Prima pagină » Local » Povestea unei afaceri ridicate de la zero! Un medic veterinar din Iași a devenit celebru după ce a găsit secretul unei rețete de bucate! – FOTO

Povestea unei afaceri ridicate de la zero! Un medic veterinar din Iași a devenit celebru după ce a găsit secretul unei rețete de bucate! – FOTO

03 dec. 2019, 04:00,
Raluca Costin în Local

A obținut recunoașterea la nivel național pentru un produs unic în țară. Deși nu a fost deloc ușor să obțină atestatul tradițional, fermierul se poate lăuda acum cu un produs gustos și de calitate, preparat ca pe vremuri. Rețeta pentru prepararea acestui produs este respectată ca la carte.

De meserie medic veterinar, Marius Cimpoeșu s-a angajat tot în domeniu, imediat după ce a terminat studiile. A lucrat într-o fermă zootehnică, dar și-a dorit să aibă o afacere proprie în domeniul agricol. De aceea a făcut demersuri pentru a deveni fermier cu acte în regulă. Cu timpul a arendat teren agricol, a cumpărat oi, vaci și, de puțin timp, câteva căprițe, și a reușit să dezvolte o fermă zootehnică, dar și una vegetală la Mircești. Pentru că este iubitor de tradițional și tot ce are în fermă este consumat de clienți, ieșeanul s-a gândit că ar trebui să obțină și atestatul tradițional pentru unul dintre produsele sale cele mai apreciate: pastrama de oaie. Fermierul deține 120 de hectare de teren agricol și un efectiv de 800 de oi și 100 de vaci.

Pastramă de oaie, marcă înregistrată

Nu a stat mult pe gânduri și s-a interesat ce trebuie să facă pentru a obține atestatul. A mers la Direcția Agricolă, a discutat cu specialiștii de acolo și a adus toate actele cerute pentru a obține documentul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. După câteva luni de muncă, l-a primit. „Pastramă de oaie de la Cimpoeșu” a fost inclus pe lista produselor tradiționale din toată țara. Pentru a reuși acest lucru, în dosarul său scrie că pentru prepararea pastramei au fost folosite doar ingrediente provenite din zona respectivă a județului cu o rețetă veche de zeci de ani, care provine din localitatea unde este preparat produsul.

„În anul 2018 am atestat pastrama de oaie. Eu vând totul în magazinul meu. Nu am probleme cu vânzarea, merge foarte bine. E poziționat bine magazinul și vin și turiști care cumpără acest produs. Anul acesta am tăiat deja câteva sute de oi și am pregătit pastrama”, spune producătorul.

„Nu ducem lipsă de clienți”

Magazinul unde comercializează produsul tradițional este poziționat la intersecția a trei județe, Iași, Suceava și Neamț, pe drumul european. De aceea este mai simplu pentru el să vândă în acest magazin, pentru că vadul este mai bun și vin și clienți din toată țara, care îi pot face reclamă dacă sunt mulțumiți de produsul cumpărat. Tânărul producător este mulțumit de vânzări, mai ales că și-a dorit să obțină atestatul care să pună Iașul pe harta produselor de acest fel.

„E important ca produsul să provină din această zonă, locală, și să îl vindem ca produs tradițional. Avem atâtea produse tradiționale, pe care le preparăm de secole, și nu sunt atestate. Avem sarmale, tochitură, toate fac parte din bucătăria tradițională. Sper să obțin atestatele și pentru aceste produse. Noi avem restaurantul unde pregătim aceste preparate și promovăm bucătăria tradițional-românească”, spune Marius Cimpoeșu.

„Am vrut să obțin acest atestat pentru că avem multe produse tradiționale cu care ne putem lăuda și nu sunt atestate”, mai spune producătorul.

Rețeta veche de câteva decenii

Pentru ca pastrama să aibă gustul de pastramă făcută ca pe vremea bunicilor, și metoda de afumare, rețeta folosită, materia primă, trebuie să fie respectate ca la carte. De aceea, producătorul nu dezvăluie toate secretele preparării pastramei de oaie.

„Tăiem oaia, o lăsăm la maturat, o tranșăm, o lăsăm în saramură. Apoi se trece prin baiț trecut prin usturoi, boia dulce, și apoi se afumă carnea la jar din lemn de cireș. Numai lemn de cireș folosim la afumat”, explică producătorul.

Pentru că este producător tradițional cu atestat, acesta nu poate produce mai mult de 500 de kilograme de pastramă într-un an.

Crește numărul produselor atestate tradițional

În ultimii doi ani, tot mai mulți producători din județ au vrut să primească această recunoaștere națională, de aceea au depus actele necesare obținerii atestatelor de la MADR. În prezent sunt 12 produse tradiționale, iar alte două sunt în curs de atestare. Produsul tradițional trebuie să fie obținut din materii prime tradiționale, să prezinte o compoziție tradițională sau un mod de producție și/sau de prelucrare care reflectă un procedeu de prelucrare tradițional și care se distinge în mod clar de alte produse similare aparținând aceleiași categorii.

Bugetul.ro
Grila TV din România se schimbă din 1 martie. Noul post de televiziune a început emisia, iar cei mai mici dintre telespectatori sunt cei mai încântați
redactia.ro
Bucurie fără margini pentru Vladimir Putin. Ce cadou îi pregătește Donald Trump președintelui Rusiei
Bugetul.ro
Panică la Altex și Flanco după anunțul eMAG. Cum reușește cel mai mare magazin online din România să își depășească principalii rivali din piața autohtonă
a1.ro
Oana Radu, taxată dur pentru kilogramele în plus. Cum a apărut la Sala Palatului alături de Dorian Popa
Playtech.ro
Cauza morții subite a lui Luca Manolache. Ce arată rezultatul autopsiei, detalii cutremurătoare, nu a avut nicio șansă
observatornews.ro
Prima victimă majoră din România, după tarifele impuse de Trump: companie cu 5.000 de angajaţi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
O monedă românească, o avere. Sume colosale plătite de colecționari
realitatea.net
Băutura bogată în colagen care întinerește pielea și fortifică oasele în doar o lună. Conține un ingredient cheie, pe care îl găsești la 2 lei în magazine
SportpeSurse
A fost executat fără milă și dat afară de la Digi! Nimeni nu știe ce s-a întâmplat
Playtech.ro
Noua escrocherie care îți fură contul de WhatsApp cu tot cu informațiile sensibile de pe telefon. Avertisment pentru români
Dailybusiness.ro
Călin Donca îi învață pe români cum să facă bani în 2025: „Eu puteam să fiu mult mai bogat decât sunt”
RomaniaTV
Cuplul-surpriză al momentului! Mădălina Ghenea şi Sebastian Stan, împreună! Unde şi cum au fost surprinşi cei doi
stiriromania.ro
Cum arată Eliza Iliescu acum, la 19 ani. Din ce bani trăiesc lunar Adriana Iliescu și fiica ei
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI din Ucraina. Anunțul făcut de Zelenski, după umilința din SUA. Nimeni nu credea că o să mai audă asta!
redactia.ro
Decizia neașteptată luată de americani în privința Rusiei. Donald Trump i-a surprins pe toți
ego.ro
Blocaj în divorțul Prodan - Reghe! Palatul de la Snagov, ipotecat! Declarațiile exclusive ale celor doi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 martie 2025
04 martie 2025