Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Plitidepsina, un medicament anticancer cu acțiune foarte puternică împotriva COVID-19
Plitidepsina, un medicament anticancer cu acțiune foarte puternică împotriva COVID-19

Plitidepsina, un medicament anticancer cu acțiune foarte puternică împotriva COVID-19

27 ian. 2021, 15:50,
în Sanatate

O companie biofarmaceutică spaniolă și câțiva cercetători americani au descoperit că un medicament aflat deja pe piață, plitidepsina, ar putea acționa ca un potențial tratament antiviral împotriva COVID-19. Prin inhibarea unei proteine ​​gazdă a organismului cheie folosită de virus, această moleculă are, de asemenea, potențialul de a acționa împotriva mutațiilor.

De la apariția SARS-CoV-2, cercetătorii au analizat strategiile de repoziționare terapeutica. Concret, au testat medicamente deja autorizate pentru alte indicații, pentru a determina dacă ar putea avea efecte benefice împotriva Covid-19. În acest context au apărut dezbateri în jurul hidroxiclorochinei, fără ca numeroasele date clinice disponibile până în prezent să confirme cu adevărat interesul terapeutic al acestei molecule utilizate în gestionarea lupusului eritematos sau a poliartritei reumatoide. În ultima perioada, un alt tratament, plitidepsina, a atras atenția specialistilor.

Plitidepsina, medicament utilizat în tratamentul mielomului multiplu: acțiune foarte puternică împotriva COVID-19

Oamenii de știință de la Quantitative Bioscience Institute, UC San Francisco și Icahn School of Medicine din Muntele Sinai au demonstrat într-adevăr că plitidepsina, un medicament aprobat de Agenția de Reglementare Australiană pentru tratamentul mielomului multiplu (un tip de cancer de sânge), are activitate antivirală împotriva SARS-CoV-2. În prezent, acesta a făcut obiectul doar unui studiu clinic de fază I/II, dar primele rezultate publicate în revista Science indică faptul că ar fi de 27,5 ori mai puternic împotriva SARS-CoV-2 in vitro decât remdesivir, un medicament antiviral care a primit autorizație de utilizare de urgență de la Agenția SUA pentru Medicamente (FDA), în 2020, pentru tratamentul COVID-19.

În curând va fi lansat un studiu de fază III

Acest medicament a fost dezvoltat de compania spaniolă Pharmamar, care a declarat că „datele și primele rezultate pozitive ale studiului clinic sugerează că plitidepsina ar trebui luată în considerare pentru studiile clinice extinse pentru tratamentul COVID-19”.

Producatorul spune că se află în discuții cu autoritățile de reglementare pentru a începe studiile de fază III. Plitidepsina acționează prin blocarea proteinei eEF1A care se găsește în celulele umane pe care SARS-CoV-2 le folosește pentru a se reproduce și a infecta alte celule. Această inhibiție împiedică reproducerea sa în interiorul celulei, limitând răspândirea sa în corp, potrivit Sante Magazine.

Studiul efectuat in vitro și in vivo a arătat, de asemenea, că medicamentul duce la o reducere puternică a replicării virale, rezultând o reducere cu 99% a încărcăturii virale în plămânii șoarecilor tratați cu plitidepsină. Cercetătorii au testat, de asemenea, sinergia dintre plitidepsină și remdesivir in vitro, iar datele arată că plitidepsina are un efect aditiv cu remdesivir, ceea ce l-ar face un potențial medicament candidat de luat în considerare pentru terapia combinată.

„Plitidepsina este un inhibitor extrem de puternic al SARS-CoV-2, dar cel mai important punct forte este că vizează mai degrabă o proteină gazdă decât o proteină virală”, explică prof. Kris White de la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai.

Acest lucru înseamnă că, dacă plitidepsina are succes în tratarea COVID-19, virusul nu va putea câștiga rezistență împotriva acestui medicament prin mutație, ceea ce reprezintă o preocupare majoră in conditiile răspândirii variantelor britanice și sud-africane.

Un alt studiu trebuie să confirme acest lucru, dar dacă SARS-CoV-2 și variantele sale utilizează aceeași „cale de infecție”, înseamnă că acestea ar putea fi sensibile la aceleași molecule care inhibă această interacțiune virus-gazdă. Compania farmaceutică spaniolă a izolat mai întâi această moleculă (sub denumirea comercială „Aplidin”) de un organism marin cunoscut sub numele de „Aplidium albicans”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
13 decembrie 2024
13 decembrie 2024