International

Polonia ameninţă cu demiterea Ursulei von der Leyen

Publicat: 09 aug. 2022

Guvernul conservator de la Varşovia a avertizat, marţi, că şi-ar putea intensifica retorica în disputele pe tema statului de drept şi a fondurilor comunitare cu Uniunea Europeană şi ar putea încerca demiterea prin moţiune a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță mediafax.

Guvernul de la Varşovia avertizează că va reacţiona ferm dacă nu primeşte aprobarea Comisiei Europene pentru virarea fondurilor de 35 de miliarde de euro, prin Planul de Relansare şi Rezilienţă. Comisia Europeană a aprobat în iunie planul Poloniei, dar condiţionează furnizarea fondurilor de reformele din sistemul judiciar.

„Dacă reprezentanţii Comisiei Europene ne vor împinge la zid, nu vom avea altă soluţie decât să scoatem toate armele de care dispunem şi să ripostăm simetric”, a declarat marţi Krzysztof Sobolewski, secretarul general al formaţiunii de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS, dreapta), conform cotidianului The Guardian.

Moţiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen

Politicianul polonez a sugerat că ar putea construi o alianţă în Parlamentul European pentru a depune o moţiune de cenzură împotriva Ursulei von der Leyen.

„Noi am manifestat cea mai mare bunăvoinţă, dar concesiile pe care le-am făcut nu au produs niciun rezultat. Nu avem niciun motiv să ne îndeplinim obligaţiile”, a declarat anterior Jarosław Kaczyński, liderul formaţiunii politice.

Ursula von der Leyen despre reducerea consumului de gaze

Şefa Comisiei Europene a spus că pentru reducerea consumului de gaze, s-a creat un depozit care este la 64% capacitate în acest moment , iar de asemenea, a fost înfiinţată o platformă pentru achiziţii comune la nivelul Uniunii Europene, şi astfel a fost adus în prim plan aprovizionarea din alte surse decât Rusia.

Ursula von der Leyen a mai menţionat ca aprovizionarea din alte surse decât cele rusești a crescut anul acesta, din ianuarie, cu 35 de puncte procentuale, menţionând de acordul cu SUA pentru aprovizionarea cu GPL. Șefa Comisiei Europene a spus că a vorbit cu liderii din Algeria, din Egipt, şi s-a semnat un memorandum pentru creșterea livrărilor din Azerbaidjan. Totodată, s-a lucrat intens pentru a crește sursele de energie verde.

„Doresc însă să vorbim despre felul în care economisim energia. Avem 11 state membre care au lansat avertismente în legătură cu consumul de gaze în timp ce un al 12-lea stat este la nivel de alertă. Știm că pregătirea actuală nu este suficientă”, a spus Ursula von der Leyen.
Comentarii
  • Pai sa-i vedem si pe „zmeii” nostrii sa faca acelasi lucru. Ii indemnam sa nu mai plece capul, sa nu mai inghita toate balivernele gen LGBT, gandaci, crize, etc si sa ceara acelasi lucru pana la finalul anului. Daca nu atunci si Romania sa se dezica de UE. si noi sa ne unim sa nu mai votam astfel de lingai.

Adauga un comentariu