Actualitate

Președintele Klaus Iohannis, conferință de presă în urma noului bilanț Covid-19 – Video

Publicat: 13 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele Klaus Iohannis conferință de presă în urma noului bilanț Covid-19 - Video
Președintele Klaus Iohannis în timpul unei conferințe de presă

Administrația Prezidențială a anunțat o conferință de presă în această seară. Președintele României, Klaus Iohannis, va susține marți, 13 octombrie 2020, de la ora 19:00, la Palatul Cotroceni, o conferință de presă.

Update: Conferința de presă a început.

„Suntem la debutul unei noi săptămâni în care, din păcate, vedem o creștere îngrijorătoare a epidemiei de Covid-19. Ne confruntăm cu o transmitere comunitară accentuată în Capitală și în multe județe, ce se reflectă în numărul de infectări și la ATI. Cel mai dramatic este că, în ciuda eforturilor uriașe ale medicilor, mulți, prea mulți români pierd zilnic lupta cu acest virus. În spatele statisticilor seci se află familii îndurerate. Suntem deja într-o situație dificilă, într-un val 2, și este imperativ să inversăm acest trend negativ. Nu trebuie să intrăm în panică, dar trebuie să fim transparenți pentru a-i face pe cei mai reticenți să conștientizeze realitatea situației. Doar împreună putem depăși această criză fără precedent. Fără un efort colectiv, va fi imposibil să reușim.

Fac din nou apel la cetățeni să fie prudenți și să respecte reglementările. Dincolo de regulile preventive adoptate de autorități, sunt lucruri simple pe care le putem face. Pentru a ține sub control această epidemie la nivel național, este obligatoriu să întrerupem lanțul cauzal. Nu ne putem permite supraaglomerarea spitalelor și imposibilitatea secțiilor de ATI de a mai primi cazurile severe. În acest sens, am cerut ministrului Sănătății să evalueze situația de la ATI și să crească capacitatea. Dragi români, știu cât de grele și epuizante au fost aceste luni. Vom ajunge să ne bucurăm din nou de toate activitățile cu care eram obișnuiți cu atât mai repede cu cât vom stopa îmbolăvirile. Restricțiile sunt doar de moment. Unele activități la care renunțăm pot fi recuperate. Însă, viețile nu le mai putem aduce înapoi.

Totodată, sănătatea celor care se îmbolnăvesc de Covid-19, odată afectată, este mult mai greu de redobândit. Contestările permanente întrețin o stare de neîncredere cu efecte nocive majore. Experineța din ultimele luni arată clar că situația poate fi ținută sub control prin normele sanitare și măsuri stricte. Acum avem mult mai multe informații medicale despre virus, iar autoritățile se adaptează permanent și învață inclusiv din propriile greșeli pentru a lua măsurile necesare. Este mult mai ușor să respectăm acum măsurile sanitare și să fim precauți decât să regretăm mai târziu”, a declarat Klaus Iohannis.

Ne aflăm într-o perioadă de răspândire galopantă. Să ne amăgim singuri, această etapă nu va putea trece de la sine. Vom putea trece cu bine dacă respectăm cu strictețe regulile. Suntem o națiune puternică, este momentul să o dovedim din nou. Vă mulțumesc, dacă aveți întrebări, vă rog.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Reporter: Potrivit datelor INSP, acel coeficient din Capitală este de peste 3, calculat de persoanele cu rezidență. Tot astăzi, GCS a calculat după domiciliu. V-au explicat reprezentanții guvernului de ce calculează diferit?

Klaus Iohanis: Este ciudat că două instituții guvernamentale dau două rezultate diferite. După părerea mea, este urgentă nevoie de corelare a datelor și să fie comunicate de urgență.

Reporter: Le recomandați românilor să poarte mască și în spațiile deschise. Considerați că este nevoie să devină obligatorie această măsură?

Klaus Iohanis: Este recomandarea pe care am făcut-o imediat ce am plecat de la INSP, unde am discutat cu experții de acolo in extenso această chestiune. Este o recomandare pe care o fac fiindcă eu sunt de aceeași părere că este bine să purtăm tot timpul mască de protecție când suntem în preajma altor persoane. Dacă această recomandare se va transforma în obligație vom vedea în funcție de ce decizii va lua Comitetul Național și cu siguranță vom ajunge în faza în care, dacă nr. de infectări depășește un anumit nivel, să ajungem la purtarea obligatorie a măștii.

Reporter: Legarea celor două porturi: Constanța și Gdansk. Care va fi sursa de finanțare?

Klaus Iohanis: Sunt două mega proiecte de infrastructură care au fost discutate și în 2018, aici, la București. Între timp, s-au făcut pași importanți, s-au asociat Camere de Comerț, s-a început construirea unui fond de investiții și eu cred că săptămâna viitoare, când vom avea o întrunire în format video, vom face noi pași în direcția realizării acestor proiecte. Fiind proiecte foarte mari, nu pot spune un interval de timp, dar este important de înțeles că sunt vitale pentru regiunea noastră fiindcă vor face legătura pe axa Nord-Sud, de mare interes și pentru țara noastră.

Reporter: De fiecare dată ați fost mulțumit de gestionarea pandemiei de către guvern. Cine este responsabil de creșterea cazurilor? Vă asumați alegeri parlamentare în decembrie?

Klaus Iohanis: Din păcate, această evoluție a pandemiei este de observat nu doar la noi, ci în întreaga Europă. Ar fi o scuză foarte ieftină să găsim un politician vinovat. Guvernul, eu, alte autorități, ne-am străduit să facem tot ce este posibil pentru a preveni extinderea pandemiei la noi în țară. Rezultatele sunt cele pe care le vedem. Nu am ajuns încă într-o situație critică în ce privește locurile de la ATI, în continuare se extind aceste facilități. Este clar că în acest moment trebuie să luăm măsuri mai hotărâte. Pe de altă parte, trebuie să vedem în ce societate vrem să trăim: într-una panicardă, care se ascunde, sau într-una care vrea democrație. Esența stă în alegeri. Este obligatorie realizarea unor alegeri libere în decembrie, pentru a avea un nou Parlament cu puteri depline.

Reporter: Este pregătit sistemul de învățământ pentru educație exclusiv online?

Klaus Iohanis: Trebuie să evităm știri panicarde și descrierea unor situații extreme care, teoretic, sunt posibile. Eu cred că autoritățile trebuie să mențină școala în funcțiune cât se poate. În măsura în care va crește numărul de infecții, se va trece la online, dar nu peste tot și nu deodată. Din martie, s-au făcut mari progrese în sistemul online din România. Toți au învățat să folosească online și acesta este un proces, nu este o situație care se schimbă imediat. Este un proces de implicare pentru toți și da, s-au făcut progrese semnificative.

Reporter: Ieri, Ludovic Orban a declarat că va propune măsuri de restricție. Sunteți personal cu restricționarea evenimentelor personale?

Klaus Iohanis: Aceste lucruri vor fi analizate în primul rând de către experți. Ce vă pot spune este că, în situația unei creșteri evidente a cazurile, este evident că este nevoie de anumite restricții. Care sunt aceste măsuri va fi propus de experți și aprobat de guvern.

Reporter: Legătura dintre necorelările de la INSP și GCS și promovarea pe nedrept a unor oameni în sistemul de stat.

Klaus Iohanis: Cu siguranță, există și aici o legătură. Dar, trebuie să fim fair, să îi tratăm fair pe cei în funcție, fiindcă aceste necorelări nu au apărut ieri sau alaltăieri, ci de 30 de ani, când multe persoane au fost promovate fără să fie competente pentru poziții. În majoritatea anilor a guvernat în România PSD care a promovat, știm foarte bine, persoane fără competențe, dar cu susținere politică solidă. Acum, este mult de reparat. Asta se numește reformarea statului pe care mi-o doresc eu mult.

Reporter: Densitatea locuitorilor din București este mai mare decât la Roma, Madrid. V-a comunicat INSP indicatorul care arată pentru ce procent de populație se cunoaște sursa infectării?

Klaus Iohanis: Să vă răspund în două faze. Prima fază: Este un virus nou, în ghilimele. Nu se cunosc încă toate datele, nu se cunosc toate statisticile și, în fiecare zi, în fiecare săptămână, cercetătorii găsesc date noi, fac studii noi, informația devine mai bogată și îi ajută pe cei care lucrează la vaccin să facă unul mai eficient, pe medici să aibă tratamente mai ajustate, pe cei din pharma să facă medicamente mai bune. Aceste lucruri sunt evident pozitive și cei de la INSP mi-au arătat câteva studii științifice. Nu au nici ei toate datele, cum nu are nimeni toate datele. Lucrurile sunt în desfășurare, dacă ar fi fost simplu nu am fi avut atâtea cazuri. Dacă doriți, prin Biroul de Presă putem să vă punem în legătură cu INSP.

Reporter: Mai devreme ați declarat că contestările permanente generează neîncredere. Cum comentați toate criticile aduse de Patriarhia Română guvernului, după ce știm că guvernul a anunțat că se anulează pelerinajele.

Klaus Iohanis: Sincer, nu mi-am dorit și nu m-am așteptat să asist la un dialog via media. Cred că un dialog direct între cele două mari autorități ar duce la soluții mai bune.

Reporter: Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege cu privire la acordarea unui stimulent pentru personalul din învățământ. Ce veți face dacă va ajunge la dumneavoastră.

Klaus Iohanis: Nu l-am citit, că nu a ajuns la mine. Îl voi citi cu mare atenție și vom lua decizii în consecință. Personalul merită, dar întrebarea se pune dacă în acest moment se poate. Toată lumea își dă seama că aici este vorba de marile sisteme care țin societatea în funcțiune și care ne pregătesc pentru viitorul nostru, dar dorința de a sprijini și de a stimula activitatea lor este o parte, este dorința mea să facem aceste lucruri, dar putința se măsoară și în bani, iar în acest moment banii sunt mai puțini decât ne-am fi dorit.

Reporter: Starea de alertă urmează să expire. Considerați că trebuie prelungită cu 30 de zile sau până la finalul anului.

Klaus Iohannis: După părerea mea, trebuie prelungită. Bănuiesc că cu o lună de zile.

Reporter: Ați vorbit despre situații îngrijorătoare. Aveți un instrument puternic, starea de alertă, și ați spus că nu vă doriți să apelați la stare de alertă locală. De ce nu doriți să luați astfel de decizii, ca Italia sau Spania?

Klaus Iohannis: Cred că vreți să vă referiți la starea de urgență. Nu există o definiție universal valabilă pentru starea de urgență. Ceea ce degrabă alte state este mai degrabă la noi stare de alertă. Aceasta permite instituirea tuturor măsurilor necesare pentru a gestiona o astfel de pandemie. Exact din acest motiv a fost creată o lege pentru starea de alertă. De atunci, guvernul a putut să ia măsurile să ia măsurile care se impun pentru gestionarea pandemiei. Nu este nevoie acum de stare de urgență.

Dacă, Doamne ferește, ajungem în situația mai rea, atunci este de evaluat dacă se introducere local, regional sau național, nu cred că va fi cazul, starea de urgență.

În momentul în care va exista o astfel de solicitare o voi analiza cu toată seriozitatea.

Reporter: BEC a comunicat rezultatele finale la două săptămâni după scrutin. În tot acest timp, nimeni de la BEC sau AEP nu a dat vreo explicație pentru întrâziere. Ați primit vreo explicație?

Klaus Iohannis: Eu am primit rezultatele atunci când au apărut ele, dar explicațiile trebuie date de BEC sau AEP. Lucrurile au durat mai mult probabil din cauza procedurilor de contestare și recontestare pe care le-am urmărit, în direct, la știri.

Reporter: Timp de câteva luni am fost în lockdown. Cât ne-a costat, economic vorbind, acea perioadă?

Klaus Iohannis: Ca țară, ne permitem să facem tot ce putem să facem pentru sănătatea concetățenilor noștri. Este evident că nu putem să intrăm într-o logică simplistică să măsurăm vieți contra firme. Ne străduim să ajutăm medicii, personalul medical, ca în definitiv să fie ajutați oamenii care ajung la spital. Pe de altă parte, din motive de restricții care au fost necesare, firmele au dificultăți. Este o realitate tristă cu care ne confruntăm. Exact din acest motiv, guvernul a venit cu măsuri. Multe firme între timp au trecut la lucrul de la domiciliu, încearcă să se adapteze. Nu toți reușesc, iar guvernul va continua să vină cu măsuri de sprijin. Această pandemie ne costă scump, este un fapt, dar căutăm cele mai bune căi pentru a avea și o grijă foarte pronunțată pentru românii care se îmbolnăvesc, o grijă specială pentru sănătatea publică, dar și pentru diferitele sectoare ale economiei care sunt unele grav lovite de această evoluție. Este o explicație extrem de complicată, nu poate fi simplificată aritificial. Pot să spun că în această situație guvernul, alături de mine, ne-am mișcat bine.

Adauga un comentariu