Titlurile zilei

Premieră medicală la Iași! Prof. dr. Victor Costache a operat primii doi pacienți în cadrul Programului de endoprotezare aortică complexă! – GALERIE FOTO/VIDEO (EXCLUSIV)

Publicat: 05 nov. 2022
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Premieră medicală la Iași Prof. dr. Victor Costache a operat primii doi pacienți în cadrul Programului de endoprotezare aortică complexă  GALERIE FOTOVIDEO EXCLUSIV
La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” din Iași a fost demarat Programul de endoprotezare aortică complexă. Datorită ieșeanului prof. univ. dr. Victor Costache au fost realizate primele două operații la doi pacienți cu anevrism aortic

Vineri, 4 noiembrie 2022, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a fost demarat Programul de endoprotezare aortică complexă. Datorită prof. univ. dr. Victor Costache au fost realizate primele două operații la doi pacienți cu anevrism aortic. În prezent, peste 20 de persoane se află pe lista de așteptare pentru a beneficia de astfel de intervenții, primele 6 urmând să fie operate până la finalul anului 2022

Vineri, la ora 8:30, zeci de medici chirurgi, asistente și tehnicieni, coordonați de către prof. dr. Victor Costache, s-au adunat în sala de operație a Clinicii de Chirurgie Vasculară de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași. Aceștia au operat un pacient în vârstă de 72 de ani, cu un anevrism aortic infrarenal complex simptomatic, care a beneficiat de o tehnologie de ultimă generație, de endoprotezare cu edograft aortic terumo.

Primul Program de endoprotezare aortică complexă, demarat la Spitalul „Sf. Spiridon”

Vineri, 4 noiembrie, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași a demarat primul Program de endoprotezare aortică complexă. Până la finalul anului 2022, în cadrul acestui program vor fi operați 6 pacienți cu anevrism aortic.

„Astăzi este o zi istorică pentru pacienții cu boli cardiovasculare din Moldova și pentru Spitalul «Sf. Spiridon» Iași, cel mai mare spital din Moldova. Ziua aceasta este importantă și va rămâne definitiv în sufletul meu din două motive. În primul rând, atunci când am fost ministru al Sănătății, conștientizând situația tragică a pacienților cu boli cardiovasculare din Moldova, împreună cu cei din comisiile de specialitate am reușit renovarea celor două centre de cardiologie din Iași. Practic s-a modernizat radical chirurgia vasculară de la «Sf. Spiridon», condusă de domnul prof. Radu Popa, și s-a creat prima sală hibridă din Spitalul «Sf. Spiridon», dedicată chirurgiei vasculare. De asemenea, s-a creat primul centru de cardiologie intervențională, dedicat procedurilor de chirurgie intervențională, electrofiziologie, ablație, coordonat de doctorul Tesloianu (dr. Dan Tesloianu de la Clinica de Cardiologie – n.r.). Deci Spitalul «Sf. Spiridon» care nu avea deloc această infrastructură atât de importantă pentru pacienții cu boli cardiovasculare s-a modernizat. În același timp, printr-o Hotărâre de Guvern cu care ne-am luptat în acel mandat, în ianuarie 2022 a fost finanțată integral refacerea Centrului de Boli Cardiovasculare de la «Parhon», care a ars în aprilie 2018. În momentul de față, ambele centre funcționează la parametri normali, iar Spitalul «Sf. Spiridon» demarează primul program de chirurgie endovasculară aortică complexă. În momentul de față sunt peste 20 de pacienți înscriși pe lista de așteptare, iar primii 6 vor fi operați până la sfârșitul anului 2022”, a declarat prof. dr. Victor Costache, director al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic SANADOR.

Prof. dr. Victor Costache: „A fost prima astfel de operație realizată în Spitalul «Sf. Spiridon»”

Primul beneficiar al programului de endoprotezare aortică complexă fost un pacient în vârstă de 73 de ani, cu anevrism aortic infrarenal complex simptomatic. Operația a durat două ore jumătate, fiind o intervenție minim invazivă, pacientul urmând să rămână internat în jur de 3-4 zile, mult mai puțin decât în cazul unei intervenții clasice.

„Astăzi (ieri – n.r.) au fost operați doi pacienți. Primul pacient, în vârstă de 73 de ani, cu un anevrism aortic infrarenal complex simptomatic, care a beneficiat de o tehnologie de ultimă generație, de endoprotezare cu edograft aortic terumo. Procedura a durat două ore și jumătate, a fost prima astfel de operație realizată în Spitalul «Sf. Spiridon» și este o mândrie pentru toți, deoarece am fost student în spital, medic rezident și mă bucur că am reușit să realizăm această performanță în interesul pacienților. Este vorba de o procedură minim invazivă transcateter. Pacientul va rămâne internat 3 sau 4 zile, față de aproximativ 3 săptămâni în chirurgia clasică, nu va avea dureri postoperatorii, cu un beneficiu estetic net și cu o reinserție socio-profesională mult mai rapidă. Iată cum aceste tehnologii ale secolului al XXI-lea vin și la Iași, la Spitalul «Sf. Spiridon». Domnul profesor Popa a fost întotdeauna un pioner în acest domeniu. Să nu uităm că el a pus bazele chirurgiei vasculare, a deschis prima clinică de chirurgie vasculară din Moldova, cu sacrificii enorme în anii ´90, după specializări lungi în Belgia și Israel. Chiar dacă parcursul în medicina românească nu este unul simplu, perseverența și munca cinstită aduc mai devreme sau mai târziu rezultate. Acest program de endoprotezare aortică complexă a demarat cu succes și cu siguranță nu se va mai opri”, a adăugat prof. dr. Victor Costache.

