National

Președintele PNL, Florin Cîțu susţine că pensiile speciale vor fi eliminate prin PNRR

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Președintele PNL Florin Cîțu susţine că pensiile speciale vor fi eliminate prin PNRR
Florin Cîțu vorbește despre eliminarea pensiilor speciale prin aplicarea PNRR-ului

În aceste momente, președintele PNL, Florin Cîțu, face mai multe declaraţii. Fostul premier menţionează, în cadrul unui interviu, că prin PNRR se vor elimina pensiile speciale. Acesta a menţionat că în actul menţionat mai sus este specificat foarte clar acest aspect.

Declaraţia vine la doar o zi după ce mai multe asociaţii de pensionari au lansat o scrisoare protest către premierul Nicolae Ciucă pe motiv că pensiile speciale au fost majorate cu 20%, în contextul în care pensiile bazate pe contribuţii au fost majorate doar cu 10%.

Florin Cîțu, președintele PNL, susține că prin PNRR vor fi eliminate pensiile speciale

Într-o declaraţie făcută pentru DC News, președintele PNL menţionează faptul că PNRR-ul prevede desfiinţarea pensiilor speciale. Florin Cîțu a declarat că trebuie să fie găsită o soluție pentru pensiile din anumite domenii, dar principiul de bază este cel de desfiinţare a acestora. Fostul premier a făcut referire la pensiile speciale ale primarilor sau a politicienilor care trebuie să respecte principiul contributivității:

”În PNRR este trecut clar: toate pensiile vor fi pe contributivitate, asta este fără îndoială (…) Există domenii în care acei oameni nu pot cumula veniturile cu alte activități și atunci trebuie să găsim soluții pentru cazurile speciale, dar principiul general este să desființăm toate pensiile speciale.

Există situații, cum este cea a primarilor sau a policienilor, pentru că acolo este puțin diferită definiția, dar și aici trebuie să mergem pe principiul contributivității. Toți cei care plătesc contribuții, trebuie să aibă o pensie.”, a spus Florin Cîțu, la DC News.

Pensionarii sunt nemulţumiţi de faptul că pensiile speciale vor crește cu 20%

În acelaşi context, mai multe asociaţii ale pensionarilor au semnat o scrisoare prin care îşi arată nemulţumirea faptului că pensiile speciale vor crește cu 20%. Pensionarii se simt umiliţi mai ales pentru că pensiile bazate pe contributivitate au crescut cu doar 10%. Aceștia l-au somat pe premierul Nicolae Ciucă să iasă într-o conferință pentru a explica de ce se întâmpla acest lucru:

„Federaţiile naţionale reprezentative ale organizaţiilor de pensionari au luat act cu surprindere de decizia, pe care o consideră imorală, de majorare cu 20% a pensiilor speciale, în condiţiile în care pensiile de asigurări sociale de stat ale milioanelor de pensionari au fost majorate doar cu 10%. Diferenţa de creştere dintre cele două procentaje – 20% faţă de 10% creează un sentiment de umilire a pensionarilor cu pensii bazate pe contributivitate”, se menţionează în comunicat.

În altă ordine de idei vă aducem aminte faptul că Guvernul Ciucă a decis majorarea tuturor pensiilor începând cu data de 1 ianuarie 2022. Această majorare înseamnă un plus de 10% pentru toţi pensionarii din țară. La pachet cu majorările de pensii au venit și majorările ajutoarelor sociale, a burselor dar și a pensiilor de handicap:

Aprobăm în şedinţa de Guvern de astăzi (n.red 15 decembrie 2021) un pachet de măsuri sociale în beneficiul copiilor, pensionarilor şi persoanelor cu dizabilităţi. Stabilim majorarea punctului de pensie cu 10 la sută cu luna ianuarie 2022, de la 1.442 lei la 1586 lei. Decidem de asemenea creşterea indemnizaţiei pentru pensionari cu 25 la sută. (…) spunea Nicolae Ciucă într-o ședință de Guvern de pe data de 15 septembrie 2021.

 

Adauga un comentariu