Culinar

Prăjitura „Fanta” cu mascarpone – Cel mai delicios desert cu jeleu de portocale

Publicat: 26 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prăjitura Fanta cu mascarpone - Cel mai delicios desert cu jeleu de portocale
Prăjitura "Fanta" cu mascarpone este una foarte gustoasă și este ideală pentru orice eveniment

Prăjitura „Fanta” cu mascarpone este un desert gustos și aspectuos. Aceasta va încânta privirile tuturor musafirilor, fiind indicată pentru orice eveniment. Mai mult de atât, rețeta este simplă de preparat. Jeleul are o aromă intensă de portocale și este foarte sănătos, fiind realizat din suc natural.

Gătirea desertului se va face în trei pași. Mai întâi veți prepara blatul, apoi crema de brânză cu mascarpone, iar la final jeleul de portocale. Un desert foarte gustos, însă nu la fel de ușor de realizat este și prăjitura alba ca zăpada. Aceasta are o aromă intensă de lămâie și un gust dulce acrișor. 

Prăjitura „Fanta” cu mascarpone, pregătirea blatului

Numele desertului provine de la celebrul suc de portocale, „Fanta”, datorită culorii pe care o are jeleul. Rețeta se gătește într-o oră jumătate și obțineți aproximativ 15 porții. Pentru prepararea blatului veți avea nevoie de 7 ouă, un plic de zahăr vanilat, 150 grame de zahăr, 120 grame de făină, 30 grame de cacao și un praf de sare. Mai întâi se va preîncălzi cuptorul la 180 de grade și se va tapeta tava cu unt și făină sau hârtie de copt. În timpul acesta, vă veți apuca de pregătit aluatul pentru blat. Într-un bol se vor amesteca făina și cacaoa, apoi se vor cerne printr-o sită. Albușurile vor fi separate de gălbenușuri și se vor mixa cu un praf de sare până devin spumă. 

Gălbenușurile vor fi amestecate împreună cu ambele tipuri de zahăr până ce vor căpăta o culoare de un galben deschis. Albușurile vor fi turnate peste gălbenușuri și vor fi amestecate de sus în jos cu ajutorul unei spatule. La final, se adaugă și făină treptat, în timp ce se amestecă ușor. Aluatul va fi turnat într-o tavă dreptunghiulară de 32 x 22 centimetri. Înainte de a fi pusă în cuptor, compoziția se va nivela, apoi se va lăsa pentru 30 minute la copt. În primele 20 minute, nu este indicat să deschideți cuptorul. După o jumătate de oră, se va putea verifica blatul cu ajutorul unei scobitori dacă este gata. În cazul în care aceasta va mai avea urme de compoziție pe ea, se va mai lăsa la copt încă 5-10 minute. Ulterior, se va lăsa la răcit la temperatura camerei, pe un platou.

Cum se prepară crema și jeleul de portocale

În timp ce se răcește blatul, veți începe să preparați crema. Aceasta este una foarte lejeră și gustoasă. Pentru prepararea cremei veți avea nevoie de 500 grame brânză de vaci, 100 grame mascarpone, 200 grame de unt, esență de portocale și 150 grame zahăr pudră. Se va mixa untul moale împreună cu zahărul pudră, apoi se vor pune brânza de vaci și crema de mascarpone. Ingredientele se amestecă până ce sunt bine omogenizate, apoi se adăugă esența de portocale. În locul acesteia puteți folosi esență de vanilie, lămâie sau rom. Blatul se va pune din nou în tavă, apoi se va întinde deasupra lui crema de brânză cu mascarpone. Trebuie să aveți grijă să o nivelați foarte bine pentru a obține o prăjitură perfectă în straturi. 

Ulterior, se va lăsa la rece, în timp ce vă ocupați de pregătirea jeleului. Pentru acesta veți avea nevoie de 800 mililitri de suc de portocale, 100 grame de zahăr și 60 grame de amidon. Se poate utiliza suc proaspăt de portocale, stors acasă sau puteți cumpăra din comerț. Zahărul va fi amestecat cu amidonul, apoi se va turna și sucul treptat. Compoziția se va amesteca până ce va fi omogenizată. Trebuie să aveți grijă să nu se facă cocoloașe. Jeleul se va pune la foc mic și se va mixa continuu până ce observați că se îngroașă. Ulterior, se va lua de pe foc și se va pune deasupra tigăii o folie de plastic. Când jeleul va fi călduț, se va turna peste prăjitură și se va nivela. Desertul va fi pus din nou la rece pentru cel puțin 6 ore, apoi va putea fi servit. De asemenea, trebuie să aveți grijă cum tăiați prăjitura din cauza cremei și a jeleului ce sunt fragile. Este recomandat să udați cuțitul înainte de a felia desertul.

Prăjitura „Fanta” cu mascarpone este una foarte gustoasă și este ideală pentru orice eveniment. Pentru oaspeți sunt indicați și biscuiții cu untură și gem, aceștia fiind aromați și fragezi.

Adauga un comentariu