Titlurile zilei

Polițiștii din Iași au început ancheta în cazul ieșenilor cu domiciliu fals în buletin. Fraude uriașe în care sunt implicate 2.427 de persoane

Publicat: 06 iun. 2020
DLEP Iași a dat în judecată peste 2.400 de persoane pentru anularea mențiunilor de domiciliu trecute în buletin
Peste 2.400 de persoane din municipiul Iași și zona metropolitană pot rămâne fără buletin

Polițiștii din județul Iași au demarat o anchetă în cazul a 2.427 de persoane cu domiciliul fals în buletin în municipiu și zona metropolitană a orașului. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași a solicitat instanței de la Tribunalul Iași anularea buletinelor. Persoanele respective aveau domiciliu fictiv

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Iași au demarat o anchetă în cazul a 2.427 de persoane cu domiciliul fictiv în municipiul și zona metropolitană a Iașului. Direcția Locală de Evidență a Persoanelor (DLEP) Iași a cerut Tribunalului Iași anularea mențiunilor privind adresele de domiciliu în cazul persoanelor respective. Pentru că au fost depistate neconcordanțe între realitate și ceea ce au declarat persoanele, DLEP Iași a solicitat instanței anularea acelor acte de identitate. Direcția a deschis o acțiune la instanță în data de 4 iunie 2020 după o serie de verificări în care buletinele valabile conțineau neconcordanțe cu privire la domiciliu. Cea mai mare parte a celor vizați sunt din Republica Moldova.

„Există probleme cu privire la actele prin care s-a făcută dovada adresei de domiciliu. În consecință, am respectat procedura și am solicitat în instanță anularea acestora. Este vorba despre mețiunea de stabilire a domiciliului din cauza problemelor la actul cu care s-a făcut dovada adresei de domiciliu”, a explicat Marius Bodoga, directorul DLEP Iași.

Mii de moldoveni cu domiciliul în Iași, verificați de DLEP și de Poliție. Buletinele vor fi anulate

DLEP Iași a cerut ca documentele de identitate să fie modificate, iar domiciliul celor 2.427 de persoane să corespundă în realitate. Poliția verifică în schimb modul cum majoritatea ieșenilor implicați în acțiunea deschisă la Tribunalul Iași au declarat domiciliile respective.

DLEP Iași gestionează municipiul și 26 de comune arondate din zona metropolitană și nu numai. În evidențele DLEP Iași sunt peste 535 mii de cetățeni cu domiciliul în aceste localități. O parte sunt cetățeni veniți din Republica Moldova care și-au făcut buletine în România și au plecat mai departe în statele din Europa. În județul Iași sunt localități cu mii de persoane care nu locuiesc la adresele declarate la DLEP Iași. Comunele cu cei mai mulți cetățeni din Republica Moldova sunt Moșna, Grajduri, Răducăneni sau Costuleni. În Moșna sunt în realitate sub 2.000 locuitori, în vreme ce în acte sunt trecuți circa 8.000 de persoane. La Costuleni, în numai o locuință sunt circa 2.000 de persoane cu domiciliu stabilit, persoane venite din Republica Moldova.

Caz unic în municipiul Iași: 1.600 de persoane cu buletin la aceeași adresă

În municipiul Iași, în cartierul Tătărași, la un bloc de locuințe sunt trecute 1.600 de persoane cu aceeași adresă pe actele de identitate. Pe strada Oancea, la numărul 1 se află blocul D12, unde apar cele 1.600 de persoane la apartamentul respectiv. Acest lucru a făcut ca la secția de votare arondată blocului de locuințe să apară și acei cetățeni din Republica Moldova care nu au locuit niciun minut în apartamenul respectiv.
La 1 ianuarie 2020, numărul de locuitori din județul Iași era de 969.634 persoane. Din totalul locuitorilor județului, circa 20 mii de persoane sunt venite din Republica Moldova, iar după întocmirea actelor de identitate la adrese fictive au plecat din țară.

