National

Predica unui preot de la mânăstirea Putna împotriva războiului din Ucraina

Publicat: 21 apr. 2022
_____ Vizualizări 2 Comentarii
Predica unui preot de la mânăstirea Putna împotriva războiului din Ucraina
Predica unui preot de la mânăstirea Putna împotriva războiului din Ucraina

Un preot de la mânăstirea Putna a ţinut, după slujbă, împotriva războiului din Ucraina. Este de salutat predicile marilor părinți a-i ortodoxiei împotriva războiului pentru că, credința, oricare ar fi ea, trebuie să susţină pacea mondială. Niciodată ortodoxia sau altă religie nu ar trebui să încurajeze războiul, indiferent în ce context.

Totuși, datoria principală a unui preot e de a oferi îndrumare spirituală enoriașului și de a-i oferi o conexiune cu Dumnezeu. Preotul nu ar trebui să țină predici despre război sau politică.

Preotul din mânăstirea Putna îl face pe Putin criminal de război

Nu vă încredeţi în cei puternici, în fiii oamenilor. Cum este posibil ca tu, care te numești ortodox şi care îţi place să te filmezi pe la mânăstirile de pe muntele Athos și mergând chipurile la slujba de Paște și Crăciun să pui pe slujitorul tău ortodox să bombardeze Kievul nostru sfânt. Acolo se află biserici pe care noi nu le-am avut din vremurile acelea vechi. Acolo se află sfânta mânăstire a peșterilor în care sunt trupurile cele neputrezite. Nu îţi e teamă când faci asta? Aud mulţi clerici şi credincioși şi spun că Putin are dreptate. Plata lui Putin să o aibă. Tot sângele vărsării să fie pe mâinile lor. De la Cain care l-a ucis pe Abel până în zilele noastre. Cum este posibil ca tu ortodox să îi iei pe musulmanii ceceni şi să îi pui să-ți alege frații ucrainieni. Ca și cum noi am lua armatele ISIS şi ne-am duce în Moldova să o contropim. Frate pe frate se ucid. Mai spui că eşti ortodox? De-ai face tot pământul poleit cu aur nu ai face față unui ucrainean pe care armatele tale l-au ucis. Atunci, cum ne așezăm noi lăuntric. Să nu îndrăznească nimeni că uciderea unui frate, în general oameni, nu este posibil, nu este îngăduit căci noi știm cui Dumnezeu slujim. Auzim că Putin face bine, că săracul Putin, și îi iau apărarea unui ticălos, că ticălos este. Trebuie să ne asumăm asta înainte lui Dumnezeu. Răul este rău. Dacă poporul acesta ucrainean nu mai vrea cu tine, lasă-l să-și trăiască bucuria şi libertatea. Dacă Dumnezeu nu se bagă peste libertatea ta, cine ești tu să o faci? Nu vă încredeți în boieri, în fiii oamenilor în care nu este mântuire. Pământ suntem şi pentru pământ ne batem, pentru pământ ne ridicăm frate împotriva frate. Fraților, și surorilor, în cine să ne încredem dacă nu putem să ne încredem în cei puternici, în fii oamenilor în care nu este mântuire? Fericit, o Doamne, cel ce are ajutor pe Dumnezeul lui Iacob. Incă odată ni se arată că singurul, cu adevărat care ţine la oameni este iubitorul de oameni, Dumnezeu. Sigur, gândiţi-vă ce este în inima lui când vede ce este acum, ortodocși împotriva ortodocși. Patriarhul Moscovei, Dumnezeu să îl ierte a ieșit cu un comunicat de doi lei, în loc să stea în fața tancurilor. Când a fost revoluția portocalie în Ucraina, de i-au dat jos președinții, au ieșit şi preoţii cu crucile. Acum nu mai vezi nimic.Ce s-a întâmplat, unde mai este curajul? Duminica infricăsătoarei judecăţi, asta ne arată, că răul este rău şi binele este bine.De aceea Dumnezeu va despărţi răul de bine, dacă noi vom avea curajul să spunem că răul este rău şi binele este bine, ne vom mântui. Să nu aşteptaţi ca după ce am sfârtecat trupuri de oameni să mergem în fața lui Dumnezeu oarecum îndreptaţi. Nu vom avea trecere. Cel care scoate sabia, de sabie va pieri.

Biserica Ortodoxă Română trebuie să vină în ajutorul sutelor de mii de români care se află în Ucraina și care au fost prinși într-un război sângeros.

Arhiepiscopul Teodosie, gest de condamnat! Declaraţii despre războiul din Ucraina

În altă ordine de idei sunt de condamnat declarațiile lui Teodosie care consideră că Vladimir Putin nu este un răufăcător pentru că nu a bombardat bisericile ortodoxe din Ucraina. Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a afirmat, în luna februarie, înainte de începerea conflictului armat din Ucraina, că Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte şi la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menţionat că atât Putin, cât şi Medvedev sunt ctitori şi ”noi îi judecăm ca pe nişte răufăcători”.

Desigur, biserica ortodoxă nu trebuie să se implice în declarații referitoare le război dar nici în politică.  Așadar, nu este rolul bisericii să se implice în declarații geopolitice. Desigur, Biserica trebuie să intervină să propovăduiască pacea, frica oamenilor de a face rău, să lanseze îndemnuri împotriva vărsării de sânge. Sunt multe știri false în acest război, iar o componentă foarte importantă a conflictului este cea a războiului informațional. La fel ca biserica, presa trebuie să lucreze pentru cetățeni, nu pentru conducători. În acest context, este bine de precizat faptul că este posibil ca peste ani o parte dintre știrile care circulă în aceste momente să se dovedească a fi false. De altfel, presa, pentru a putea să publice o știre, trebuie să aibă minim trei surse care să confirme informațiile. Acest lucru este total omis de o bună parte a presei care publică jocuri video. Oricum, nu este absolut deloc deontologic faptul că toate informațiile vin doar dintr-o singură parte.

 

Comentarii
  • arhiepiscopul Teodosie egal patriarhul Kirill al Rusiei C um poti spune ca Putin nu este un raufacator daca Putin este un criminal?

Adauga un comentariu