Local

Poliţiştii cer ajutorul cetăţenilor pentru găsirea unui spaniol, în vârstă de 57 de ani, dat dispărut la Iaşi

Publicat: 16 apr. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poliţiştii cer ajutorul cetăţenilor pentru găsirea unui spaniol în vârstă de 57 de ani dat dispărut la Iaşi
Vico Gallardo Juan Pedro, în vârstă de 57 de ani, a fost dat dispărut la Iaşi. Spaniolul nu a mai fost văzut de ieri, 15 aprilie 2021

Vico Gallardo Juan Pedro, în vârstă de 57 de ani, a fost dat dispărut la Iaşi. Spaniolul nu a mai fost văzut de ieri, 15 aprilie 2021.

Poliţiştii ieşeni trag un semnal de alarmă şi recomandă cetăţenilor să apeleze la numărul unic de urgenţă 112 dacă l-au văzut. Bărbatul ar fi beneficiar al Fundaţiei Emmanus.

Persoanele care l-au văzut ultima dată spun că spaniolul ar avea asupra sa un rucsac mai voluminos.

Ce se întâmplă după ce anunți o dispariție

Dacă ești pus în fața faptului de a anunța dispariția unui adult trebuie să știi ce se întâmplă după. Apelezi de urgenta numărul unic de urgență 112 sau te deplasezi la cea mai apropiată secție de poliție și, după ce oferi toate informațiile necesare care îți sunt cerute, vei fi pus în legătură cu poliția pe raza căreia s-a produs nefericitul incident.

În cazul în care dorești să anunți dispariția unei persoane minore, apelul tău va fi redirecționat către Dispeceratul de urgență „Dispariție minor”. Indiferent de situație, cazul va fi preluat de poliție. Pe lângă datele deja furnizate operatorului de la dispecerat, este posibil să fii rugat să mai oferi și alte date cum ar fi punerea la dispoziție a unor fotografii sau imagini video recente și relevante, a unor bunuri, obiecte și înscrisuri utilizate de persoana dispărută, utile în procesul de căutare.

Se vor efectua procedurile de căutare

După ce ai făcut sesizarea și polițiștii au înțeles despre ce este vorba, se va începe efectuarea primelor verificări. Inițial, se încearcă confirmarea dispariției sesizate de persoana în cauză. Mai apoi, după confirmare, se vor caută informații care să dezvăluie anchetatorilor dacă omul dispărut se află într-o situație de vulnerabilitate. Se consultă Registrul Național de Evidență a Persoanelor, Registrul Național de evidență a pașapoartelor simple, a permiselor de conducere. Se vor verifica bazele de date care fac referire la evidența cazierului judiciar, evidența persoanelor date în urmărire, a persoanelor care ispășesc o pedeapsă în penitenciar.

Mai apoi se va recurge la o serie de activități suplimentare de verificare la locul dispariției, domiciliul sau reședința unde locuiește efectiv persoana considerată dispărută. Oamenii dispăruți care se încadrează ca fiind într-o situație de vulnerabilitate vor fi căutați imediat. Dacă, totuși, nu pare a fi într-o situație limită care să le pună în pericol viața, sănătatea, integritatea fizică vor fi căutate prin introducerea de semnalări și verificări în bazele de date, și, după caz, prin desfășurarea unor investigații suplimentare pe teren.

Căutările efective pe teren se vor efectua abia după 48 de ore de la data confirmării dispariției.

Metodele folosite de poliție

  • „Un prim pas este introducerea de semnalări în baze de date cu privire la persoana dispărută. Aceste semnalări se comunică la Evidența Populației.
  • Poliția face investigații acasă la persoana dispărută, la locul de muncă al acesteia, verifică unitățile de primire a urgențelor din cadul spitalelor, alte unități medicale, centre, cămine de bătrâni etc.
  • Poliția cere sprijinul populației prin campanii de informare, prin mass media, pe site-ul propriu sau alte forme de comunicare on line.
  • În anumite cazuri, când se stabilește că persoana dispărută se află într-o situație de vulnerabilitate, poliția poate efectua și o cercetare criminalistică la locul dispariției, la domiciliul sau reședința unor alte persoane suspecte că ar fi implicate. Se restricționează temporar zona, se prelevează probe și se pot utiliza chiar și câini special dresați pentru găsirea persoanelor.
  • Se efectuează expertize sau alte constatări. De exemplu, în cazul în care este descoperit un cadavruse recurge la o autopsie medico-legală sau la exhumare. În urma acestei expertize se identifică persoana decedată și se constată dacă este sau nu chiar persoana dată dispărută.
  • Persoana dispărută este căutată în teren, pe o perioadă de timp determinată”, potrivit Poliției.
Adauga un comentariu