Local

Platformă creată de câțiva ieșeni pentru a veni în ajutorul ucrainenilor refugiați: Cei fugiți din calea războiului își pot găsi un loc de muncă în Iași!

Publicat: 31 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Platformă creată de câțiva ieșeni pentru a veni în ajutorul ucrainenilor refugiați Cei fugiți din calea războiului își pot găsi un loc de muncă în Iași
Restaurantul ”Acaju” susține acest proiect și ajută cât de mult poate

Mai mulți ieșeni au creat o platformă destinată cetățenilor din Ucraina pentru a veni în ajutorul ucrainenilor refugiați. Aceștia se vor putea integra mai ușor în societate și își vor putea continua viața în Iași. Până acum, pe platformă au fost centralizate 150 de oferte de locuri de muncă de la angajatorii ieșeni  pentru refugiații veniți din Ucraina

”Ukrainians in Iași“ este platforma dedicată refugiaților ucraineni. Aceștia, timp de 3 săptămâni, au reușit să centralizeze 150 de oferte de muncă de la peste 60 de angajatori ieșeni și în jur de 30 de afaceri locale care oferă cetățenilor ucraineni diferite beneficii la locul de muncă precum o masă caldă, o cafea gratuită, discount-uri la anumite servicii și acces gratuit la spații de coworking. De asemenea, vin în ajutorul refugiaților și Organizațiile Neguvernamentale (ONG) și medicii, atât din clinici private, cât și medicii de familie care oferă consultații gratuite cetățenilor.

”Până în prezent am centralizat peste aproximativ 150 de oferte de muncă disponibile, acum, în Iași, de la peste 60 de angajatori, în jur de 30 de beneficii pe care afacerile locale le oferă cetățenilor ucraineni (fie că e vorba de o masă caldă, o cafea gratuită, discount-uri la anumite produse, access gratuit la spații de coworking). Avem și o listă cu link-uri utile, cu surse de informare oficiale, ONG-uri care pot ajuta pe diferite paliere în rezolvarea unor nevoi specifice, o listă cu rețelele de clinici private, cât și cu medicii de familie din Iași care oferă servicii medicale în mod gratuit”, declară pentru reporterii BZI Sorina Miron, unul dintre responsabili.

Cum vine această platformă în ajutorul ucrainenilor refugiați și ce fel de locuri de muncă se găsesc

 o masa de la un restaurant
”Cartofisserie”„ este o afacere locală care vine în ajutorul refugiaților ucraineni

Cu ajutorul acestei platforme, persoanele care au plecat din cauza invaziei ruse în Ucraina se pot angaja în Iași. Acest program dedicat lor le pune la dispoziție diferite locuri de muncă din diverse domenii. Aceștia au obținut oferte de muncă în domeniul IT, dar și locuri de muncă oferite de firme din domeniul HoReCa.

”Prin intermediul platformei, ucrainenii au acces la job-uri din domenii diverse, cu diferite specificații de calificare. Pe lângă pozițiile disponibile în cadrul firmelor din domeniul IT, am publicat și job-uri oferite de firme din HoReCa, saloane de înfrumusețare, servicii de curățenie, service-uri auto, depozite de marfă. Pentru majoritatea se cer cunoștințe minime de limba română sau engleză”, adaugă Sorina Miron.

Conectarea candidaților ucraineni cu angajatorii se face cu ajutorul voluntarilor vorbitori de limba ucraineană sau rusă. Candidații pot aplica la un loc de muncă direct din platformă și ulterior vor fi sunați de cei care vorbesc rusă sau ucraineană pentru a afla mai multe detalii despre experiențele lor, nivelul de cunoaștere al limbii engleze sau română. Ulterior, aceștia transmit informațiile angajatorilor și intră în contact direct angajatorul cu unul dintre candidați.

