National

Preotul Visarion Alexa ar putea fi testat cu poligraful

Publicat: 28 sept. 2022
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Preotul Visarion Alexa ar putea fi testat cu poligraful
Visarion Alexa ar putea fi supus unui poligraf

Visarion Alexa va fi testat cu poligraful, dacă demersul procurorilor va avea succes. Anchetatorii vor să dacă dacă părintele minte sau spune adevărul. Testul poligraf nu va fi înregistrat și nu va putea fi adus în fața judecătorilor ca probă la ilegalitățile comise de preot.

Visarion Alexa este acuzat într-un dosar penal de agresiune sexuală după ce ar fi agresat o enoriașă care l-a înregistrat. Preotul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior a fost plasat sub control judiciar. Avocata părintelui le-a declarat jurnaliștilor că Alexa și-a recunoscut vinovăția și relația de prietenie pe care o avea cu femeia care a depus plângere împotriva acestuia.

Preotul Visarion Alexa, testat cu poligraful?

Procurorii doresc ca preotul Visarion Alexa să fie testat cu poligraful, iar dacă magistrații vor încuviinţa cererea, atunci renumita față bisericească va fi pusă în fața mai multor întrebări incomode. Procurorii consideră că doar prin acest fel se poate testa dacă preotul spune adevărul sau minte asupra anumitor aspecte din dosar.

Procurorii au extins ancheta din dosarul penal și au scos la iveală că sunt și alte femei care ar fi fost agresate de către fața bisericească. Conform informațiilor existnte, sunt cel puțin cinci femei care au declarat în fața procurorilor că au fost agresate sexual. Aceleași femei le-au explicat anchetatorilor că preotul avea fetișuri cu femei care au sâncii mici.

Procurorii vor sta față în față cu preotul care va fi supus unor întrebări, iar testul poligraf va da verdictul. Totuşi, rolul acestuia este de a le indica anchetatorilor dacă se află pe pista corectă și continuă cercetarea. Judecătorii nu vor lua în considerare aceste probe. În altă ordine de idei este bine de menționat faptul că acesta se află în prezent sub control judiciar și că Biserica Ortodoxă Română (BOR) i-a interzis dreptul de a mai profesa până la decizia finală a instanței. Ba mai mult, preotul a refuzat să comenteze situația în care se află.

Cât de precise sunt testele cu poligraful

Testele poligrafe înregistrează și monitorizează reacțiile emoţionale, pulsul, respirația toracică şi abdominală, tensiunea arterială, a indivizilor care sunt supuși testării. Testul poligraf este făcut în condițiile în care anchetatorii consideră că individul are fapte infracționale pe care le ascunde. Din aceste considerente, cel care minte va avea reacții emoţionale la răspunsurile sale de negare a faptelor din considerentul că îi e frică de detecția acestora. În acest fel intră într-un algoritm de descărcare emoțională.

Cum orice lucru făcut de om nu este 100% eficient, testele poligraf sunt și ele supuse unor erori. Nu de puţine ori au fost oameni care au spus adevărul în timpul testelor, dar aparatele au înregistrat altceva. Situația a funcționat în ambele sensuri pentru că au fost cazuri în care persoanele care au mințit au fost înregistrate spunând adevărul.

Sunt şi oameni care învaţa alţi oameni să fenteze testul poligraf. A fost și cazul lui unui fost poliţist din Oklahoma City care a fost acuzat de autorități că deține un site prin care îi învaţa pe infractori să scape basma curată ca urmare a testării.

 

Comentarii
Adauga un comentariu