Titlurile zilei

Președinta medicilor de familie din Iași acuză autoritățile pentru discriminare! Medicul Anca Deleanu: „Este o situație extrem de gravă”

Publicat: 01 mai 2020

Președinta Societății Medicilor de Familie Iași face acuzații dure la adresa autorităților. Medicul Anca Deleanu a făcut numeroase sesizări care cer reglementarea situațiilor cu care se confruntă pe perioada pandemiei, dar nimeni nu a luat nicio măsură. După aproape două luni de la începerea pandemiei, aceștia afirmă că autoritățile susțin numai specialiștii din spitale și se plâng că nu au materiale de protecție, nu au concedii, nu sunt respectați și nu sunt ascultați. Mai mult decât atât, muncesc mai mult ca niciodată pentru a ține spitalele goale

Președinta SMF Iași, dr. Anca Deleanu, face acuzații grave la adresa guvernanților. Medicii de familie susțin faptul că nu sunt respectați, nu sunt apreciați și nu sunt susținuți la fel ca celelalte cadre medicale din sistem. În timp ce angajații spitalelor lucrează în ture, alții și-au luat deja concedii și multora li s-a diminuat cu mult volumul de muncă, medicii de familie se simt mai solicitați ca niciodată. Aceștia susțin că din data de 16 martie, când s-a dat prima ordonanță de urgență, nu au mai avut nicio zi de liniște. Mai mult decât atât, lucrează de luni până duminică, 24 de ore din 24, fără odihnă, fără echipamente de protecție. Totodată, acuzațiile de malpraxis îi pândesc la ușă și asta pentru că dau consultații prin telefon fără a vedea bolnavul. Diagnosticul se pune, practic, după descrierile făcute de pacient. Se simt luați în râs cu 110 măști de protecție pe care le-au primit de la stat și susțin că niciodată nu s-au simțit mai marginalizați ca până acum.

Muncesc 24 de ore din 24, 7 zile din 7

Perioada de pandemie scoate la iveală vechi frustrări ale specialiștilor din medicina de familie. Sute de medici și-au adunat forțele și își strigă durerea. Aceștia susțin că nu sunt apreciați de autorități, că toată lumea discută despre contribuția spitalelor în lupta cu coronavirus, dar nimeni nu discută despre ei, cei care sunt la fel de expuși ca specialiștii din spital.

„Suntem extrem de revoltați și îmi asum tot ceea ce urmează să spun. Nouă, medicilor de familie, ne este extrem de greu. Nu ne susține nimeni, nu ne apreciază nimeni. De pe data de 16 martie, când s-a dat prima Ordonanță de Urgență, noi nu am avut o zi, o oră de liniște. Primim apeluri telefonice de la pacienți încontinuu. Nimeni nu se gândește și la medicii de familie la fel ca la medicii din spital. Ei de ce au dreptul să muncească mai puțin, să primească concedii plătite, să-și ia zile libere plătite, iar noi nu? Noi suntem la fel de expuși ca ei sau poate chiar mai expuși, și asta pentru că nu avem costume de protecție. Dacă ne luăm o zi liberă, ne pierdem pacienții. Cine ne asigură supraviețuirea în astfel de condiții? Este o situație extrem de gravă!”, a declarat dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași.

Numai 100 de măști pentru sute de medici de familie

O sută de măști de unică folosință și zece măști cu protecție SPF. Atât au primit medicii de familie de la Guvern. Această situație îi intrigă pe specialiști. Totodată, aceștia susțin că celelalte materiale utile în protecția personalului medical, dar și pentru dezinfectare sunt suportate din fondurile proprii, de multe ori insuficiente.

„Am colegi de breaslă care au 1.000, 1.500 de pacienți. Aceștia sunt nevoiți să-și plătească contribuțiile la stat, spațiul închiriat pentru cabinet, salariații și utilitățile. În această perioadă au ajuns la limită cu banii. Noi trebuie să ne procurăm dezinfectante și tot ceea ce ține de protecție. Am primit 110 măști de la Guvern, măști care se epuizează imediat. Noi suntem extrem de expuși. În cabinet intră cine vrea, nu știm niciodată cine este infectat și cine nu. Mai mult decât atât, în cabinetele noastre nu ne permitem să facem circuit pentru pacienții suspecți. Mulți dintre medicii de familie din județ au peste 60 de ani, deci practic sunt extrem de vulnerabili. La ei cine se gândește?”, adaugă medicul ieșean.

„De ce angajații din spitale au libere plătite și noi nu?”

O altă durere pe care o au medicii de familie în această perioadă este legată de faptul că statul oferă posibilitatea specialiștilor din spitale să lucreze într-un program mai relaxant, dar lor nu. Aceștia sunt nevoiți să muncească continuu pentru a nu-și pierde pacienții.

