Eveniment-Social

Hoții de lemn sunt în vizorul polițiștilor! Controale la Iași în această perioadă în baza planului de acțiune „Scutul Pădurii”!

Publicat: 23 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hoții de lemn sunt în vizorul polițiștilor Controale la Iași în această perioadă în baza planului de acțiune Scutul Pădurii
Polițiștii din Iași, în timpul unor controale în trafic

Polițiștii continuă să stea cu ochii pe hoții de lemne. Astfel, în fiecare zi, oamenii legii verifică dacă cei care transportă material lemnos respectă legea. În urma acestor controale se găsesc nereguli, iar, în funcție de caz, polițiștii dau amenzi sau deschid dosare penale

Polițiștii din Iași au făcut controale în tot județul pentru a prinde hoții de lemn. De exemplu, agenții din cadrul Secției VI de Poliție Rurală Pașcani au oprit recent pentru control, în comuna Miroslovești, o autoutilitară condusă de un bărbat de 49 de ani, din comuna Cristești, care transporta material lemnos.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că materialul lemnos transportat nu este corespunzător datelor înscrise în documentele prezentate la control. Bărbatul a fost amendat conform Legii nr. 171/2010 și s-a dispus confiscarea a 1,9 metri cubi de material lemnos, care au fost predați reprezentanților Ocolului Silvic.

Se desfășoară controale pe baza planului de acțiune Scutul Pădurii

La nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Astfel, polițiștii ieșeni, alături de reprezentanții altor structuri, au acționat pe raza județului Iași pentru verificarea legalității transporturilor și a comercializării de material lemnos, combaterea infracțiunilor și contravențiilor din domeniul silvic și asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică.
La activitățile anterioare au participat peste 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Iași, ai Serviciului Rutier Iași, ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iasi, ai Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași, ai Poliției Municipiului Pașcani, ai Secțiilor 1-8 Poliție Rurală, polițiști de frontieră, jandarmi, precum și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Iași.

Zecile de mii de controale din întreaga țară nu îi sperie pe hoți

În primele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic.
Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificarii lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Mii de dosare penale întocmite de polițiști

Pentru neregulile constatate în primele 7 luni, în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 de persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 de metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

Adauga un comentariu