Local

Politicienii din Iași au rămas cu speranța! Nu au așteptări mari pentru bugetul din 2021. Ce șanse mai sunt pentru autostrada A8?

Publicat: 12 ian. 2021
Guvernul pregătește proiectul de buget pe 2021, lista investițiilor pentru județul Iași fiind însă incertă
Șoseaua de centură a municipiului Iași

Până la finalul lunii ianuarie va fi discutat în Parlamentul României bugetul pe anul 2021. Executivul a anunțat că va îngheța salariile bugetarilor, iar alocațiile și pensiile ar urma să crească treptat. Cu toate acestea, proiectele importante pe regiuni încă nu au fost luate în calcul. Bugetul pe 2021 ar urma să cuprindă și proiectele județului Iași, însă nimeni nu știe și care vor fi acestea. Autostrada Iași – Târgu Mureș sau centura ocolitoare a municipiului Iași ar putea apărea în noul proiect bugetar, însă ar putea fi și excluse din acest document

Parlamentarii ieșeni au cerut ca Guvernul actual, condus de Florin Cîțu, să nu excludă obiectivele majore din județul Iași din bugetul pe 2021.

„Peste câteva săptămâni vor avea în dezbatere publică proiectul de buget pe anul 2021. Sper să avem parte de un proiect clar și concret, nu de vorbe în vânt și promisiuni electorale. Până acum, Guvernul PNL, fie varianta Orban, fie varianta Cîțu, au demonstrat că pentru liberali este mai important partidul decât poporul. Să nu uităm că la finalul anului trecut au alocat într-un mod total discreționar fonduri pentru comunitățile locale, fonduri care au fost direcționate strict către localitățile PNL”, a precizat deputatul PSD Marius Ostaficiuc.

Acesta a arătat că este necesar ca în buget să apară atât autostrada A8, cât și proiectele privind centurile ocolitoare din orașele județului.

„Iar acesta nu este decât un exemplu la ceea ce s-a pretat Guvernul. În ceea ce privește bugetul general pe 2021, este absolut necesar ca acesta să includă proiectele Iașului. Fie că vorbim de banii pentru Autostrada A8, de șoseaua de centură a municipiului Iași și a celorlalte orașe din județul Iași, aceste investiții trebuie să se regăsească obligatoriu în lista de proiecte”, a mai menționat deputatul social-democrat.

Bugetul pe 2021 ajunge în Parlament. Lista obiectivelor pentru județul Iași

Deputatul ieșean a arătat și că grupul parlamentarilor PSD Iași va susține toate proiectele majore ale județului în bugetul pe anul 2021.

„Nu trebuie să uităm nici de nevoile comunităților locale, de parcurile industriale, de sălile de sport atât de necesare pentru tinerii din mediul rural și nu numai. În plus, Iașul are nevoie de susținere pentru a demara alte obiective de investiții atât în sectorul medical, cât și în cel educațional. Să lăsăm deoparte promisiunile, așteptările din fondurile europene, din programul de reziliență etc. Acestea țin cu totul și cu totul de alte finanțări. Iașul nu trebuie lăsat la coada investițiilor de Guvern. Partidul de guvernământ are totul, prefect, președinte de CJ, primar al municipiului reședință de județ. Nu au nicio scuză să nu se apuce de treabă și să atragă fonduri pentru Iași”, a mai spus Marius Ostaficiuc, deputat PSD Iași. Primăriile au demarat deja discuții pe proiectele de buget în 2021. Însă acestea vor fi conturate abia după ce bugetul pe 2021 va fi adoptat de Parlament.

Primarii cer fonduri de la Guvern! Lista solicitărilor pentru comunitățile locale

Primarii din județul Iași susțin în schimb că bugetul pe 2021 ar trebui să prindă și cofinanțările pe proiectele locale, dar și plata integrală a unor indemnizații.

„Noi am vrea ca impozitul pe venitul global să revină la procentul de sută la sută la nivel de localitate. Aveam un buget suficient de bun, care însă acum a ajuns la 65 la sută cu acest tip de impozit. Ne trebuie un procent de sută la sută pentru a ne putea susține. De asemenea, avem nevoie ca și alte indemnizații să fie susținute sută la sută din bugetul central. Trebuie să discutăm la nivel de asociații ale comunelor pentru susținerea acestor obiective la nivel înalt”, a spus Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Primarul comunei ieșene a susținut că din bugetul pe 2021, localitatea pe care o conduce ar avea nevoie de fonduri pentru drumuri și nu numai.

„Trebuie să modernizăm drumurile din localitate, să facem refugiile la trecerile de pietoni, să putem evita accidentele rutiere. Avem în plan și pasarelele peste drumul european. Pentru acestea avem nevoie de circa 500 de mii de lei, însă și de toate avizele de la Direcția de Drumuri. Pentru o astfel de pasarelă este nevoie de un drum de 4 metri pe fiecare bandă, însă avem acum doar 3,5 metri. Astfel, este nevoie de lărgirea drumului”, a mai spus primarul comunei Lețcani.

Lista investițiilor derulate de Consiliul Județean Iași. Iată cum arată bugetul pe 2021

Actuala conducere a Consiliului Județean Iași a luat în calcul proiectul de buget pe 2021, o parte a investițiilor urmând a veni de la centru, iar o parte urmând a fi finanțată din fonduri proprii.

„Am avut discuții la nivelul Companiei Naționale de Drumuri, cu primarul municipiului Iași, la nivelul Prefecturii, pentru a depune documentația la varianta ocolitoare. Vorbim de varianta Sud pe traseul Schitu Duca – Costuleni – Țuțora, pentru a ne intersecta cu Autostrada A8. Tot împreună ne vom întâlni pentru a operaționaliza proiectele pe transport. Vorbim de centură, de trenul metropolitan etc. Avem nevoie urgentă de investiții în infrastructură. Proiectele vor fi făcute cu siguranță de acest legislativ”, a menționat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.

Comentarii
  • Alexe,chiar ai tupeu porcesc sa mai apari in fata iesenilor și sa mai vorbești de proiecte. Mă hoțule,nu te mai ia nimeni in seamă,nu îți mai răspund oamenii la telefon,ești vai mă-mă ta. Pleacă dreacului acasă . Și încă ceva mă animală,nu mai tipi ca boul prin CJ la primarii PSD ca o sa le dai bani când o vrea “ MUSCHII LUI ALEXE “ ??? Te-n labă de jeg penal!

  • Avem incredere in parlamentarii PNL, Iuliana Scantei este la al doilea mandat si a dovedit ca este trup si suflet pentru iesenii care i-au oferit un vot de incredere.

Adauga un comentariu