Actualitate

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat restricțiile care vor intra în vigoare de miercuri

Publicat: 06 oct. 2020
Restaurantele inchise în București, anunță prefectul Capitalei
Restaurantele inchise în București, anunță prefectul Capitalei

Marți după-amiază, prefectul Capitalei a anunțat care sunt restricțiile care vor fi valabile de miercuri, 7 octombrie, în Capitala României, în contextul creșterii alarmante a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Astfel, Gheorghe Cojanu a arătat că normele vor fi menținute timp de șapte zile sau atâta timp cât rata de incidență nu depășește peste 1,5 la mie.

Prefectul a menționat că nu este permisă în București activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare, alcoolice și non-alcoolice, în unitățile de tip restaurante și cafenele, în interiorul clădirilor.

Excepție fac unitățile de cazare – hotel, pensiune și altele asemănătoare. Aici nu este interzisă în interior servirea clienților cazați.

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, a anunțat restricțiile care vor intra în vigoare de miercuri

Este interzisă activitatea sălilor de spectacole, concerte și alte asemenea. Aceste activități vor fi reluate când rata va reveni sub 1,5 la mie.

De asemenea, s-a constatat că lumea nu prea respectă regula purtării măștii de protecție în jurul școlilor de către copii și adulți în intervalul orar 7:45 – 21:15.

„Revine obligația Primăriei Generale și a primăriilor de sector să delimiteze aceste zone – cum cred ce cuviință, chiar și cu o simplă vopsea, cu arătarea faptului că sunt 100 de metri față de școală.”, a spus prefectul.

Gheorghe Cojanu anunță că în târguri, piețe, transport în comun și perimetrele unităților școlare se vor intensifica activitățile de control, fiindcă aici lumea nu are de gând să poarte masca.

De asemenea, conform declarației prefectului, angajații afectați de restrângerea activității economice – HoReCa și spectacole – vor beneficia de măsuri de sprijin, potrivit OUG 120/2020.

Noi măsuri pentru București

În momentul în care rata de incidență scade sub 1,5 la mie, comunicată săptămânal, Comitetul pentru Situații de Urgență se va reuni de îndată și va dispune reluarea tuturor activităților.

Reporter: Procesiunile religioase?

CNSU s-a referit la pelerinaje, nu e cazul la noi, nu am impus nicio măsură în sensul ăsta, e vorba de Iași în momentul de față, unde există o tradițională manifestare, anume Sfânta Parascheva.

Reporter: Deci nu vom avea restricții la nunți, botezuri?

Vom avea, fiindcă este interzis în interiorul clădirilor. În afară, în exterior, nu s-a interzis nimic.

Reporter: Fără restricții la evenimente private?

Vom avea, pentru că este interzis în interiorul clădirilor – este implicit că nu vor putea fi botezuri, nunți.

Reporter: Vor fi închise inclusiv saloanele de evenimente?

Exact, și ele intră în aceeași categorie.

Procesiunile religioase nu sunt interzise. S-a interzis prin hotărârea de aseară pelerinajul. Teatrele se vor închide, de mâine, și cinematografe și spectacole, absolut tot, până la revenirea la situația normală.

Reporter: Cazinourile și jocurile de noroc?

Nu știu deocamdată, așteptăm ca CNSU să ia o asemenea măsură și ne vom adapta.

Reporter: Ați discutat despre trecerea unor unități de învățământ în scenariul roșu, să învețe numai online?

Toate unitățile de învățământ care au fost afectate, dacă se ajunge la trei elevi, trec în scenariul roșu. Acum nu avem, Inspectoratul Școlar ne va comunica când este cazul.

Adauga un comentariu