”Ucrainenii își fac cont pe platformă și aplică la job, apoi voluntarii vorbitori de ucraineană și rusă îi sună ca să afle mai multe despre experiența lor, nivelul de cunoaștere al limbii engleze sau cerințe legate de program, apoi anunță angajatorul dacă au găsit pe cineva potrivit și le fac legătura. E un proces de screening și match-making în constantă îmbunătățire. Am dorit să avem o abordare proactivă pentru procesul de recrutare, în care ținem legătura constant atât cu angajatorul, cât și cu angajatul, pentru a-i aduce mai ușor împreună. Până acum am ajutat 10 persoane să își găsească locuri de muncă, pe lângă cei care sunt încă în probe și așteaptă răspunsuri din partea angajatorilor”, adaugă unul dintre responsabilii platformei.

Ce planuri de viitor au membrii platformei ”Ukrainians in Iași”

o cetateanca refugiata
Aliona și-a găsit de muncă prin cadrul acestei platforme

Membrii platformei sunt activi de 3 săptămâni și își doresc să continue activitatea atât cât va fi nevoie. Ei vor să se dezvolte cât mai mult, astfel încât platforma să devină un punct principal de ajutor și informare pentru ucraineni, indiferent dacă este vorba de găsirea unui loc de muncă sau accesarea la un alt serviciu oferit lor.

”Au trecut 3 săptămâni de când am lansat «Ukrainians in Iași». În continuare, ne dorim să dezvoltăm platforma, astfel încât să devină un punct principal de informare pentru cetățenii ucraineni care caută informații pentru stabilirea în Iași, indiferent că e vorba de găsirea unui loc de muncă, accesarea serviciilor medicale”, menționează Sorina Miron.

În prezent, aceștia colaborează cu voluntari vorbitori de limba rusă sau ucraineană, însă, pe viitor, își doresc să angajeze vorbitorii de rusă sau ucraineană pentru a înființa un Call Center, deoarece în acest mod ar facilita comunicarea dintre cei care vor să ajute și refugiați. De altfel, își doresc să susțină și alte initiative locale precum ”Twinkle Star”, care vor să creeze o grădiniță specială pentru copilașii fugiți de conflictul militar și spații speciale de socializare pentru mame.

”În prezent colaborăm cu voluntari, însă dorim să angajăm vorbitori de limba ucraineană sau rusă pentru organizarea unui Call Center prin intermediul căruia să facilităm comunicarea între cei care vor să ajute și cei care vor primi ajutorul. Pe termen lung, ne dorim să susținem și alte inițiative locale, cum ar fi cea de la centrul educațional «Twinkle Star», care vor să organizeze o grădiniță specială pentru copiii ucraineni și spații de socializare pentru mamele care au nevoie de așa ceva”, afirmă ieșeanca responsabilă în comunicare.

 o persoana cu par blond
Este un tânăr ajuns în Iași. Acesta a reușit să își găsească de muncă în domeniul în care se pricepe cel mai bine

Cine a lucrat la înființarea acestei platforme și cum se poate ajuta

un baiat care este voluntar in acest proiect
Este un băiat din Republica Moldova și este voluntar în cadrul acestui proiect pentru că dorește să susțină refugiații

Această activitate a fost pusă în practică de două companii ieșene, însă au avut parte și de sprijinul grupului Iulius, deoarece, cu ajutorul lor, au luat legătura cu angajatorii ieșeni care oferă locuri de muncă sau alte beneficii cetățenilor ucraineni.

”Această inițiativă a fost demarată de 2 companii ieșene, ThinkOut și Namogo, cu sprijinul grupului Iulius. ThinkOut este un start-up de tehnologie care oferă antreprenorilor o platformă de analiză și planificare financiară. Namogo este o agenție de web design și consultanță în proiecte media. Prin intermediul Iulius Group am ajuns la companiile din rețeaua lor de parteneri, care oferă job-uri și beneficii pentru cetățenii ucraineni care se află în prezent în Iași”, adaugă Sorina.

Aceștia fac apel către oamenii cu suflet mare, care își doresc să se dezvolte cât mai bine sau care doresc să contribuie, pentru a veni în ajutorul celor terorizați de luptele care au loc în Ucraina.

”Primim ajutor financiar pentru înființarea și susținerea Call Center-ului. Primim, de asemenea, și echipamente (telefoane, laptop-uri, căști) sau orice fel de informații care ne vor ajuta să ne mișcăm cât mai repede pentru a ajuta la rândul nostru pe cei care au nevoie”, mărturisește Sorina Miron.

Adauga un comentariu