„La spitale, angajații merg la serviciu prin rotație. În perioada pandemiei sunt ambulatorii închise. Mulți angajați stau acasă și sunt plătiți, alții și-au luat concedii medicale. Iată că noi nu avem valoare contractuală și suntem nevoiți să muncim încontinuu. Am făcut o multitudine de scrisori deschise către autorități, dar se pare că nimeni nu ne ia în seamă. Din zece Ordonanțe de Urgență care s-au dat până acum, în nici măcar una nu au fost menționați medicii de familie. Puțini înțeleg că noi suntem, de fapt, medicii la care cetățenii apelează cel mai frecvent. Noi suntem responsabili de triajul pacienților cu COVID-19. Se spunea că medicii de familie dorm pe lista cu numele pacienților. Noi răspundem la telefon, dăm consultații, dăm rețete, consiliem pacienții care au atacuri de panică. La spital ajung acum doar urgențele. Dar se întreabă cineva ce s-a întâmplat cu restul pacienților? Ei apelează la medicii de familie”, mai spune dr. Anca Deleanu.

„Malpraxisul ne pândește la colț”

Medicii de familie se tem că ar putea fi acuzați de malpraxis după terminarea perioadei de pandemie și asta pentru că, din cauza condițiilor actuale, nu pot vedea pacientul înainte de a-i prescrie medicamentația. În cazul în care se va întâmpla acestu lucru, cine va fi responsabil? Ei, că s-au adaptat la ceea ce se întâmplă așa cum s-a putut, sau statul, care nu le-a asigurat o schemă de consultație telefonică?

„Prin consultațiile telefonice ne supunem unor riscuri extraordinar de mari. Malpraxisul ne pândește la colț. Eu nu văd pacientul, nu pot face anamneza. Îi dau practic o rețetă, un tratament, după ceea ce-mi descrie el telefonic. Nu am primit niciun ghid de consultație medicală, o schemă pe care să o respect. Totodată, nimeni nu ne întreabă nimic, nu ne cere părerea, nimeni nu vorbește de meritele noastre și nimeni nu se gândește la noi. Suntem 457 de medici contractanți în județ, care ne confruntăm cu aceeași situație, facem investiții fizice, psihice și materiale și nimeni nu discută despre noi”, adaugă medicul Anca Deleanu.

Își pierd pacienții dacă nu răspund la telefon

Medicii de familie sunt pe muchie de cuțit. Dacă se întâmplă să nu poată răspunde la telefon o oră, două, pacienții se transferă la alți medici. Acest aspect îi obligă pe specialiști să muncească non-stop. Pacienții nu mai țin cont de niciun program.

„Se aduc mulțumiri tuturor celor din spitale, care primesc un venit sigur lunar, indiferent de câți pacienți tratează sau consultă. Noi ne putem pierde pacienții într-o secundă. Dacă nu răspundem la telefon, aceștia se vor transfera la alți medici de familie. Ne dorim o legislație clară, să ne fie garantat și nouă un venit, un confort material, să fim antrenați cerându-ni-se opinia și simțindu-ne apreciați. Să nu uităm că noi suntem primii prin mâna cărora intră pacienții”, încheie dr. Anca Deleanu, președintele Societății Medicilor de Familie din Iași.

Comentarii
 • Toti cei care sunt la comanda acestei situatii de rezolvare a PANDEMIEI dar chiar toti trimit cetatenii la medicul de familie. Dar in lista de EROI acestia lipsesc. Nici vorba de echipament de protectie si sunt sigur ca nu sunt pe lista europeana de recompensa cu 500 de euro.

 • sunt medici de familie care nu dau cu zilele pe la cabinete. din pacate s-a ajuns ca medicina sa se faca pentru bani .remuneratiile sunt cu mult peste masura inclusiv la MF

 • Este, intr-adevar, o bataie de joc fata de acesti medici. Au facut scoala, la fel ca si ceilalti medici, de sunt parlamentari si alesi locali care nici nu stiu sa numere anii de medicina facuti de acestia, au majoritatea dintre ei, ani multi de experienta intrand, de cele mai multe ori, primii in contact cu pacientii. In cabinetul unui medic de familie, vine pacientul de pe strada, oricand, fara triaj epidemiologic, fara analize,…fara mnimic, se aseaza pe scaun, la cca 1,5-2 m de medic si incepe sa-i spuna, mai tusit, mai fornait, ca dom docto, ma simt rau. Medicul, fara minima protectie, trebuie sa-l asculte cu rabdare, pana cand acesta termina. Si asta se repeta de cateva zeci de ori intr-o zi de lucru, intr-un cabinet micut ( ca nu are bani omul sa inchirieze un cabinet de profesor universitar ), medicul neprimind de la nimeni nimic. Materialele de protectie, daca sunt, le cumopara bagand mana in buzunar , de la farmacie, daca le are farmacia si la preturile farmaciei.