Cea de-a două operație a fost realizată la un pacient cu anevrism de aortă. Prof. dr. Victor Costache a scos în evidență avantajele acestei proceduri minim invazive, specificând faptul că pacienții petrec mult mai puțin timp pe terapie intensivă.

„Cel de-al doilea pacient operat astăzi (ieri – n.r.) are un anevrism de aortă. Practic, aorta își dublează sau triplează volumul și este în iminență de rupere, iar în loc să beneficieze de operație prin deschiderea abdomenului și abordul deschis al aortei, acesta va fi tratată prin interior, la fel ca prima operație. Sperăm să scădem timpul intraprocedural și să fie la fel ca prima operație, o operație încununată de succes. Trebuie reținut că durata de sejur pe terapie intensivă este scurtată, un astfel de pacient stă doar câteva ore pe terapie intensivă, după care merge în salon”, a precizat prof. dr. Victor Costache.

Un pacient în vârstă de 73 de ani a primit șansa la o viață normală, prin endoprotezare cu edograft aortic terumo

Prof. dr. Radu Popa, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași, a declarat că prin implementarea programul de endoprotezare aortică complexă s-a reușit o apropiere de standardele operatorii și terapeutice ale clinicilor din Vestul Europei.

„Este un eveniment pentru spitalul nostru, pentru clinica noastră de chirurgie vasculară, este un eveniment și pentru comunitatea noastră, a chirurgilor vasculari și cardiovasculari, pentru că am reușit în sfârșit să implementăm un endograft aortic pentru o boală numită boala anevrismală. Este o boală destul de frecventă, pacienții de multe ori ajung în situații deosebite, cu anevrismele rupte, de aceea suntem forțați să-i operăm noaptea, de urgență, cu riscuri foarte mari și cu o șansă de supraviețuire care scade odată cu ruptura anevrismului. Prin această procedură se poate introduce în sacul anevrismal o endoproteză, care odată menținută permite supraviețuirea pacientului și permeabilitatea grefonului și a sângelui în membrele inferioare pentru o perioadă de ani de zile. Sunt foarte fericit că am reușit să implementăm acest program și la Spitalul «Sf. Spiridon». A fost o conjunctură deosebită, meritul cel mai mare este al profesorului Victor Costache. Sunt deosebit de mulțumit că am ajuns la un punct de cotitură. Am reușit prin această metodă să ne apropiem de ceea ce se numește standardul operator și terapeutic al clinicilor din Vest. Sper să avem finanțare suficientă pentru a continua acest program care este unul deosebit de important, care ajută foarte multă lume și care crește în final speranța de viață a pacienților”, a precizat prof. dr. Radu Popa, șeful Clinicii de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” Iași.

Prof. dr. Radu Popa a explicat pentru reporterii BZI intervenția chirurgicală de care a beneficiat pacientul în vârstă de 73 de ani.

„Este vorba de un pacient în vârstă de 73 de ani, care s-a adresat acum câteva luni. I-am explicat că există această procedura endovasculară cu șanse foarte bune de reușită și cu șanse mari de supraviețuire. Dumnealui a acceptat, iar după măsurătorile care au fost efectuate s-a ajuns la concluzia că poate primi graft, o endoproteză aortică, și iată că astrele s-au întâlnit, a fost timp pentru a se reuni echipa la Iași, să găsim tot ce înseamnă material pentru aceste proteze, iar în final pacientul este foarte bine, este operat, va merge în postoperator și cred că va avea o evoluție foarte bună. Bineînțeles, va trebui urmărit postoperator, sunt timpi de urmărire în postoperator, dar partea cea mai dificilă am efectuat-o deja și sunt forte mulțumit de ceea ce am făcut”, a adăugat prof. dr. Radu Popa despre prima operație realizată în cadrul Programului de endoprotezare aortică complexă.

Prof. dr. Victor Costache este ieșean, membru al Academiei Franceze de Chirurgie, expert în chirurgie cardiovasculară minim invazivă și implantare de valve transcateter, dar și directorul programului universitar de chirurgie cardiovasculară al Universității Titu Maiorescu. Victor Costache a fost ministru al Sănătății în guvernul condus de Ludovic Orban, în perioada 4 noiembrie 2019 – 26 martie 2020.

Comentarii
Adauga un comentariu