Titlurile zilei

Premieră în traficul de la Iași! Strada Lascăr Catargi va fi prelungită prin parcul de pe Independenței – PRIMELE SCHIȚE, GALERIE FOTO

Publicat: 06 apr. 2021
Policlinica Mare, aflată lângă actuala stradă Lascăr Catargi din municipiul Iași, și zona parcului de lângă Statuia Independenței
La Policlinica Mare din Iași ar urma să apară o parcare subterană cu circa 400 de locuri de parcare, în timp ce strada Lascăr Catargi va fi prelungită până la legătura cu bulevardul Independenței

Strada Lascăr Catargi din Iași va fi extinsă până spre bulevardul Independenței, pe lângă parcul din zona centrală. În plus, spațiul de la Policlinica Mare din Iași ar urma să fie transformat într-o parcare subterană. Proiectul va cuprinde 400 de locuri de parcare întinse pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați

Un proiect inițiat de autoritatea locală ține de zona în care se află Policlinica Mare din Iași. Pe o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați ar urma să apară o parcare subterană cu 400 de locuri. Zona vizată este între Statuia Independenței și strada Vasile Conta. În acest areal ar urma să apară noua parcare subterană, cu spații verzi deasupra. Proiectul este însă abia la stadiul de intenție.

În plus, a fost luat în calcul și ca strada Lascăr Catargi să fie extinsă până pe bulevardul Independenței, așa cum era acum câteva zeci de ani, când artera purta denumirea de Karl Marx. Strada respectivă are un istoric aparte, multe clădiri fiind afectate în anii regimului comunist. În acest fel, strada extinsă spre Independenței ar prelua mult mai ușor traficul din zonă. Un plan din 1959 arată cum erau dispuse la vremea respectivă străzile și cum fosta Karl Marx se intersecta cu Friedrich Engels (actuala Vasile Conta), înainte de a da în Gheorghi Dimitrov (actualul Bulevardul Independenței).

Parcare între statuia Independenței și Policlinica Mare

Schimbare majoră în zona centrală a municipiului Iași. Municipalitatea a luat în calcul o serie de zone din oraș ce vor fi transformate în parcări subterane. Vizate sunt zone în care traficul rutier a devenit un adevărat coșmar și unde parcările au devenit deja suprapopulate. În calcul au fost luate zone precum Alexandru cel Bun, cea din fața Universității de Medicină și Farmacie (UMF) „Grigore T. Popa”, Gara Mare, dar și alte zone din municipiul Iași. Una din zonele vizate este parcarea de la Policlinica Mare din Iași, între statuia Independenței și clădirea unității medicale. Zona a mai fost luată în calcul și în trecut de autoritatea locală pentru o parcare care să degreveze traficul rutier din centrul orașului.

Noi parcări subterane în municipiul Iași în mai multe cartiere

În afara zonei de la Statuia Independenței din Iași, municipalitatea a luat în calcul și alte cartiere pentru construirea unor parcări. În zona Mușatini din cartierul Alexandru cel Bun a fost luată în calcul o suprafață de circa 2.500 de meri pătrați pentru o parcare supraetajată pe mai multe niveluri. În afara acestui proiect, municipalitatea a inițiat un proiect pentru o parcare subterană pe esplanada Universității de Medicină și Farmacie și nu numai. UMF deține și o clădire în zona Elena Doamna, unde deja sunt probleme cu locurile de parcare. Conducerea Primăriei a arătat că se dorește ca proiectele pentru locurile de parcare subterane să fie finanțate prin programul PNRR.

„Am trimis cerere de finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pe pilonul II: Servicii publice, dezvoltare urbană, valorificare patrimoniu, II.1: Mobilitate urbană, regenerare urbană și valorificarea patrimoniului local. Vorbim despre proiecte pentru parcări subterane verzi, cu locațiile de la UMF, Rond CUG, Parc Ciurchi și Golia”, a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt de la Primăria Iași.

Comentarii
 • Ba baieti natafleti nu va grabiti. Intelegeti ca nu se face nimic in municipiul Iasi pana ce papitoiul Chirica nu are acordul lui panda Balan. Intai sondajul on line pe Facebook. Apoi taranii din Barnova decid. Balan il cheama in weekend pe Chirica la un vin de surcele de butuc. Si manga Chirica in aceeasi zi nelucratoare face o declaratie agramata pe pagina oficiala de pe acelasi Facebook cum ar fi decis o nu stiu ce comisie minune din primaria Iasi o mare schimbare prin oras. Asta e calea ce trebuie urmata. Retineti. Nimic nu functioneaza legal si statutar si dupa regulamente in oras. Totul e dupa cum i se pune pata piticului de Iasi la scamatoriile ursuletului panda de Barnova.
  Apropo de bannerele din oras postate de suporterii de la poli. Chirica a primit si solutia de la Balan. Echipa se va numi cu prioritate neaparat Poli Barnova. Vor avea prioritate doar jucatori cu buletine de Barnova. Presedinte, antrenor, maseur, bucatar, bagajist va fi insusi Balan.
  In perioada urmatoare se va umple orasul cu bannere despre adevaratul Chirica. Va fi orasul bannerelor cu realitati despre esecul unui edil debil.