 • Chiar nu stii cevorbesti. Despre subiectul MF esti total in afara si asta nu-i cu pacat, ca multi sunt in afara a ceea ce se simt obligati sa comenteze dar, daca generalizezi niste cazuri cu totul particulare probabil, asta este sigur reavointa,..sau, poate prostie.

 • adevarat in mare parte pina la echipamentele de protectie din spitale

  in rest sint unii MF care ridica bani frumosi,exact ca si-n spitale nu toata lumea e la fel

 • Daca nu le convine sa se duca la munca in spitale ,ca si asa nu fac nimic scrie cate o reteta si pa .Astia sunt doctori ……..ma doare ….na trimitere paaaaaa.Ar trebui desfinatati si asa cand ii cauti nu sunt la cabinet si au niste aere …..superioritate maxima.De obicei lasa tot pe mana asistentelor ,care duc tot greul.

 • 1.Prelungire ambulator retete pt. Entecavir refuzati sa eliberati. Pacientii, saracii, umbla besmetici prin spitale, dupa specialist, riscand sa intre direct in sectoarele cu patologie CoVid;
  2.Cei din spitale stau in combinezoane, cu masti care te sufoca, unii chiar cu pampersi in ture, cu hipoxemie, uneori si deshidratati (PPE – combinezonul cu gluga este termoizolant, daca nu stiati).
  3.de-acasa, la caldurica, prin telefon, directionati pe toti pacientii care va solicita sfatul si NU sunt URGENTE, catre spitale, la orice ora din zi (pentru ca noaptea nu raspundeti);
  4. Somn usor!!!
  5.Ar mai fi…

 • Au făcut România de RUȘINE:
  Medicii trimiși să ajute Moldova în lupta cu coronavirusul au acceptat plicuri cu 1.000 de dolari de la Renato Usatîi………………

 • Nu ar fi rau sa mai treceti pe bune pe la diverse stagii in timpul modulelor din „lungul” rezidentiat de MG de 3 ani, sa renuntati la concedii de maternitate, paternitate, boala, eclipsa de Luna, Soare etc., renuntand la eternul Augmentin prescris pentru toate cele!

 • Între timp.. cresc salariile celor de la bazele de tratament care si asa erau închise!
  Intr.adevar e muncă f.multa in cab
  MF si multe din greutăți sunt pasate in cârcă asistentei care uneori duce tot cab in spate… si nu de puține ori pe salarii de necalificat! Poate se vor îndrepta lucrurile odată si odată si fiecare își va vedea de ” hectarul” lui..plătit fiind ca după grilă bugetarilor! Însă ce sa faci dacă la vârf aveți in comisii de sănătate MF care nu da 2 bani pe muncă voastră? Ajutorul ăsta vine de sus in jos, cu sprijin politic si insistențe permanente către comisiile de specialitate. În loc să fiți dezbinati dragi MF, nu mai bine faceti front comun cu angajații dvs pt.o cauza comună?

 • Medicii de familire au ridicat ani de zile venituri ce reprezentau de 15 ori mai mult decat venitul unui medic primar de spital, care traia de altfel din spagi si practic un medic de familie este in fapt un fel de postas. Da bilete de trimitere catre specialisti si primeste spre copiere tratamente indicate de catre acestia. Uitati- va pe situl CJAS -si veti avea surpriza sa constatati ca veniturile unui medic de familie variaza intre 10000-45000, in functie de nr.de pacienti.Vi se pare putin?Pt.munca pe care o fac?Traim intr- o lume in care toti sunt cu ochii numai dupa bani.Daca vor bani in plus ,sa se duca si ei sa se angajeze in spitale, sa vedem daca stiu sa faca ceva, in afara de- a cere bani si de a indica o aspirina din propriul cuget sau sa copieze un buletin medical! Mai vor si echipament de la stat moca? Dar pt ce, ca doar singura aceasta madam deleanu recunoaste ca pune diagnostice prin telefon.Ei nu au propriu- zis contact cu pacientii in ac.perioada.Retetele se prescriu de asemenea online.Sa fim seriosi, cati dintre noi am trata o afectiune mai serioasa la medicul de familie???😄😄😄Toti mergem la specialisti.Te ia greata cand vezi cata foame de bani, culmea, a unora care deja au hambarele pline!

 • Ce javre, MF astia! Singuri recunosc ca dau consultatii de acasa si vor echipamente! Sunt cu ochii numai dupa bani! La cata stiinta au, nu merita decat un venit de postas!Mars la studii!

Adauga un comentariu