Titlurile zilei

Povestea groparului cu o singură mână! A devenit omul de încredere al preotului: „Multă lume ne invidiază” – FOTO

Publicat: 24 aug. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Povestea groparului cu o singură mână A devenit omul de încredere al preotului Multă lume ne invidiază - FOTO
Vasile Sîrbu are 63 de ani și este un monument de ambiție

Vasile Sîrbu are 63 de ani și este un monument de ambiție. Deși în urma unui accident pe care l-a suferit când era copil a rămas doar cu un braț, bărbatul demonstrează că nimic nu poate sta în calea unui om care își dorește să muncească

Vasile Sîrbu este gropar în satul Păun, comuna Bârnova. Bărbatul suferă de o dizabilitate, având doar un braț, iar pentru aceasta are o pensie de 1.125 de lei. Deoarece banii sunt insuficienți pentru a duce o viață decentă, din când în când, Vasile Sîrbu se ocupă și de amenajarea mormintelor din cimitirul satului.

Are doar un braț, dar asta nu-l împiedică să muncească

În trecut, Vasile Sîrbu a realizat și fântâni, dar, în ultimul timp, cererea a început să scadă, iar bărbatul s-a reprofilat. Acum, atât cât timpul și sănătatea îi permit, bărbatul realizează diverse lucrări în cimitirul satului. Nu sunt multe, dar îl ajută să-și sporească veniturile, astfel încât să ducă un trai decent.

„Eu sunt liniștit cu pensia mea, mai prind și eu, din când în când, o lucrare la biserică, atunci când mă solicită părintele. Dar să nu credeți că am lucrări mereu. Se întâmplă o dată la câteva luni, jumătate de an, să mă solicite cineva pentru o lucrare. Eu nu fac cavouri, ca să faci așa ceva e mai complicat, trebuie să faci monument, eu sunt gropar, realizez lucrări doar până la nivelul solului.

Lucrez câteva ore pe zi, cât pot face eu singur cu o mână. Nu stau zi de zi la biserică, mă ocup de asta printre timp. Oamenii care mă cheamă la treabă înțeleg că nu pot lucra toată ziua. Înainte făceam fântâni. Îi compătimesc pe cei care iau ajutor social. Eu cu o mână fac totul, iar alții stau la cerșit. Eu și soția mea am pus suflet și am muncit ca doi nebuni, iar multă lume ne invidiază. Copiii mei sunt mari, sunt cu ale lor, dar, dacă pot să-i susțin ca părinte, da, ne sfătuim și îi ajut, dar în limita posibilităților”, a povestit Vasile Sîrbu.

Vasile Sîrbu: „Eu vreau să-i încurajez și pe alții să muncească”

Bărbatul este de părere că nimic nu te poate împiedica să muncești, dar trebuie să ai voința și ambiția de a te descurca de unul singur.

„Așa am fost hărăzit de Dumnezeu și așa am vrut eu, să nu ajung la mila nimănui, nici a copiilor. Am o pensie de 1.125 de lei și am lucrat 25 de ani, iar când a fost să nu mai fie de lucru, m-am reprofilat. Eu vreau să-i încurajez și pe alții să muncească. Să o luăm așa, de ce eu pot și altul nu poate!? Cu ce sunt ei mai prejos. Am 63 de ani, am trecut prin viață și am învățat de toate, dacă vrei să le înveți, dacă nu, sănătate. Fiecare trebuie să muncească în limita posibilităților, eu cunosc persoane cu handicap care împachetează colete, cum de ei pot!? Au ambiția să nu stea acasă, să trăiască cu banii pe care îi primesc de la stat”, a declarat Vasile Sîrbu.

Vasile Sîrbu este foarte apreciat și de preotul paroh din satul Păun. Slujitorul Domnului îl consideră pe bărbat un om de toată isprava, deoarece în ciuda dizabilității tale continuă să muncească.

„Doar acest om are permisiunea mea de a lucra în cimitir, pentru că l-am instruit cum să procedeze, dacă găsește oseminte. El nu are voie să scoată din groapă și să arunce lucrurile, pot să fie orice, o cârpă, o floare, care au aparținut răposatului. Bărbatul care lucrează în cimitir are și pensie, lucrează doar cu o mână, la cealaltă are proteză, sapă și fântâni, este un om de ispravă”, a precizat preotul paroh Mihai Ciornovalic.

Comentarii
  • Meseria de gropar e super faina. Tata si mama au lucrat ca gropari si todeauna cand nu reuseau sa manance pomana de la defumt primita la munca, aducea acasa coliva si sarmala data de pomana. Am avut o copilarie fericita. Sotul meu tot la cimitir lucreaza.

Adauga un comentariu