Local

Prefectul Bogdan Cojocaru impune cheltuieli unor instituții din Iași! CJ și Primăria, puse la plată pentru refugiați – DOCUMENT

Publicat: 02 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prefectul Bogdan Cojocaru impune cheltuieli unor instituții din Iași CJ și Primăria puse la plată pentru refugiați - DOCUMENT
Prefectul Bogdan Cojocaru impune cheltuieli din pix unor instituții din Iași, în baza unor hotărâri din cadrul CJSU

Mai multe cheltuieli au ajuns să fie impuse unor instituții din Iași de prefectul Bogdan Cojocaru. Acesta a cerut Consiliului Județean și Primăriei Iași să dea bani pentru ajutorarea refugiaților de război din Ucraina. Totuși, o decizie luată de Guvernul României a anulat solicitarea prefectului

Prefectul Bogdan Cojocaru a ajuns să emită o serie de hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) privind alocarea unor fonduri de către alte instituții pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. Actualul prefect a emis, în data de 26 februarie 2022, o hotărâre CJSU prin care a arătat că Primăria Iași urma să aloce 500 de mii de lei, iar Consiliul Județean (CJ) Iași să aloce 300 de mii de lei pentru finanțarea unor posibile ”cheltuieli urgente și neprevăzute”, ca urmare a unui aflux semnificativ de refugiați în Iași.

Cheltuieli impuse unor instituții din Iași

Totul a plecat de la hotârârea 72 din 26.02.2022, emisă de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Iași. Această decizie nu a fost făcută public, ci a fost folosită în circuit intern. În decizia semnată de Bogdan Cojocaru se arată cum cele două instituții urmau să aloce fondurile respective. Decizia a fost înaintată cu titlul de ”propunere”, însă atât Primăra, cât și CJ Iași urmau să aloce fondurile respective. Totuși, decizia CJSU s-a lovit, o zi mai târziu, de nulitate, din cauza unei ordonanțe de urgență emis de Guvernul României. Prefectul Iașului a mai încercat să blocheze o inițiativă a CJ Iași și în urmă cu câteva zile.

Guvernul a anulat hotărârea CJSU Iași

Guvernul a emis Ordonanța nr. 1527.02.2022 prin care preia cheltuielile pentru refugiați, care cad în sarcina Inspectoratelor pentru Situații de Urgență.

”Achiziția produselor și a serviciilor de cazare se realizează prin procedura de achiziție publică, în regim de urgență, de către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și/sau unitățile subordonate. Cheltuielile ocazionate cu utilitățile de primă necesitate, precum și cele necesare funcționării taberelor temporare de cazare și asistență umanitară, respectiv cele aferente asigurării cazării în alte locații stabilite de comitetele județene/al Municipiului București pentru situații de urgență se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, aprobat potrivit legii”, se arată în Ordonanța Guvernului.

Prefectul județului Iași a intrat și în colimatorul unor organizații neguvernamentale

Prefectul Bogdan Cojocaru a fost luat la ochi și de voluntarii care se ocupă de refugiații din Ucraina. Oamenii au arătat că prefectul nu a fost în stare să impună o coordonare instituțională coerentă între autorități și oamenii simpli.

”La patru zile după startul unei crize umanitare, ce implică primirea ucrainenilor fugăriți de război, cel mai important județ al Moldovei Apusene, Iașul, lipsește comunitatea sa de o coordonare instituțională. Prefectul spune că există o coordonare de la «centru» și noi, voluntarii, să ne înscriem pe o listă. Asta când noi deja funcționăm la mie la sută și facem cam tot; imperfect, dezorganizați, dar facem. Așteptăm de la Prefectură acum activarea la nivel județean a unei infrastructuri ”Instituţii-ONG-uri-cetățeni” care să rezolve: problemele de comunicare psiho-lingvistică cu victimele războiului, extragerea ucrainenilor din punctele vamale, călăuzirea lor spre soluții de îngrijire și locuire la Iași, expedierea și distribuirea ajutoarelor în vămile interesate, expedierea ajutoarelor dincolo de punctele vamale, în UKR și R. Moldova”, a transmis Alexandru Cohal, unul dintre voluntarii care s-au implicat în sprijinirea ucrainenilor ce ajung în Iași.

Gafe după gafe, în Prefectura Iași

De altfel, prefectul a prezentat doar o platformă online, făcută la nivel central, în care cei din societatea civilă se pot înscrie, pot dona, pentru a-i ajuta pe refugiați. Nu este pentru prima oară când prefectul Bogdan Cojocaru nu reușește să coordoneze situația celor din Ucraina. Și în alte situații au fost impuse unele cheltuieli unor instituții din Iași, cheltuieli care nu au avut acoperire.

Document AICI.

Adauga un comentariu