 • As vrea ca in urmatorii 4 ani sa vad inceput macar un proiect de chirica!!!!! in campania electorala avea o multime de proiecte….nu a inceput nici unul. Acum zilnic vad proiecte noi….care cu siguranta vor fi doar pe hartie!

 • Mi se pare ca iesenii sunt orbi. Aveti un oras f frumos care înflorește ! De fiecare data revin cu drag in orasul vostru , de fiecare data vad schimbari in bine.

 • Domnilor, este in corzi si numai fumigene scoate. Asa este, numai proiecte dar nimic realizat.Trebuie ca iesenii sa ia atitudine fata de acest individ.

 • Hotul promite si prostul trage nadejde! 🙂
  Mai aveti timp sa credeti minciunile lui Chirica?
  Cica va aparea „o noua parcare subterana”… Dar ce, a mai facut Chirica vreo parcare (normala sau subterana)? Mai mult, le-a distrus si pe unele din cele vechi, cum ar fi cea de langa sediul SRI, data unui mafiot imobiliar.

 • Acum v-ati trezit sa faceti parcari subterane dupa ce ati vandut tot si s-au facut blocuri inclusiv pe spatiile verzi.
  Faceti parcari distrugand si bruma de spatii verzi pe care o mai are Iasiul, rusine!
  Chiar nu poate avea Iasiul o Administratie responsabila si profesionista ca ne-am saturat de praf, poluare si blocuri construite aiurea distrugand spatiilor verzi numai pentru castigul unora fara scrupule, inclusiv din administratie.

 • Domnule primar, asta este tot ideea domnului primar Balan din Barnova? Tot marioneta lui sunteti? O idee la fel de idiot gandita ca si prioritatea strazii Fermei, unde ne vom asigura in intersectie…nu stim cum. Nu va face-ti griji ca strada Fermei o vom bloca noi locuitorii cat de curand. La coborare vom forma coloana strict pe partea asfaltata (2 metri) si sa vezi atunci coada pe urcare pana in soseaua bucium. Vom proceda exact precum cei de pe strada Visan.

 • Iar saptamana cu o alta promisiune! Ieseni chiar nu v ati saturat de minciunile lu Chirica??? Auzi acuma face cerere la Planul National de Redresare…… Etc
  Baaaa apucate de munca, ca o parcare cat poate costa???? Cata nesimtire, dar da milioane de euro pe gazon!!!
  #stop minciuni Chirica
  #din toate proiectele propuse de Chirica DIN campanie si panabacuma, ati vazut CEVA DERULANDU SE?????
  #STOP minciuni

 • Din toate strazile si parcarile pe care Iasiul le are nevoie … pe cele mai tampite si fara de folos le alege piticu asta . Doamne , cu ce am gresit noi? De ce ne pedepsesti asa tare ?

 • Proiecte pe hartie anuntate cu fast pe Facebook, pana in 2024 cand vor fi alegeri aceste proiecte vor fi in acelasi stadiu, adica de proiect.

  Avem 6 ani cu Mihai Chirica, timp in care a construit un podet pentru o Clinica privata si a instalat un steag intr-un parc, pe care l-a platit la pretul dublu de la licitatie, atat in 6 ani. In rest plantat iarba si tufanele care se usuca in 2 luni. Bravo Chirica, bravo PNL. Pana si in Bacau sau Botosani sunt proiecte mai mari decat ce avem in capitala Iasi.

 • Domnule Chirica…da-ti conestului sa asfalteze strada Fermei. Macar asa mananca toata lumea o paine. Doar stiti cine vegheaza de pe acea strada…zanganitul de catuse…

 • Pentru zona Gradinii Copou, nu gasiti un proiect de parcare? In zilele frumoase de weekend, accesul in cartierul Aurora este aproape imposibil iar in cursul saptaminii sint o multime de masini parcate pe trotuar.

 • Domnule Alecu, nu te lasa inselat de aparente. Revino cu drag, ai ce vedea, dar nu te stabili aici ca sa platesti impozite pentru ca arunci banii pe fereastra.
  Chiricule, ce te mai iubesc iesenii !!! N-ai inteles nimic din iaurtul ala, asa-i ???

 • Betivul nr. 1 al orasului va anunta duminica o noua prioritate pentru ruralistii din Barnova si anume pe la intersectia de la 3 sarmale. Iesenii vor avea drept de circulatie pe strada principala numai in intervalul orar 20:00 – 22:00 dar neaparat cu tidula iscalita de Balan.
  Balan daca tot esti tatucul lui Chirica si ii speli creierii cu rachiu de pufoaica cu aroma de sfecla furajera de ce nu iti scoti obositii aia de militieni locali sa-ti dirijeze ulitele din comuna?

Adauga un comentariu