Eveniment-Social

Polițiștii din Iași continuă să stea cu ochii pe hoții de lemn. Controale au fost efectuate în mai multe zone din județ

Publicat: 28 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Polițiștii din Iași continuă să stea cu ochii pe hoții de lemn. Controale au fost efectuate în mai multe zone din județ
Polițiștii din Iași continuă controalele pentru a-i depista pe hoții de lemn

Polițiștii din Iași continuă controale pentru a preveni furturile de material lemnos. Controalele se fac în întreaga țară. Polițiștii au depistat mai multe persoane care au încălcat legea și le-au tras la răspundere

Polițiștii ieșeni continuă controalele pentru prinderea hoților de lemne. Astfel, în cadrul unei acțiuni derulate de polițiștii Serviciului de Ordine Publică, împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava – Biroul Județean Iași, pentru prevenirea delictelor silvice, au fost efectuate verificări la punctul de lucru al unui depozit de cherestea, din comuna Popricani. La finalizarea acestor verificări, administratorul societății comerciale a fost sancționat cu amendă în cuantum de 6.000 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice. De asemenea, s-a procedat la confiscarea a 28,15 metri cubi de cherestea, întrucât acesta a expediat cherestea și lemn de foc din gestiune, fără documente de provenineță sau fără respectarea prevederilor H.G. nr. 470/2014 privind regimul juridic al avizelor de însoțire material lemnos.

Acțiunea se desfășoară în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii

La nivel național, Ministerul Afacerilor Interne, prin Poliția Română, Jandarmeria Română și Poliția de Frontieră, a derulat o acțiune de amploare, în baza Planului de acțiune Scutul Pădurii, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic. Astfel, polițiștii ieșeni alături de reprezentanții altor structuri au acționat, pe raza judetului Iași, pentru verificarea legalității transporturilor și comercializării de material lemnos, combaterea infracțiunilor și contravențiilor din domeniul silvic și asigurarea unui climat corespunzător de ordine publică. La activități au participat peste 50 de polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică Iași, Serviciului Rutier Iași, Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Iași, Secției Regionale de Poliție Transporturi Iași, Poliției Municipiului Pașcani, Secțiilor 1-8 Poliție Rurală, polițiști de frontieră, jandarmi, precum și reprezentanți ai Gărzii Forestiere Suceava și ai Direcției Silvice Iași.

Zeci de mii de vehicule au fost trase pe dreapta de la începutul anului

În primele 7 luni ale acestui an, sub coordonarea de specialitate a Direcției de Ordine Publică, polițiștii au acționat la nivel național pentru protejarea fondului forestier și prevenirea și combatere faptelor ilicite în domeniul silvic. Astfel, au fost efectuate 25.388 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării și valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos. Au fost verificate 6.735 obiective (exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare sau ocoale silvice) și au fost oprite în trafic, pentru control, aproape 53.000 de vehicule.

Amenzile sunt usturătoare pentru cei prinși pe picior greșit

Pentru neregulile constatate în domeniul silvic au fost înregistrate 4.295 de dosare penale în care sunt cercetate 946 persoane și au fost aplicate 8.202 sancțiuni contravenționale (la Legea 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice), de peste 13.220.000 de lei. De asemenea, au fost confiscați peste 51.221 metri cubi de lemn fără documente legale (lemn de lucru, cherestea, lemn de foc), de aproape 15.000.000 de lei, peste 200 de fierăstraie mecanice, topoare, securi și au fost indisponibilizate 4 tractoare și 9 atelaje hipo. Au fost înregistrate 619 apeluri care semnalau posibile transporturi ilegale de material lemnos, 143 dintre acestea confirmându-se în urma verificărilor. Aceste acțiuni, derulate de Ministerul Afacerilor Interne, vor fi organizate în continuare, pentru prevenirea și combaterea faptelor ilegale din domeniul silvic.

Adauga un comentariu