asemenea, utilizată pe piele pentru a trata furunculele și leziunile cutanate, precum eczema dishidtrotică.

Fructul de păducel are beneficii la rândul său, fiind o sursă bogată de polifenoli, care sunt compuși antioxidanți puternici găsiți în plante. Antioxidanții ajută la neutralizarea moleculelor instabile care pot dăuna corpului tău atunci când sunt prezente în cantități mari. Radicalii liberi pot proveni din anumite alimente, însă nivelurile mai ridicate se pot înregistra ca urmare a expunerii la toxinele din mediu, cum ar fi poluarea aerului și fumul de țigară. Polifenolii sunt asociați cu numeroase beneficii pentru sănătate datorită activității lor antioxidante, inclusiv un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer, diabet de tip 2, astm, probleme cardiace sau îmbătrânirea prematură a pielii. Deși cercetările inițiale pe animale și celule sunt promițătoare, sunt necesare mai multe studii pe oameni pentru a evalua efectele fructelor de păducel.

Mai multe studii concluzionează că păducelul a îmbunătățit semnificativ funcția inimii, precum și că planta poate îmbunătăți capacitatea unei persoane de a face exerciții fizice după un atac de cord. Participanții au raportat că a remediat semnificativ semnele bolii. O cercetare a constatat că extractul de păducel, respectiv 900 miligrame pe zi, administrat timp de 2 luni a fost la fel de eficient ca dozele mici de captopril în ameliorarea simptomelor insuficienței cardiace. Totuși, aceasta este o afecțiune gravă și nu ar trebui niciodată să încercați să vă tratați singuri. Întrebați-vă medicul dacă păducelul este potrivit pentru dumneavoastră.

Cum se consumă fructele

Aceste rețete sunt oferite doar pentru plăcerea dumneavoastră și nu ar trebui interpretate ca sfat sau instrucțiuni medicale.

Pentru a face un ceai de păducel aveți nevoie de 4 linguri de fructe uscate, 1 baton de scorțișoară, 2 linguri de hibiscus uscat întreg, 4 căni de apă și miere după gust. Combinați apa, fructele de păducel, scorțișoara și hibiscusul într-un vas, puneți-l pe foc și aduceți la fierbere. Ulterior, reduceți căldura și lăsați să fiarbă la foc mic timp de 20 de minute. Acest proces se numește „decoct”, un termen sofisticat pentru extragerea medicamentului din fructe sau rădăcini dure. După 20 de minute, turnați lichidul printr-o sită, iar astfel ar trebui să rămână între 2 și 3 căni de ceai delicios. Îndulciți-l după gust cu miere și savurați o ceașcă imediat. De asemenea, este la fel de bun rece.

Pentru a prepara sirop de păducel ai nevoie de jumătate de cană de fructe de uscate, 1 cană și jumătate de apă, 1 cană și jumătate de miere, 60 de mililitri de rachiu și 1 lingură de tinctură de ardei iute  sau de ghimbir. Puneți fructele de păducel într-o oală cu apa și lăsați-le la înmuiat peste noapte. Ulterior, puneți pe foc și gătiți la cea mai mică treaptă, acoperită, timp de o oră, iar ulterior lăsați să se răcească. Mai departe, pasați fructele de păducel și adăugați rachiul, apoi acoperiți oala și puneți-o din nou pe aragaz la foc mic, lăsând păducelul să infuzeze timp de minimum 20 de minute sau până când apa se închide la culoare. Puneți 2 straturi de tifon în sită, turnați amestecul, după care încălziți mierea și apa infuzată pentru a face sirop. Amestecați tinctura de ardei iute la final, în produsul răcit, apoi transferați produsul finit în sticlă. Astfel, puteți să vă bucurați de planta de păducel și beneficiile uimitoare pe care le are.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 ianuarie 2025
13 ianuarie 2025