Titlurile zilei

Poveste îngrozitoare! Ce a ascuns tânăra care s-a sinucis imediat după ce a dat naștere unui bebeluș la „Cuza Vodă”? De la 18 ani și-a văzut sfârșitul

Publicat: 17 feb. 2020

Sinucidere premeditată la Maternitatea „Cuza Vodă”? O tânără mămică a deschis larg fereastra de la balcon și s-a aruncat în gol. Când a fost văzută de infirmieră, era deja prea târziu. Motivul pentru care a luat decizia de a-și pune capăt vieții este halucinant. Ce i-a făcut mama ei în adolescență?

Noaptea groazei. O tragedie s-a produs chiar în curtea Maternității „Cuza Vodă” din Iași. O lehuză s-a aruncat de la etajul al patrulea al spitalului. A prins un moment de neatenție al infirmierelor, a deschis larg geamurile balconului și fără a sta pe gânduri s-a aruncat în gol. Ieri urma să fie externată alături de copilul pe care abia îl născuse, dar tânăra a ales să-și pună capăt vieții. Inițial, decizia sa părea motivată doar de o depresie postnatală. Adevărul pe care l-a ascuns medicilor este însă tulburător. Tânăra mămică trăise o poveste extrem de tristă. Ce i-a determinat fapta?

A fost găsită de o infirmieră care spăla holul

Ieri-dimineață, în jurul orei 5:45, în timp ce o infirmieră spăla holul de la etajul 4 al Maternității „Cuza Vodă”, a văzut geamurile balconului larg deschise. Inițial, a crezut că vântul este de vină. Când s-a uitat cu atenție, a văzut trupul tinerei mame strivit pe asfalt. Infirmiera a sunat imediat la 112.

„Pacienta în vârstă de 34 de ani a fost găsită de către personalul medical în stop cardio-respirator. A fost resuscitată timp de o oră de un echipaj de Terapie Intensivă Mobilă, dar nu a răspuns manevrelor. Aceasta a suferit o politraumă severă, incompatibilă cu viața. S-a declarat decesul”, spune prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU SMURD Iași.

Tânăra mamă trecea printr-o dramă cumplită

Conform spuselor reprezentanților Maternității „Cuza Vodă”, pe perioada spitalizării, femeia nu a lăsat să se vadă că ar avea vreo problemă de sănătate. Aceasta s-a comportat normal, deși ascundea o tragedie la care fusese martoră în copilărie și peste care nu a putut trece. Nu a dat nimănui de bănuit că ar avea probleme psihice. S-a comportat normal, a născut un bebeluș sănătos și urma să meargă acasă.

„Vrem să spunem condoleanțe familiei, în primul rând. Este un eveniment extrem de nefericit. Pe data de 12 februarie, pacienta a dat naștere pe cale naturală unui băiețel sănătos, cu o greutate la naștere de 2.510 grame. Pe perioada sarcinii a mers la toate controalele necesare, iar totul a decurs perfect. Aceasta nu a declarat la internare faptul că are probleme psihice. Din spusele familiei, aceasta mai avusese două tentative de suicid și a fost internată la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Cel mai probabil, pe perioada sarcinii nu și-a mai administrat medicamentația specifică, fapt pentru care a recurs la acest gest”, a declarat dr. Anca Bivoleanu, purtător de cuvânt la Maternitatea „Cuza Vodă”.

Și-a văzut mama moartă în cadă!

La vârsta de 18 ani, tânăra mămică și-a găsit mama moartă în cadă. Cea care i-a dat viață și a crescut-o s-a sinucis. De atunci, a încercat de nenumărate ori să treacă peste momentul care i-a marcat viața, însă nu a reușit. A fost internată de mai multe ori la Institutul de Psihiatrie „Socola”, pentru tratament de specialitate. Își ținea stările sub control cu medicamentația specifică. Pe perioada sarcinii, cel mai probabil nu și-a mai administrat-o, fapt pentru care sănătatea ei psihică s-a depreciat. Pe fondul acesta și cu depresia postnatală, aceasta nu a mai făcut față gândurilor sinucigașe.

„După naștere apare o traumă pentru mamă. Experiența nașterii naturale este traumatizantă pentru unele mame. Pacienta, având deja prezent un dezechilibru mental, nu a reușit să-și controleze impulsul și a acționat. Depresia postnatală apare pentru că femeile se văd într-o nouă postură, le este frică de schimbări, apare stresul că nu va putea face față creșterii copilului”, spune dr. Ilinca Untu, medic specialist psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola”.

Moartea mamei ei, motivul sinuciderii?

Tânăra a fost condamnată la un final tragic din cauza sinuciderii mamei ei. Medicii specialiști susțin faptul că în momentul în care o persoană are o rudă de gradul I care are tentative de suicid, face parte din categoria de persoane cu tulburări psihice.

„Faptul că și mama ei s-a sinucis, acesta a fost motivul pentru care pacienta a luat aceeași decizie. Prima cauza este genetică, iar cea de-a doua, cu un impact psihic uriaș, este că și-a văzut mama moartă în cadă, victimă a aceluiași gest la care și ea a recurs. În momentul în care un pacient suferă de depresie, la nivel hormonal sunt provocate niște schimbări de substanțe în creier. Vorbim despre modificările neurotransmițătorilor. Din păcate, noi, ca medici psihiatri, nu putem observa aceste modificări”, încheie medicul ieșean.

