Polițiștii din Iași au oprit în trafic mai mulți hoți de lemn. În această perioadă tot mai multe persoane sunt prinse încălcând legea, iar dosarele penale se deschid pe bandă rulantă. În primele 7 luni ale anului trecut, pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale
Polițiștii din Iași au prins din nou hoți de lemne. De exemplu, agenții din cadrul Secției IV de Poliție Rurală Miroslava au fost sesizați cu privire la faptul că persoane necunoscute taie arbori dintr-o pădure din comuna Țibana. Polițiștii s-au deplasat la fața locului, unde au identificat un bărbat de 35 de ani, care ar fi tăiat mai multe segmente de arbori. S-a dispus confiscarea unui metru cub de material lemnos, care a fost predat reprezentanților Ocolului Silvic Cetățuia. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național, iar cercetările continuă.
Sute de dosare penale au fost deschise de polițiști
În primele 7 luni ale anului trecut, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic. Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.
Au fost împărțite mii de sancțiuni în urma controalelor efectuate în țară
Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.