Prima pagină » Sanatate » Plombele care îți pun sănătatea în pericol. Dacă nu le-ai înlocuit încă, află de ce trebuie să o faci
Plombele care îți pun sănătatea în pericol. Dacă nu le-ai înlocuit încă, află de ce trebuie să o faci

Plombele care îți pun sănătatea în pericol. Dacă nu le-ai înlocuit încă, află de ce trebuie să o faci

23 feb. 2023, 13:02,
în Sanatate

Majoritatea românilor au cel puțin o plombă de amalgam. Cu toate că a fost o practică extrem de întâlnită fie din lipsă de alte opțiuni, fie din cauza costului său redus, plombarea dinților cu aliaje metalice a fost interzisă deja de câțiva ani de către Uniunea Europeană. Semnalul de alarmă tras de specialiști a împins mulți români să își înlocuiască plombele vechi cu alte alternative non-toxice și mult mai durabile.

De ce a interzis UE plombele de amalgam?

Plombele de amalgam (numite uneori și plombe argintii) sunt de fapt un amestec de mercur lichid și bucăți mici de argint sau alte metale, cum ar fi cupru, staniu și zinc. Pacienții care au aceste tipuri de plombe ingerează frecvent mercur. Cu toate că dozele nu sunt alarmante în faza inițială, cumulat cu mercurul pe care îl consumăm din alte surse alimentare (cum ar fi peștele de exemplu), nivelul de toxicitate poate crește la cote alarmante.

De ce trebuie să îți înlocuiești plombele de amalgam?

Pe lângă faptul că aceste tipuri de plombe pot fi toxice pentru organism, ele pot să îți afecteze și dintele. Metalul acestor plombe se dilată și se contractă la căldură, frig și mușcătură. Cu fiecare masă, dintele este slăbit și în funcție de dimensiunea plombei, există un risc mai mare de fracturare a dintelui. Pentru o astfel de plombă, medicul dentist a trebuit să pilească mult mai mult din dinte, lucru care slăbește structura și îl pun în pericol.

Cu ce putem înlocui plombele vechi și care sunt avantajele

În clinicile Dentesse, cu ajutorul tehnologiei avansate, tratamentul cariei dentare se poate realiza extrem de precis, la microscop și cu ajutorul laserului, fără durere sau disconfort.

Incrustații de tip Inlay sau Onlay

Incrustațiile dentare reprezintă cea mai bună alternativă la plombele clasice.

Acestea sunt mici piese ceramice, realizate în laboratorul dentar și personalizate pentru ca tu să obții o mușcătură perfectă.

Aceste incrustații au și o culoare identică cu cea a dintelui natural. Această culoare nu se va modifica cu timpul.

Plombe din compozite

Compozitele sunt un amestec umplut cu sticlă (dioxid de siliciu). Acestea sunt puternice și durabile și îmbunătățesc aspectul dinților, având o culoare și o formă extrem de apropiată de cea a dintelui natural.

Deoarece aderă direct la dinte, medicul stomatolog nu trebuie să pilească la fel de mult din dintele natural. Dacă curățarea cariei se face și cu ajutorul tratamentului laser, atunci precizia este și mai mare.

Unele studii au arătat faptul că acest tip de restaurare întărește dinții și protejează împotriva revenirii cariilor, șansele de fărâmițare a dintelui sunt reduse, iar sensibilitatea dentară este minimizată.

În clinicile stomatologice DENTESSE, ai la îndemână toate serviciile de care poți avea nevoie. Tehnologia, materialele performante și echipa medicală care acoperă toate specializările, îți sunt oferite pentru un tratament confortabil și eficient.

Programează-te acum la 0232 210 105, online sau direct în clinicile noastre.

📍 Iași: Str. Sf. Lazăr Nr. 76 sau Str. Săulescu Nr. 13

📍 Huși: Str. Ștefan cel Mare Nr. 79

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`