Una din 10 mame suferă de o formă de depresie postnatală

Până ieri, tânăra mămică și-a putut ține în frâu gândurile. Din păcate însă, într-un moment de rătăcire, nu a mai știut cum să reacționeze și s-a sinucis, gest pe care l-a premeditat ani de zile. Medicii spun că starea psihică i s-a agravat pentru că a intervenit și depresia postnatală.

„Tulburările emoționale care apar în urma nașterii se împart în trei categorii: «baby blues», depresia postnatală și nevroza postnatală. Una din zece mame aflate la primul copil suferă de diferite grade de depresie postpartum. Acest tip de depresie este specific ca un episod depresiv, cu un debut în primele patru săptămâni după naștere. Simptomele includ fluctuații de dispoziție, labilitate afectivă și preocupări referitoare la bunăstarea copilului. Intensitatea acestora poate merge de la o preocupare exagerată până la idei delirante. Totodată, femeia poate simți neliniște sau frică sporită, respirație rapidă, insomnie și amețeală”, a specificat dr. Petronela Nechita, medic primar psihiatru la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași.

Disperat, tatăl și-a îmbrățișat pruncul

Soțul tinerei mămici nu a apucat să-și ia rămas bun de la cea pe care o aștepta acasă în brațe cu primul lor copil. La auzirea teribilei vești, acesta a alergat disperat spre spital. Nu a avut timp decât să-și îmbrățișeze băiețelul, iar mai apoi să-și vadă soția plecată prea devreme.

„Imediat după incident, familia pacientei a fost anunțată. Tatăl copilului a fost la spital, a aflat întreaga situație. Copilul va mai rămâne sub îngrijirea noastră timp de câteva zile, până ce familia se va ocupa de înmormântare, după care va merge acasă. Sincere condoleanțe familiei”, spune dr. Anca Bivoleanu.

Comentarii
 • bzi face ti va rog un reportaj despre fisa postului al unei infirmiere….atat stiu infirmiera nu spala holuri si sterge prafu sau igienizeaza saloane steril ..daca nu stiu la spital sefi vedeti o fisa la nivel de europa.ve ti avea o mare surpriza.

 • Titlu de RAHAT, bzi oricum nu are ce sa scrie. Sunt cateva aspecte: Accesarea istoricului medical prin sistem informatic(circuit intern) care ar fi permis sa se vada ca are un grad de instabilitate. Dar, este disponibil un asemenea sistem? Infirmiera, una sau doua pe o tura, nu pot pazi zeci de paciente si nici asistenta nu poate daca nu sunt preveniti in mod special ca poate fi o problema. Nici in vest, domnule „doctor”(invata gramatica, vorba unui antevorbitor) personalul nu stie tot timpul istoricul medical si nu sta sa pazeasca pacientii, dar un lucru este cert, geamurile se deschid numai VERTICAL, deci imposibil sa se arunce pe geam IN INCINTA SPITALULUI!!! Cei care tot va raportati la VEST mai bine informati-va inainte de a vorbi si vedeti cate „gauri negre” au si ei in sistem. Adevarat, poate altele decat ale noastre, dar sa fie sanatosi cate au si ei.

 • Corect. Ar fi trebuit ca medicul curant sa cunoasca istoricul pacientei , daca ar fi functionabil Dosarul Electronic al pacientului ( de intrebat conducatorul unitatii, caci ar trebui sa site bine de ce si cum), plus si din sistemul intern…

 • BIVOLEANU, „desteptule” anonim, nu Bivolaru, citeste corect. Sa o acuzi de raspundere pentru acest eveniment(petrecut la etajul 4, deci pe sectia de lauze, ori ea este la etajul 6, neonatologie, unde ajung numai copii cu mari probleme, deci acea mama si acel copil nici macar nu au trecut pe la et. 6). Dupa cum reiese din articol, Dr. Bivoleanu este doar mandatata sa comunice puncul de vedere al administratiei spitalului.

 • Ps. „stimabile/a” anonim scuze va rog, dar apropo de spaga, d-voastra ar trebui sa vi se interzica prin lege, la o adica, sa luati spaga. De ce? Luati-va de mana cu „doctorul” de mai sus si invatati gramatica mai intai de toate.

 • da ce ………… mea esti profesor de gramatica ce tot critici pe toti.infirmiera nu trebuie sa spele holuri .punct.ce tot te invarti in jurul cozii.ai auzit de personal de curatenie firma etc.nu mai scrie sub alte titluri.ce dosar electronic visati.asistenta doctori infirmiera nu e paznic.

 • da ce ………… mea esti profesor de gramatica ce tot critici pe toti.infirmiera nu trebuie sa spele holuri .punct.ce tot te invarti in jurul cozii.ai auzit de personal de curatenie firma etc.nu mai scrie sub alte titluri.ce dosar electronic visati.asistenta doctori infirmiera nu e paznic.

 • cand s au pus termopane nu au luat in calcul ca sare pe geam bolnavu.incuietori cu cifru cu cheie cu dracu sa va ia……ce iti trebuie multa carte.doar sa gandesti

 • Daca medicul ar fi discutat macar 10 15 minute cu pacienta ar fi putut sesiza semnele depresiei, care este ceva comun la lauze.
  La toate spitalele ferestrele ar trebui construite in asa fel incat sa nu permita zborul pacientilor. La chirurgie pleaca pe ferestra pentru ca au ramas fara picior, la maternitate din depresie post natala, la oncologie nici nu vrem sa stim ce tentatii au unii pacienti.
  E chiar asa de greu sa fie luate niste masuri simple de preventie, cand se construiesc ferestrele, balcoanel, scarile ??

Adauga un comentariu