Stiri medicale

Poți să iei coronavirus de pe coletele postale sau daca iti atingi telefonul?

Publicat: 26 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Poți să iei coronavirus de pe coletele postale sau daca iti atingi telefonul
Poți să iei coronavirus de pe colete

Poți să iei coronavirus de pe colete? Este posibil ca coronavirusul să se aseze pe un pachet sau colet, să-și facă drum în căsuța poștală și să te infecteze? Poate agentul patogen să se ascundă pe telefonul tau smartphone, așteptând cu răbdare să-ți pui difuzorul la gură?

Deși nu a existat nicio cercetare care să răspundă direct la aceste întrebări, au existat o serie de studii recente care au analizat cât timp poate supraviețui noul SARS-CoV-2 pe o serie de suprafețe diferite. Unul dintre cele mai complete studii pe această temă a fost publicat în The New England Journal of Medicine săptămâna trecută.

Oamenii de știință au căutat să investigheze cât timp SARS-CoV-2, precum și virusul similar genetic responsabil pentru focarul SARS la începutul anilor 2000, ar putea rămâne detectabile în aer și pe patru suprafețe găsite într-o casă obisnuită sau spital, la temperatura camerei, aproximativ 21-23°C. Aceste materiale includeau plastic, oțel inoxidabil, cupru și carton, precum și cât timp virusul poate rămâne suspendat în aer sub formă de aerosol.

Poți să iei coronavirus de pe colete?

Echipa a descoperit că virusul era încă detectabil pe cupru până la patru ore după ce a fost contaminat, până la 24 de ore pe carton și două-trei zile pe plastic și oțel inoxidabil.

„Dacă atingeți articole pe care altcineva le-a manipulat recent, fiți conștienți că acestea ar putea fi contaminate și spălați-vă mâinile”, a explicat James Lloyd-Smith, co-autor al studiului și profesor UCLA de ecologie și biologie evolutivă.

Deci, teoretic, coronavirusul ar putea rămâne pe un colet de carton aproximativ o zi sau o carcasă de smartphone pentru câteva zile.

Totuși, acest studiu are cateva limitari. În primul rând, nu este clar cât de infecțioase sunt aceste coronavirusuri după ce stau pe un material uscat timp de trei zile. În al doilea rând, longevitatea virusurilor pe o suprafață poate depinde de o varietate de factori, în special de temperatură. Dacă virusul a intrat peste noapte într-o căsuță poștală rece sau s-a așezat pe un vas fierbinte, atunci acesta va supraviețui mai greu în comparație cu starea confortabilă data de temperatura camerei.

Acestea fiind spuse, este imposibil să știm pe deplin riscul.

Pariul cel mai sigur dacă primiți un pachet este să îl deschideți cu atenție de îndată ce este livrat și să vă spălați imediat pe mâini înainte de a atinge orice altceva. În ceea ce privește telefonul, ar trebui să încercați să evitați utilizarea acestuia decât dacă aveți mâinile curate. Din moment ce acest lucru nu este întotdeauna posibil, puteți să îi oferiți o curățare rapidă cu șervețele cu alcool.

Adauga un comentariu