Prima pagină » Sanatate » Policitemia vera. De ce este periculoasă această boală și cum să scapi de ea

Policitemia vera. De ce este periculoasă această boală și cum să scapi de ea

15 sept. 2022, 10:21,
BZI.ro, în Sanatate

Policitemia vera este o boală mieloproliferativă cronică în care, din cauza unei boli a unei celule stem din sânge, apare o tumoare din descendenții săi. Pacientul suferă o creștere a numărului tuturor celulelor sanguine, leucocite, trombocite și mai ales eritrocite. Fiind descendenți ai unei celule stem bolnave, toate celulele sanguine își desfășoară activitatea normală.

Însă o creștere a hemoglobinei și a trombocitelor este periculoasă deoarece se formează cheaguri de sânge care, asemenea dopurilor, pot bloca vasele mici. Acest lucru provoacă diverse complicații, printre care se numără tromboză, inclusiv atacuri de cord sau accidente vasculare cerebrale. De regulă, în stadiul inițial, bolnavii se simt bine, iar modificările testului de sânge sunt uneori găsite întâmplător. Simptomele bolii apar mai târziu. Datorită faptului că există prea mult sânge, tensiunea arterială poate crește, poate apărea greață, stare de rău și dureri de cap. Din cauza cantității mari de hemoglobină, fața pacientului devine roșie, iar alții încep să creadă că persoana bolnavă are probleme cu alcoolul. La pacienții cu policitemie, organismul suferă de mâncărime, mai ales după contactul cu apa, adică după un duș, baie, etc. În etapele ulterioare, ficatul și splina pot crește, în care se acumulează celulele tumorale.

persoana care sufera de mancarimi pe picioare

La pacienții cu policitemie, organismul suferă de mâncărime

Simptome care semnalează manifestarea bolii. Cum să-ți dai seama că suferi de această afecțiune

Policitemia vera este adesea asimptomatică, dar o creștere a volumului mediu de celule roșii din sânge și a vâscozității sângelui cauzează în cele din urmă slăbiciune. De asemenea, apar dureri de cap, amețeli, vedere încețoșată, oboseală și dificultăți de respirație.

Mâncărimea se manifestă adesea, mai ales după o baie sau un duș fierbinte și poate fi un simptom precoce al bolii. Roșeața feței și venele retiniene pot fi dilatate. De asemenea, pot apărea înroșirea și sensibilitatea palmelor și tălpilor, uneori asociate cu ischemia degetelor. La peste 30% dintre pacienți apare splenomegalia.

Un metabolism accelerat poate provoca febră de grad scăzut și poate duce la pierderea în greutate. Aceste simptome indică dezvoltarea mielofibrozei secundare, care nu este diferită clinic de mielofibroza primară, dar are un prognostic mai favorabil.

fata rosie a unei persoane

Din cauza cantității mari de hemoglobină, fața pacientului devine roșie

Policitemia vera. Examinări necesare pentru identificarea bolii

Când se face un diagnostic de „policitemie adevărată”, aproape întotdeauna se înregistrează o creștere a hemoglobinei și o mutație a genei „JAK2”. Cu toate acestea, este important să excludem alte cauze care duc la modificări similare ale sângelui.

În primul rând alte boli mieloproliferative, obiceiuri proaste, de exemplu, istoric lung de fumat și riscuri profesionale. O modificare a sângelui similară cu policitemia poate fi înregistrată în timpul unor boli non-neoplazice, precum HIV, tuberculoză, hiperparatiroidism și altele.

Pentru a identifica boala pacientul este examinat cuprinzător. Acesta trece printr-o examinare histologică, citologică și citogenetică a măduvei osoase, ecografie sau CT a cavității abdominale și alte teste speciale.

medic care tine in mana un suport cu mai multe eprubete cu sange

Un metabolism accelerat poate provoca febră de grad scăzut și poate duce la pierderea în greutate

Tratament special pentru a reduce toate manifestările bolii

În prezent, cel mai bun tratament pentru policitemia vera este reprezentat de o metodă veche, dar foarte eficientă. Această metodă poate părea destul de ciudată dar este încă eficientă și poartă numele de sângerare.

Acest tip de tratament presupune eliminarea regulată, aproximativ 1 dată în 1-2 luni a 400 ml de sânge. Tratamentul poate reduce toate manifestările și poate preveni majoritatea complicațiilor bolii. Medicamentele pentru policitemie sunt rareori prescrise.

Dacă, în timp, policitemia vera se transformă în leucemie acută, ceea ce se întâmplă în cazuri extrem de rare, atunci aceasta se tratează după regimuri de leucemie acută. Medicii caută în mod constant noi modalități de a trata boala folosind instrumente noi. Pacienții tineri sunt încercați să se vindece complet prin transplantul de celule stem din sângele de la donator.

colaj barbat care sufera de policitemia vera si alaturi ate analiza de sange la nivel microscopic

Însă o creștere a hemoglobinei și a trombocitelor este periculoasă deoarece se formează cheaguri de sânge care, asemenea dopurilor, pot bloca vasele mici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *