International

Preşedintele francez Emmanuel Macron a prezentat planul ieșirii din izolare: „Vom încerca să redeschidem terasele”

Publicat: 26 apr. 2021
Emmanuel Macron
Emmanuel Macron, președintele Franței

Preşedintele francez Emmanuel Macron a schiţat luni conturul unei ieşiri din izolare, de la începutul lui mai şi până la sfârşitul lui iunie, cu ajustări la nivel de departament în funcţie de situaţie, în marja unei vizite la o şcoală redeschisă la Melun (Seine-et-Marne), şi a promis să prezinte în zilele următoare ”o viziune până la începutul lui iulie”, pentru ca ”toată lumea să-şi poată facă planuri”, relatează Le Figaro.

După o ridicare a limitării deplasărilor la zece kilometri în raza locuinţei, ”două sau trei faze de redeschidere treptată” au fost evocate de către şeful statului, şi anume ”la jumătatea lui mai”-”începutul lui iunie” şi la ”jumătatea (sau) sfârşitul lui iunie”, cu ajustări în funcţie de departament, în funcţie de rata incidenţei covid-19.

”Atingem atât de mult intimitatea vieţilor noastre prin aceste subiecte, încât este necesar să le raportăm la situaţia locală”, a declarat Macron, în contextul în care pandemia este marcată în Franţa de o scădere lentă şi de o răspândire a variantei engleze a SRAS-CoV-2.

Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii urmează să fie menţinută.

”În acest stadiu, ea trebuie să rămână”, a anunţat Macron, confirmând astfel anunţuri pe care le-a făcut miercuri premierul Jean Castex.

Însă intervalul interdicţiei, revizuit în mai multe rânduri de la impunerea acesteia la nivel naţional, în toamna trecută – începând de la ora locală 20.00, apoi de la 18.00 şi apoi de la 19.00 – ar putea fi relaxate.

”Vom încerca să o decalăm un pic, pentru că ora 19.00 este prea devreme”, i-a răspuns el unui elev.

Restaurantele, închise de la 30 octombrie, ar putea fi redeschise în mai multe faze.

Mai întâi, ”vom încerca să redeschidem terasele, la mijlocul lui mai”, a anunţat şeful statului, la o baie de mulţime, apoi ”vom aştepa câteva săptămâni pentru a redeschide localurile”.

Data redeschiderii localurilor la interior ar putea depine de nivelul contaminării în funcţie de departament.

”Vom stabili un prag al incidenţei”, a anunţat Emmanuel Macron.

”Credem că nu putem deschide restaurantele, să spunem la sfârşitul lui mai sau în iunie, în departamentele în care (covid-19) circulă mult. În altele, în care a scăzut mult, cred că ar trebui să le redeschidem”, a declarat el

Instituţiile culturale ar putea primi public ”încă din prima fază” a redeschiderii, adică la jumătatea lui mai, ”cu restricţii reduse”, a anunţat Macron.

Vaccinare anuală împotriva COVID-19?

Macron a avansat o ipoteză a unei vaccinări anuale împotriva covid-19.

”Poate că, în fiecare an, ca în cazul gripei, ar trebui să ne revaccinăm pentru a ne proteja”, a declarat el.

La patru luni după ce a fost criticat din cauza lentorii începutului campaniei de vaccinare, Guvernul speră ca sosirea în Franţa a vaccinului Janssen (Johnson & Johnson), care se administrează într-o singură doză, să-i dea un impuls.

Preşedintele Republicii şi-a rezumat strategia luptei împotriva epidemiei astfel: ”contunuăm să fim atenţi” la virus ”timp de mai multe săptămâni sau luni”, ”relaxând totodată un pic regulile şi vaccinând tot mai multă lume”, iar ”astfel vom reuşi”, le-a spus el elevilor.

Adauga un comentariu