Comentarii
 • Minți cu nerușinare. In Mosna , 3600 de basarabeni , sunt cu buletin pe adresa agentului Crăciun Constatin de la poliția Raducaneni. Poate ne spune si cat a câștigat. Afacere cu protecția procurorilor.

 • Basarabeni rusofoni care au venit sa si faca cartile de identitate doar ca sa traga tepe peste tepe si sa plece mai departe spre Europa de Vest. Sunt cele mai mari cu@@e pe care am putut sa le vad pe fata pamantului. Multi nici nu stiu limba romana. Injura si arunca cu noroi in limba, in oameni nu au nici un Dumnezeu. Sunt si o extrem de mica parte care si au facut cartile de identitate in casele in care locuiesc dar e foarte mic procentul. Personal as propune ca cei care au locul de nastere in Republica Moldova sa li se dea o citatie ca mai apoi sa se prezinte la politie cu acte care justifica adresa din buletin iar cei care nu o pot face,…. anulat CNP ul romanesc.

 • Pe strada Columnei din Dacia, la intersecția mică unde era scris pe un bloc TIGRII DIN DACIA, Galeria Poli Iași, în dreapta la parter peste 2000 de moldoveni cu domiciliul fals!

 • Bodoga sa citeasca legea, nicaieri nu scrie cate persoane pot domicilia la o adresa. Se tem PSD-istii ca daca se aproba votul electronic pierd capital electoral,vor vota moldovenii de la ei de acasa, sunt comune unde sunt multi moldoveni isi pot pune propiul primar. Bodoga citeste legea, iti cade scaunul.

 • S _ar parea ca afacerea vizelor de resedinta este manageriata chiar de autoritati:Politie,Primarii…
  Cine sa mai faca verificari serioase..
  Pare reglare de conturi intre beneficiarii acestei mizerii.
  Este stiut faptul ca moldovenii urmaresc locurile de munca din Vest nu cele din RO..
  Si alte treburi..

 • Comentariu pentru un roman: Nu mai spun nimic de disperarea basarabenilor in a le face Romania cetatenie roamana. Dar sa-i vezi prin Danemarca cum muncesc pe doi lei cuie, cum accepta orice munca si pe jumatate de salar, pe motiv ca la ei acasa este saracia in floare. Nu mai pun cum vorbesc limba romana, un fel de combinatie intre romana + rusa. Nu sunt baieti rai, doamne fereste, dar sunt maxim pe interes. Dar sunt un pic si de curve. Pe de-o parte ne vorbesc frumos in fata, pe de alta ne comenteaza pe la spate. Si cand ii mai ajuzi cu vorba aia „fratii nostrii di pistii Prut”. Ei sunt basarabeni pentru mine, never romani.

 • Basarabenilor li s-au verificat cunostintele de limba romana inainte de a li se da cetatenia ? Cred ca nu, pentru ca ar fi trebuit sa pice 95% din „candidati”.

 • Toate dosarele vor fi cu clasare. Procutorii de ani de zile au dat clasări în toate dosarele cu moldovenii care su obținut carti de identitate la adrese unde figurau cate 2000 de cetateni. Chit că în contractele de inchiriere ersu trecute sume de 1 leu. Pe lângă sumele de 300-500 euro luate pt fiecare moldovean, mai făceau și evaziune fiscală. Dar cine să vadă. Domnii procurori de la DIICOT nu văd faptul că sunt rețele orgsnizate pt obtinerea de cărți de identitate începând cu recrutarea din R. Moldova și întocmirea dosarelor. Ba mai mult moldovenii erau și sunt reprezentanți la instituțiile statului român de case de avocatură din R. Moldova care nici nu există în realitate. Să vedeți la pașaporte cum vin acele case de avocatură și depun acte pt obținerea pasaportelor românești. Și… Nimic. Nu mai spun că după obținerea cetățenie vin la pachet și alte avsntaje: alocații pt copiii, dreptul de vot, asistență socială și medicală cu toate că acești cetățeni nu contribuie la bugetul ststului. Și asta este o politică a statului român de a tolera aceste zeci de mii de cazuri.

