Întrebările dacă oamenii au imunitate la SARS-CoV-2 și, dacă da, pentru cât timp, au devenit mai acute acum cand oamenii de știință identifica un număr tot mai mare de persoane care au facut coronavirusul de două ori. O femeie a murit chiar după a doua infecție, potrivit Bloomberg. Poți face Covid-19 de două ori? Ce înseamnă de fapt cazurile de reinfecție?
Câți oameni au fost reinfectați?
O analiza la care lucrează agenția de știri olandeză BNO News a înregistrat 24 de cazuri la nivel global până pe 16 octombrie. Primul caz confirmat, un bărbat de 33 de ani, din Hong Kong, a fost raportat în august. El a dat rezultate pozitive în martie cu simptome ușoare ale Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, el a dat din nou test pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție a fost o olandeză în vârstă de 89 de ani, care era în curs de tratament cu chimioterapie pentru un cancer rar al globulelor albe din sânge.
Poți face Covid-19 de două ori? Cum se distinge un caz de reinfecție de un caz de infectie prelungită
Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată vinovatul microbian, să verifice amprenta sa genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.
Este neobișnuita reinfectarea cu un virus
Deloc. Doar unii viruși, cum ar fi cel care provoacă rujeola, oferă victimelor ceva apropiat de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virușii obișnuiți care, precum SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cei responsabili de răceli și gripă – sunt răspândiți în mare parte din cauza capacității lor de a reinfecta. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului.
Care este motivul reinfectării cu SARS-CoV-2
Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum probleme mari. Există indicii că infecția oferă o anumită imunitate pentru un timp. Într-un studiu, macacii Rhesus infectați cu virusul păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar că prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea, iar cercetările au arătat, de asemenea, că nivelul anticorpilor scade rapid, în special pentru cei cu cazuri ușoare. În majoritatea reinfectiilor urmărite de BNO News, pacienții au avut simptome ușoare sau deloc în primă instanță. Timpul dintre infecții a fost de 12 zile. Media a fost de 74 de zile.
Poți face Covid-19 de două ori? Ce se întâmplă la a doua infectare
În 10 din cele 19 cazuri analizate de BNO News, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs forme grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. Un grup de cercetători recomanda ca cei care au avut COVID-19 să ia aceleași măsuri de prevenție ca toți ceilalți.
Ce spun reinfecțiile despre perspectivele unui vaccin eficient
În primul caz raportat de reinfecție, în care prima formă a fost gravă, a doua a fost ușoara. O teorie este că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a se pregăti adecvat în fața virusului. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale Covid-19 determină producerea unui agent imunitar mai puțin cunoscut, celulele T.