Actualitate

Președintele Senatului, Florin Cîțu, despre introducerea certificatului verde: „Legea nu va ajuta campania de vaccinare”

Publicat: 07 dec. 2021
Florin Cîțu în timpul unei conferințe de presă
Florin Cîţu a fost criticat în şedinţa de Birou Politic Naţional, reuniune la care preşedintelui PNL i-a fost reproşat modul cum a negociat împărţirea prefecţilor în teritoriu

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Vasile Cîțu, a declarat marți, 7 decembrie 2021, faptul că nu a văzut noul proiect pregătit de Partidul Social Democrat pentru introducerea certificatului verde, dar că depunerea în Parlament a unei noi legi nu va ajuta campania de vaccinare împotriva noului coronavirus.

„Nu am vazut acest proiect. L-am cerut. Nu l-am vazut, nu stiu despre ce este vorba, inteleg ca premierul este de acord. Asteptam sa vedem care este varianta. Punctul meu de vedere este ca orice alt proiect, cand avem activitate pe buget, cred ca va intarzia toata aceasta campanie de vaccinare. Sa speram ca nu este asa, ca este foarte bun si ca il vom putea adopta foarte repede”, a declarat președintele Senatului, Florin Cîțu.

O ședință a coaliție de guvernare PNL – PSD – UDMR are loc de la ora 15.00, în Parlament.

Marcel Ciolacu, despre noua propunere legislativă cu privire la certificatul verde

Reamintim faptul că preşedintele social – democraților, Marcel Ciolacu, a declarat, luni seara, 6 decembrie 2021, faptul că ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, lucrează la o nouă propunere legislativă în ceea ce privește certificatul verde.

Mai mult decât atât, Ciolacu a arătat că se va discuta în coaliţie dacă se va merge pe această variantă sau pe vechiul proiect care se află în Parlament.

„Sunt două propuneri: să venim cu un nou act normativ, pe care domnul Rafila nu l-a finalizat până acum, dar în 48 de ore îl va finaliza şi se va discuta. Categoric va exista o propunere, până la sfârşitul anului, să treacă prin Parlament. (…) Momentan proiectul din Parlament nu a trecut nici de Senat (…), a căzut la Senat, deci înseamnă că există un semnal. (…) Domnul Rafila a venit cu o nouă propunere, ceva de prevenire şi când să se introducă acest certificat verde. Îl lăsăm pe domnul Rafila să răspundă exact. Există două variante: să se meargă pe acest proiect de lege sau pe noul act normativ care se va discuta în coaliţie”, a declarat Marcel Ciolacu, după şedinţa coaliţiei de guvernare care a avut loc la Parlament.

Liderul PSD a subliniat că certificatul verde este prioritar pentru coaliţie.

Marcel Ciolacu, despre schimbarea Constituției

Având în vedere contextul actual al României, Marcel Ciolacu a discutat că mai multe lucruri ar trebui schimbate în Constituţie.

„Constituția e cartea de vizită a unei democrații. Așa cum facem o ecografie pentru a vedea corpul uman, la fel legea fundamentală trebuie să fie expresia unei societăți. În pofida transformărilor profunde din ultimii 32 de ani, România încă are o tradiție democratică fragilă. Mai avem mult de muncă până să ajungem la practici democratice stabile și să ne găsim acea vocație democratică autentică în sensul culturilor occidentale.

Din această perspectivă, efortul făcut acum 30 de ani de părinții fondatori ai Constituției din 1991 a fost imens. Textul noii Constituții trebuia să producă în primul rând o schimbare radicală de mentalitate la nivelul societății, prin despărțirea definitivă de trecutul comunist. Textul lor trebuia să găsească soluțiile potrivite și echilibrate pentru o societate care avea nevoie de un nou set de valori comune, dar în care să se regăsească și care să creeze solidaritate. (…) Astăzi este un moment aniversar. Dar… este cel mai bun prilej pentru a spune că avem nevoie de o Constituție care să reflecte un model de stat conform cu nevoile societății actuale. Trebuie să avem curajul să vorbim deschis despre necesitatea unei reforme constituționale, care să facă din legea fundamentală un instrument de modernizare a țării!”, a explicat Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu