Prima pagină » Sanatate » Porumbele, un fruct care îndepărtează tartrul dentar. Beneficiile incredibile nu se opresc aici
Porumbele, un fruct care îndepărtează tartrul dentar. Beneficiile incredibile nu se opresc aici

Porumbele, un fruct care îndepărtează tartrul dentar. Beneficiile incredibile nu se opresc aici

01 mart. 2024, 15:12,
BZI.ro, în Sanatate

Porumbarul (Prunus spinosa) este un arbust sălbatic care face parte din familia rozaceelor și este întâlnit atât în zonele de câmpie, cât și în cele montane, putând atinge uneori înălțimi de până la 3 metri. Dintre toate fructele de pădure, porumbele se remarcă prin conținutul lor bogat în tanin. Acest compus este recunoscut pentru puternica sa acțiune antioxidantă, care sprijină sistemul imunitar și conferă fructelor de pădure proprietăți dezinfectante remarcabile. Taninul acționează încă din cavitatea bucală, unde ajută la înlăturarea tartrului de pe dinți, continuând apoi în esofag, unde are efecte benefice asupra amigdalelor inflamate, și în stomac, unde acționează că un pansament gastro-protector.

Porumbele, un fruct cu efecte foarte puternice

Pe lângă conținutul lor bogat în tanin, porumbele mai sunt bogate și în minerale esențiale, cum ar fi calciu, potasiu, zinc, fier, cupru, sodiu și magneziu, iar în plus, furnizează o gamă variată de vitamine, inclusiv provitamina A, vitamine din complexul B și vitamina C. Aceste fructe se remarcă prin acțiunea lor astringentă și diuretică, fiind recomandate într-o gamă largă de afecțiuni, precum durerile de stomac, diareea, dizenteria, afecțiunile renale, dischinezia biliară, gută, tusea convulsivă și pentru a stimula digestia. De asemenea, sunt utilizate ca dezinfectant al căilor urinare și în tratamentul artritelor.

Datorită proprietăților lor terapeutice, porumbele sunt utilizate sub diverse forme, incluzând decocturi, suc, compoturi, siropuri, gemuri, cidru, ceaiuri, vinuri, musturi sau combinate cu miere. Pe lângă fructe, se mai utilizează și florile, mugurii, frunzele și scoarța porumbarului în diferite remedii și preparate.

Florile de porumbar sunt utilizate în preparate pentru ameliorarea durerilor de cap și în tratamentul afecțiunilor cardiace, în timp ce mugurii au o acțiune tonică generală, stimulând mecanismele de creștere și dezvoltare și fiind benefice în dereglările hormonale. Frunzele, culese în luna iulie, sunt recomandate în caz de erupții cutanate și în afecțiunile rinichilor și vezicii urinare, ajutând la eliminarea toxinelor din organism. Din scoarța arbustului se prepară ceaiuri care contribuie la curățarea plămânilor.

Cea mai potrivită perioadă pentru recoltarea porumbelor este după căderea brumei, însă acestea pot fi culese și în timpul iernii, fiind rezistente la ger, deși gustul lor astringent este mai puțin pronunțat în această perioadă.

Ce puteți prepara cu aceste daruri ale naturii

Din porumbe se poate face o dulceață aromată perfectă pentru a fi savurată pe pâine prăjită sau alături de brânzeturi. Aveți nevoie de 3 kg de porumbe, 2 lămâi, 5 plicuri de zahăr vanilat, 1 baton de scorțișoară, 900 g zahăr și 900 ml apă.

Îndepărtați codițele de la porumbe, apoi spălați-le bine și lăsați-le la scurs. Într-o cratiță, puneți porumbele la fiert în 900 ml de apă timp de 30 de minute, amestecând des pentru a evita lipirea. După ce au fiert, strecurați-le printr-o sită cu ochiuri mai mari și puneți pulpa obținută înapoi la fiert în cratiță, adăugând coaja și zeama de la cele două lămâi, vanilia, batonul de scorțișoară și 900 g de zahăr. Lăsați compoziția să fiarbă timp de aproximativ 15 minute, apoi turnați-o fierbinte în borcane. Asteptați să se formeze o coajă subțire deasupra dulceții, apoi închideți bine borcanele și depozitați-le într-un loc adecvat.

O altă alternativă prin care vă puteți bucura de proprietățile acestui fruct este vinul de porumbe. La 6 kg de fructi se adaugă, 6 litri de apă, 1 kg de zahăr, 2 lămâi și scorțișoară după gust.

Spălați bine porumbele și puneți-le într-un vas mare. Opăriți fructele în apa clocotită, la foc mic, timp de 15 minute. După aceea, îndepărtați vasul de pe foc și lăsați-l să stea peste noapte. A doua zi, strecurați lichidul printr-o strecurătoare, și puneți fructele într-un vas separat. Extrageți un sfert din cantitatea de lichid, adăugați zahărul în acesta și puneți la fiert timp de 10 minute. Turnați amestecul peste restul de lichid și amestecați bine. Adăugați sucul de la cele două lămâi și un baton de scorțișoară iar apoi turnați sucul obținut în damigene, și lăsați-le la fermentat timp de 5-6 săptămâni, la o temperatură de sub 20 de grade Celsius. După această perioadă, vinul din fructe de porumbe este gata pentru a fi savurat! Poate fi servit alături de diverse mâncăruri sau poate fi degustat ca aperitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *