În perioada sărbătorilor, pompierii din Iași intră în alertă. Trebuie să intervină la mai multe tentative de suicid decât în restul anului. Specialiștii spun că acest interval este extrem de critic pentru tineri, iar cei mai sensibili ajung să recurgă la sinucidere
Majoritatea celor care apelează la astfel de gesturi sunt tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani. Cauzele sunt multiple, însă cele mai întâlnite situații sunt cele în care aceștia au primit un refuz sau nu au cu cine să petreacă timpul liber de sărbători. Problema este una profundă, iar cei afectați au nevoie de sprijin.
Pompierii din Iași sunt în alertă în această perioadă
Pompierii de la ISU Iași au observat acest fenomen în fiecare an. În preajma sărbătorilor, numărul intervențiilor pentru tentativele de suicid ajunge chiar și la 2-3 la un interval de 2 zile. Acest fapt i-a îngrijorat pe pompieri, care au văzut schimbarea.
„Un lucru care ne întristează foarte mult, în această perioadă, este numărul mai ridicat de tentative de suicid. Am observat din anii trecuți că în perioada sărbătorilor avem mai multe intervenții în acest sens decât de obicei. Chiar acum câteva zile am avut două solicitări. Un tânăr s-a suit pe un stâlp și amenința că se aruncă sau au mai fost situații când spuneau că se aruncă de pe bloc. Un lucru foarte interesant este faptul că majoritatea sunt tineri cu vârstele cuprinse între 20 și 30 de ani”, a precizat Ionuț Grădinaru, inspector șef ISU Iași.
Perioada sărbătorilor este critică pentru tineri
Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra acestor situații, iar sprijinul pentru cei afectați este absolut necesar. Sărbătorile sunt o perioadă dificilă pentru tinerii mai sensibili, iar un eveniment neplăcut îi poate determina să recurgă la suicid.
„Tinerii au nevoie de prieteni, au nevoie de un anturaj, de o recunoaștere socială, iar atunci este perioada critică în care te simți, dintr-o dată, vulnerabil și rupt de realitate. Sinuciderea pare pentru ei o modalitate de a scăpa de probleme, este o iluzie, dar așa simte în momentul acela. Individul nu mai vede o altă soluție, iar cel mai ideal ar fi să scape de probleme, să nu mai audă. Sărbătorile care ar trebui să aducă bucurie, de fapt, aduc multe situații complicate pentru unii. De exemplu, dacă primește un refuz de la partener, ei percep acest lucru ca un adevăr, că nu este ales, că nu este preferat. Ei se gândesc că, de sărbători, toată lumea colindă, mănâncă ceva, se plimbă, sunt fericiți, iar ei nu au pe nimeni, nu mai găsesc un scop și apare acest conflict inferior, care este foarte greu de suportat”, a transmis Ioan Gotca, psiholog.
Prevenția este absolut necesară pentru ca tinerii să înțeleagă că alegerea făcută este una inutilă și nu le asigură faptul că lucrurile se vor rezolva.
„Este foarte mare nevoie de prevenție, să le explicăm faptul că sinuciderea nu este o soluție. Orice om trece prin astfel de momente, despărțiri, refuzuri, dar nu este o tragedie, iar acest lucru trebuie să înțeleagă cei care apelează la sinucidere. Atâta timp cât sunt în viață, există speranță, iar sprijinul din partea altor oameni este foarte important. Nu garantează nimeni faptul că, pe lumea cealaltă, lucrurile vor fi mai bune, nu asta este important. În concluzie, sinuciderea este o iluzie, cei care apelează la acest gest reacționează după trăirile pe moment, dar cu siguranță nu este o soluție”, a mai adăugat Ioan Gotcă.
Tentativele de suicid din preajma sărbătorilor i-au alertat pe pompierii din Iași.
Nu e ca si cum s-ar induce astfel de idei prin minuni gen facebook, instagram s.a.
Nu…Sau sa pretinda cineva ca in filme exista mesaje subliminale de acest gen. Sau ca stirile tv sunt intentionat compuse sa fie deprimante.
E democratie, nimeni n-ar face asa ceva…
De asta s-a inventat telecomanda. Și nu trebuie să lingi priza de curent electric.