Actualitate

Președintele sârb Aleksandar Vucic, reacție furibundă la ONU: Integritatea teritorială a fost încălcată de NATO fără ca țara să atace pe cineva

Publicat: 22 sept. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Președintele sârb Aleksandar Vucic reacție furibundă la ONU Integritatea teritorială a fost încălcată de NATO fără ca țara să atace pe cineva
Aleksandar Vucic critică ONU pentru dubla măsură de care dă dovadă în problema Ucrainei și a Kosovo

Președintele sârb Aleksandar Vucic a avut un discurs extrem de dur la ONU unde a explicat faptul că integritatea teritorială a Serbiei a fost încălcată de țările NATO, cu toate că țara să nu a atac vreun alt stat. Acesta a punctat că au fost mai multe țări NATO care au intrat pe teritoriul sârb, încălcându-i în acest fel integritatea teritorială.

Președintele Serbiei face referire la conflictul din Kosovo când s-a produs un conflict între forțele sârbe și iugoslave, și Armata de Eliberare din Kosovo, o grupare paramilitară de gherilă a etnicilor albanezi, susținută de NATO.

Președintele sârb Aleksandar Vucic, critic la ONU

Într-un discurs avut la ONU, președintele sârb, Aleksandar Vucic a declarat că Serbia a fost atacată și i s-a furat teritorii chiar dacă țara să nu a atacat niciun vecin. Președintele a adus aminte la precedentul Kosovul, în contextul referendumului din Herson și a problemei integrității teritoriale a Ucrainei. Președintele a reiterat faptul că țara sa sprijină ferm integritatea Ucrainei și a tuturor țărilor care fac parte din ONU dar că, atunci când s-a pus problema Serbiei, nimeni nu răspunde la întrebări.

” Serbia sprijină integritatea teritorială a tuturor țărilor ONU, inclusiv a Ucrainei. Dar adevărul este că integritatea teritorială a Serbiei a fost încălcată, iar Serbia nu a atacat pe nimeni, nici o altă țară suverană, puțini oameni vorbesc despre asta. Aș dori să-i întreb pe liderii multor țări, să răspundă, care este diferența dintre suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și Serbiei? În cel de-al doilea caz, a existat o încălcare flagrantă gravă, iar dumneavoastră ați recunoscut acest lucru pe plan internațional și ați dat legitimitate cel puțin unora dintre dumneavoastră”, a spus Vucic, citat de TASS.

Cu toate că Serbia nu a încălcat niciodată teritoriul altor țări, au fost 19 țări suverane din NATO care au deci să o atace și să submineze suveranitatea țării, chiar fără un acord al celor de la ONU. Acesta a mai subliniat faptul că nedreptatea dintr-un singur loc duce automat la o nedreptate peste tot, citând din Marin Luther King Jr.

Independența Kosovo nu este recunoscută de 60 de țări

Kosovo și-a declarat independența în 2008, după un conflict întins pe mai mulți ani. Totuși, sunt peste 60 de țări care nu recunosc statul Kosovo. România este una dintre aceste țări. Vă aducem aminte faptul că, legat de independența Kosovo au fost mai multe controverse internaționale. De exemplu, în 2009, în Maldive a fost demarată o anchetă pentru a se stabili dacă guvernul țării a recunoscut independența în schimbul unor sume de bani.

Un episod recent legat de independența Kosovo a avut loc în iunie 2020 când cancelarul Germaniei i-a propus președintelui Vucic să recunoască independența statului și a sancțiunilor împotriva Rusiei. Președintele a refuzat categoric propunerea. Olaf Scholz făcuse declarația în contextul în care, în viziunea acestuia, UE nu poate să accepte în blocul comunitar două țări care nu se recunosc între ele. Discursul lui Aleksandar Vucic la ONU este unul de impact și pare că Occidentul reacționează cu dublă măsură în chestiunea Serbia-Kosovo și Rusia-Ucraina.

Comentarii
  • Serios?!
    Se pare ca nu-ti stii istoria tarii domnule , „musulmanii aia” , in jur de vreo 8000,parca , care au fost executati la ordinul conducatorilor de atunci , care-i treaba cu ei?!!!
    NATO a actionat in cauza , dar dupa au plecat , v-au lasat liber la alegeri.
    Putinist,ce esti , arunci cu noroi in cine nu trebuie. Nu sunt eu mare fan NATO , dar spune adevarul , nu numai ce vrei tu sa auda „tovarasu” tau.

Adauga un comentariu