Polițele de asigurare RCA 2021 se vor scumpi pentru șoferii din Iași în funcție de tipul de asigurare încheiată, vechimea mașinii și în funcție de asigurat, respectiv persoană fizică sau persoană juridică. Astfel, prețurile la polițele RCA vor crește cu 10-15 la sută, potrivit specialiștilor din Iași
Potrivit specialiștilor în asigurări, odată cu scumpirea polițelor RCA 2021, șoferii din Iași ar trebui să se bucure de mai multe beneficii. Astfel, timpii de soluționare să fie mai rapizi și calitatea serviciilor mai bună. Asta înseamnă că șoferii își vor putea deconta imediat dauna, în cazul unui accident, iar companiile de asigurări vor rezolva mai departe problema între ele.
„Dacă în prezent decontarea directă este o clauză facultativă la încheierea poliței RCA și mai puțin de 2 la sută dintre șoferi o solicită, după ce va intra în vigoare Ordonanța de urgență ce prevede obligativitatea acesteia, ea va fi inclusă automat în polița RCA și prețul acesteia va fi integrat”, susține Andrei Postelnicu, specialist în asigurări, din Iași.
Decontarea directă este definită ca „serviciul auxiliar de asigurare constând în acoperirea daunelor propriilor asigurați, care se contractează obligatoriu de către asigurator, respectiv asigurat”. În Nota de fundamentare a noilor modificări din Ordonanța de urgență se precizează că, la nivel european, mecanismul de decontare directă este utilizat în mai multe state europene.
„Serviciul de asigurare de decontare directă garantează persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asigurătorului la care acesta are încheiată asigurarea RCA în vederea recuperării prejudiciului, urmând ca acesta sa recupereze în totalitate sau în parte sumele achitate de la asigurătorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului”, potrivit proiectului de Ordonanță de urgență.
Polițele de asigurare RCA 2021 se vor scumpi cu 10-15 la sută pentru șoferii din Iași
Tot în acest proiect se precizează că:
„Având în vedere interesul public general, evitarea riscului de concentrare a pieței și evitarea instituirii unei piețe cu structura de monopol, prin transformarea decontării directe într-un serviciu de asigurare obligatoriu a fi contractat de către asigurat și asiguratorul RCA, se urmărește creșterea încrederii asiguratului în propriul asigurător, prin faptul că acesta nu ar mai fi nevoit să se adreseze unui asigurator cu care acesta nu are o relație contractuală prealabilă. În aceste condiții, teoretic, la alegerea asigurătorului propriu nu mai este avut în vedere ca principal criteriu de selecție prețul asigurării, ci alte criterii orientate spre calitatea serviciilor oferite, inclusiv în acordarea despăgubirilor”, se mai arată în proiectul Ordonanței de Urgență.
Un alt scop al introducerii acestui serviciu de asigurare este acela de soluționare amiabilă a unui număr extrem de mare de dosare de daună de regres administrativ, în special de micșorare a costurilor de gestionare a acestora, dar și reducerea termenului de acordare a despăgubirilor.
„Prin aplicarea acestuia se urmărește beneficiul asiguratului, creșterea încrederii în propriul asigurator și optimizarea costurilor cu despăgubirile ce pot duce la scăderea primelor de asigurare”, se mai precizează în Nota de fundamentare.
În anul 2020 au fost efectuate mai multe controale de către specialiștii din cadrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) la societățile care se ocupă de comercializarea produselor de tip asigurare RCA. În urma verificărilor au fost aplicate amenzi în valoare de sute de mii de lei pentru neregulile privind evidențele contabile care nu au fost ținute în mod corespunzător, iar bilanțurile firmelor de specialitate nu reflectă realitatea.
Șoferii din Iași care sunt controlați pot prezenta polița RCA și pe telefon
Polița RCA poate fi prezentată și pe telefon de către șoferii din Iași, în cazul unui control. Conducătorii auto nu vor mai fi obligați să prezinte la un control polița RCA în varianta pe hârtie, fiind suficientă varianta electronică. Dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate, o constituie și informația rezultată din interogarea bazei de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto încheiate pe teritoriul României, prin care se certifică existența unui contract RCA valabil la data interogării. Noi puncte fixe de control pentru rovinietă au fost instalate în România. Potrivit Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, 13 astfel de noi puncte au fost amplasate pentru a verifica valabilitatea rovinietei. Cele 13 puncte fixe de control au fost instalate în zona punctelor de trecere a frontierei: Vârșand, Salonta, Borș, Urziceni, Petea, Halmeu, Galați, Oancea, Albița, Sculeni, Stânca, Rădăuți-Prut și Siret.