Local

Premieră la Iași! O creație a celebrului artist italian Tiţian, păzită cu mitralierele de jandarmi – GALERIE FOTO

Publicat: 09 mai 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Premieră la Iași O creație a celebrului artist italian Tiţian păzită cu mitralierele de jandarmi - GALERIE FOTO
Tabloul ”Ecce Homo” (”Iată Omul”), singura lucrare din Europa de Est semnată de celebrul artist italian Tiţian, se află la Iași

Tabloul ”Ecce Homo” (”Iată Omul”), singura lucrare din Europa de Est semnată de celebrul artist italian Tiţian şi aflată în colecţia Muzeului ”Brukenthal” din Sibiu, a părăsit pentru o lună muzeul sibian pentru a fi expusă, începând de joi la Muzeul ”Regina Maria” din Iaşi.

Creația este păzită de mai mulți jandarmi cu puști mitraliere Kalashnikov AK47S.

„Muzeul Național Brukenthal este singura instituție muzeală din România și din Europa de Est care se poate bucura ca având o lucrare realizată de maestrul Tițian. Este vorba de lucrarea”Ecce Homo”, realizată de Tițian Vecellio în 1560. Lucrarea este interesantă pentru că știm tot istoricul acesteia. A fost realizată în Italia, apoi a fost dusă în Anglia, apoi a plecat în Olanda, apoi în Bruxelles, apoi la Viena și cumpărată de Brukenthal și adusă la Sibiu în perioada 1774 – 1777, apoi trimisă în Primul Război Mondial, la Viena și la Budapesta spre păstrare, adusă înapoi la Sibiu, furată în 1968, găsită 30 de ani în Statele Unite ale Americii și în 1998 adusă acasă”, spune Alexandru Chituță, directorul Muzeului ”Brukenthal”.

Transportul operei de artă s-a realizat cu „o firmă specializată de transport de artă, cu o asigurare nu tocmai mică la cea mai importantă societate de asigurări și cea mai veche din Londra, cu sprijinul Jandarmeriei Române. Azi-dimineață, lucrarea a părăsit Muzeul Național ”Brukenthal” și a ajuns cu bine la Iași, ca mâine, de Ziua Europei, Iașul să devină unele dintre puținele locuri din lume în care poate să fie văzută o lucrare realizată de importantul și celebrul, faimosul artist Tițian”, a adăugat Alexandru Chituță.

„Ne aşteptăm că publicul va confirma că Iaşiul este un oraş al culturii, iar ieşenii să fie la înălţimea gestului făcut de cei de la Muzeul Naţional Brukenthal, mai ales că este pentru a doua oară când lucrarea pleacă din expoziţia de la Sibiu. Acest parteneriat cu Muzeul Brukental este binecunoscut”, a declarat managerul Muzeului Municipal, dr. Aurica Ichim.

Comentarii
  • Interesant ce zice „managerul Muzeului Municipal, dr. Aurica Ichim”: Transportul operei de artă s-a realizat cu o firmă specializată de transport de artă, cu o asigurare nu tocmai mică la cea mai importantă societate de asigurări.
    Cheia afacerii e la bani (deturnați) nu la artă și cultură

  • Aruncati mitralierele kalashnikov ? De unde mai cumparam daca iohanis face rszboi cu Rusua. Ft – va – n asa si pe dincolo mitraliera ruseasca e buna dar rusul nu e bun.As vrea o limuzina ruseasca marca Aurora dar cum s – o cumpar din Rusia?

Adauga un comentariu