Prima pagină » Economic Local » Povestea impresionantă a tânărului din Iași care, la doar 24 de ani, administrează singur o afacere. Cu 25.000 de euro, ieșeanul a schimbat radical un loc în care, pe vremuri, era un bar

Povestea impresionantă a tânărului din Iași care, la doar 24 de ani, administrează singur o afacere. Cu 25.000 de euro, ieșeanul a schimbat radical un loc în care, pe vremuri, era un bar

12 nov. 2021, 02:00,
Tano FATTAH în Economic Local

Un tânăr de 24 de ani din Iași, care a muncit timp de 5 ani în Italia, s-a întors în țară pentru a deschide o afacere cu banii strânși peste graniță. Inițial, Răzvan Constantin vindea mâncare cu specific italian în spațiul din Complexul „Avram Iancu”. Pentru că afacerea nu a mers, tânărul a fost nevoit să se adapteze și să transforme restaurantul cu specific italian în unul de tip fast-food

Un tânăr din Iași care, la doar 24 de ani, administrează singur o afacere, are o poveste impresionantă. Cu doar 25.000 de euro, ieșeanul a schimbat radical un loc în care, pe vremuri, funcționa un bar. Astfel, tânărul, care a muncit timp de 5 ani în Italia, s-a întors în țară pentru a deschide o afacere cu banii strânși. Inițial, Răzvan Constantin vindea mâncare cu specific italian în spațiul din Complexul „Avram Iancu”, dar, pentru că afacerea nu a mers, tânărul a fost nevoit să se adapteze și să transforme restaurantul cu specific italian în unul de tip fast-food. Pe 4 noiembrie 2020, tânărul deschidea o firmă, dar afacerea inițială, cu mâncare cu specific italian, nu a avut succes.

Deși locul în care își desfășoară activitatea este unul în care, de-a lungul timpului, au fost deschise multe afaceri, antreprenorul ieșean este optimist.

„Au fost multe afaceri aici, de la cafenea, bar, brutărie, florărie, până am ajuns noi să facem un fast-food. Am investit cam 25.000 de euro. Când aveam bucătărie cu specific italian, a mers foarte greu. Locul nu era potrivit pentru așa ceva. Am ținut deschis doar două luni. E nevoie de un spațiu cu vad comercial mare ca să faci un restaurant. Când aveam mâncare cu specific italian, aici veneau doar clienți care aflau de pe Facebook despre restaurant. Mai erau unii clienți, mai puțini, care mâncaseră bucate cu specific italian și auziseră despre noi”, a povestit tânărul din Iași.

Ieșeanul Răzvan Constantin a încercat să se adapteze

Antreprenorul s-a adaptat cerințelor clienților și a schimbat radical specificul restaurantului. Așadar, acum, localul este unul de tip fast-food.

„Ca să vină lumea să mănânce, ținem prețurile jos, de la 5 lei o porție de cartofi, până la 12 lei un meniu complet, cu ceafă de porc. Altfel, nu vine lumea să cumpere! Noi am încercat cu meniul italian, era 17 lei un sandviș, dar îți puneai ce voiai tu în el, aveam de toate, toate sosurile, cremă de ciuperci, de trufe, de vinete, roșii, dar nu a prins din cauza locului. Trebuie un vad comercial mare pentru afacerea respectivă. M-ar tenta să reactivez cândva ideea aceea de afacere într-un alt loc”, a explicat ieșeanul Răzvan Constantin.

Tânărul din Iași este și angajat, și patron, ocupându-se singur de afacere

Ieșeanul își administrează singur afacerea. Răzvan Constantin lucrează în bucătărie, face curățenie și aprovizionează restaurantul. Deși spune că îi este greu să se împartă între toate responsabilitățile, antreprenorul crede că, printr-o bună planificare a timpului și a banilor, reușește să mențină afacerea.

„Nu îți permiți în afacerea asta și pe criza aceasta să nu fii harnic. Un salariu pentru un angajat este greu de plătit, de aceea muncesc eu singur în firmă. Eu fac totul singur în restaurant. Dacă îți organizezi timpul, reușești să le faci pe toate. Faptul că vin la muncă aproape zilnic și că nu scot bani din societate decât pentru chirie, marfă și cheltuieli m-a ajutat să rezist pe piață. Noi, românii, suntem învățați să mâncăm șaorma, de aceea merg vânzările cu produse fast-food”, a mai spus antreprenorul din Iași.

Reporterii „BZI” au prezentat în edițiile anterioare povestea a doi frați din Iași care au lucrat în Italia și s-au întors în Iași, unde au deschis o pizzerie cu banii câștigați în străinătate.

Unele dintre comenzi sunt primite online, tânărul livrând la domiciliu produsele de tip fast-food

Tânărul ieșean livrează cu scuterul sau mașina personală produsele comandate de clienți, 15 la sută dintre comenzile primite fiind cele online. Răzvan Constantin a povestit că, momentan, lucrează pentru a nu fi datornic și că ar dori să se extindă.

„Obiectivul este să nu am datorii. E foarte important în afaceri să nu ai datorii, iar eu stau bine din acest punct de vedere. A fost foarte greu să câștig încrederea furnizorilor. M-am rugat de ei, i-am sunat zilnic pentru frigidere și mese. A durat 5 luni până să îi conving să îmi dea mese și frigidere. Am vrut să aduc și un dozator de bere, dar îmi cereau să cumpăr 7 butoaie cu bere, în valoare totală de 4.000 de lei, cu plata pe loc! Nu mi-am permis să le cumpăr!”, își amintește Răzvan Constantin.

O altă afacere de succes inspirată din bucătăria italiană este a unei IT-iste și a unei farmaciste din Iași, care fac paste ca în Peninsulă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024