National

Premierul demis, Florin Cîțu, anunță că va rezolva criza de oxigen din spitalele din România

Publicat: 04 nov. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Premierul demis Florin Cîțu anunță că va rezolva criza de oxigen din spitalele din România
Florin Cîțu vorbește despre eliminarea pensiilor speciale prin aplicarea PNRR-ului

Spitalele din România traversează o perioadă dificilă, iar tot mai mulţi manageri din unitățile medicale sunt nevoiți să aștepte livrările de oxiten. Joi, 4 noiembrie 2021, premierul demis Florin Cîțu a avut o întâlnire cu producătorii de oxigen. După discuţii, premierul a declarat că se va rezolva criza de oxigen din spitalele din țară.

Vă aducem faptul că, de exemplu, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a fost o situație limită după ce oxigenul administrat la pacienți se termina în doar câteva ore.

Florin Cîțu, premierul demis al României, susține că va rezolva criza de oxigen din spitale

După ce s-a întâlnit cu reprezentanţii firmelor care livrează oxigen și cu reprezentanţii DSU, premierul demis a promit că actuala criză de oxigen se va rezolva în România. Florin Cîțu a dat undă verde folosirii oxigenului industrial acolo unde nu mai există oxigen medicinal:

„Am identificat câteva soluții pentru a rezolva criza de oxigen din spitale. În urma discuțiilor cu producătorii de oxigen și cu reprezentanții DSU (Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă), am stabilit că cea mai bună măsură este posibilitatea de a se folosi oxigenul industrial la pacienții COVID și, pentru că stocarea și distribuția reprezintă, în prezent, marea problemă, am identificat o soluție și aici. Detaliile le vor da specialiștii, după stabilirea concretă a tuturor elementelor tehnice”, transmite Florin Cîțu.

Pe viitor, pentru a preveni o asemenea situație, premierul a declarat că toate spitalele trebuie să aibă 2-3 surse de unde își pot achiziționa oxigenul:

„Așa cum este firesc să ai soluții de rezervă, având în vedere că multe unități sanitare dispun în prezent de o singură sursă. Mulțumesc producătorilor de oxigen pentru efortul din această perioadă, pentru deschidere și propuneri”, conchide Cîțu.

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași la un pas să rămână fără oxigen

O situaţie limită a avut loc duminica trecută la Iași unde la Spitalul de Boli Infecțioase, managerul Florin Roșu afirma faptul că în doar câteva ore, unitatea medicală va rămâne fără oxigen

Am discutat cu Dr. Cepoi şi am trimis SMS dr. Arafat să se intervină pentru a se întoarce maşina la Iaşi cu 10 paleţi, având în vedere că şi Spitalul de Pneumologie, dar şi Sfântul Spiridon rămân fără oxigen!
Simt că sunt singurul care caută soluţii şi îşi asumă hârtii oficiale, toate celelalte departamente tehnice din Iaşi stau cuminţi şi aşteaptă.
Acum câteva minute cineva de la Linde a venit în curte şi a luat la anchetă personalul care deserveşte staţia de oxigen că unde ţinem ascunse tuburi de oxigen!

Crezând că este o interpretare greşită a personalului nostru am sunat pe domnul Grigore care este la fel de surprins! Deci, cei de la Linde nu onorează comenzile având în vedere că spitalul nostru are lansată comanda de 870 tuburi din care s-a onorat doar 120 plus ce vine, asta datorită ISU , care nu are telefoane deschise fiind în situaţie de urgenţă, dar are timp de anchete să afle unde ascundem noi tuburi! Mi se pare hilar!“, a menționat dr. Florin Roșu.

 

În cele din urmă au venit câteva zeci de butelii de oxigen de la mai multe spitale din Moldova și întreaga situația s-a reglat. Totuși, Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București susținea că nu crede că există un manager de spital din România care să nu-și fi făcut griji din cauza lipsei de oxigen:

Adauga un comentariu