 • Sa-i ia si pe toti aia care au declarat in fals ca locuiesc la o adresa, in cardasie cu proprietarii si bineinteles cu nu gratis, ca sa-si inscrie copiii pe la gradinite sau scoli bune din oras. Ai dat declaratie pe proprie raspundere ca e asa, pai raspunzi penal daca ai declarat in fals. Aia nu e o simpla hartie asa ca sa fie data .

 • Este foarte grav ce se intampla din toate punctele de vedere ,incepand cu votul !Autoritatile sa ia masuri urgente si cei vinovati sa fie aspru pedepsiti cu puscaria si confiscarea averilor ! Avem explicatia clara de ce investitorii din UE se feresc de aceasta zona . Un oras superb ca iasi ,centru universitar important din tara este populat cu RUSOFONI ! Ce dezamagire ! Acum avem si explicatia :de aceea nu se fac investitii majore , nu se fac autostrazi in aceasta zona si mereu se face confuzia intre Republica Moldova si partea Moldovei din Romania !Deci special toate guvernarile in mod tacit au lasat judetele estice ale Romaniei umilite de saracie . PMP + BASESCU principalii vinovati , pentru ca au acordat cetatenie fara verificarea severa a celor veniti pe motiv de „FRATII NOSTRI”. Sa se faca verificarea si cei veniti ilegal sa paraseasca Romania si locuintele confiscate .Cred ca nu putem sa mergem la vot daca nu se face intai „curatenie ” printre cetateni .Noi toti din Romania vrem un vot curat ca pentru UE , nu vrem vot cu RUSOFONI .Acum avem si explicatie de ce zonele rezidentiale din Iasi au crescut imens.Romanii ar fi dorit ca BASARABIA sa se uneasca cu Romania dar nu in conditiile acestea fara un control al celor care se stabilesc si obtin cetatenie in mod ilegal .Nu putem uita ce cordiali am fost toti dupa revolutie la acele „poduri”superbe de flori , chiar ne doream in mod sincer unirea Basarabiei cu Romania . Nu in conditiile de azi cand toti investitorii inclusiv Guvernele Romaniei de dupa Revolutie au lasat zona Moldovei din Romania in subdezvoltare (inclusiv un oras superb ca Iasi). Este granita UE de ce nu sunt verificati cei care se stabilesc cu locuintele aici ? De ce figureaza la o adresa sute de domicilii ?Se spune ca trebuie sa stam linistiti daca suntem in UE si NATO! Se pare ca pe vremea lui Ceausescu granita era mai sigura decat acum .

 • Bheeeey. Aici e în tradiție, nu vă atingeți de … cele sfinte. Chestia asta, de care se face vorbire, a lăsat urme adânci inclusiv în literatura română. Ionel Teodoreanu are pagini savuroase despre Basarabia, în La Medeleni. Gib Mihaiescu a scris Rusoaica. Gheorghe Magherescu are pagini savuroase, în Memoriile sale, în primul volum, despre năzdrăvăniile cavaleriștilor, în Basarabia și pe Nistru. De Panait Istrati și de banda lui Morărescu, brav sublocotinent și nu prea, de pază la Nistru, ați auzit ? Să vă zic ce raporta Iov, prefectul de Soroca, la Ministerul de Război, în anii 20 ? O să întrebați ce treabă are linia Nistrului, când aici vorbim de Iași ? Simplu, atunci granița era pe Nistru, azi e pe Prut. Granița nu mai e trecută de spioni sovietici, ruși albi și contrabandiști de icre negre, ci de doritori cetățenie, la aceiași adresă. Simplu, prozaic și mai puțin palpitant. https://www.youtube.com/watch?v=gqxEVrgWIwI

 • Și rusoaica a venit. Ăla a leșinat de emoție, însă… s-a umplut de păduchi. Dincolo se trăia al dracului de prost.

Adauga un comentariu