De la 1 octombrie, românii se vor confrunta cu un nou val de scumpiri la alimentele de bază, odată cu încetarea schemei de plafonare a adaosului comercial. Aceasta a fost introdusă în 2023 și a limitat marja de profit a comercianților la maximum 20% pentru produse esențiale precum pâinea, laptele, uleiul, carnea de porc și pui, cartofii, zahărul și ouăle. Măsura expiră pe 30 septembrie, iar economiștii avertizează că dispariția ei va avea efecte rapide.
Prețurile alimentelor vor exploda de la 1 octombrie, avertizează specialiștii
Dragoș Frumosu, liderul Federației Sindicatelor din Industria Alimentară, estimează că prețurile la alimentele de bază vor urca între 12 și 15% în următoarele luni, cu impact vizibil mai ales în noiembrie. „După ridicarea plafonării, efectele se vor simți imediat. Cred că în noiembrie vom constata cu adevărat amploarea problemelor. Plafonarea nu a adus câștiguri nici procesatorilor, nici retailerilor și nici consumatorilor. Toți au acceptat-o ca pe o măsură temporară, dar guvernele au preferat să o prelungească, deși era evident că nu funcționează”, a explicat el.
Potrivit acestuia, agenții economici au găsit diverse metode de a ocoli restricțiile impuse, iar românii nu au resimțit o ieftinire reală. Prețurile au continuat să crească oricum, fiind influențate de inflație, majorarea TVA-ului și accizelor, precum și de dependența României de importuri alimentare. „Guvernul ar trebui să acționeze mai degrabă împotriva evaziunii fiscale, mai ales în panificație, unde nivelul este foarte ridicat”, a adăugat Frumosu.
În ceea ce privește o posibilă schemă de sprijin prin vouchere, similară celei aplicate pentru energie, liderul sindical se arată sceptic. El consideră că bugetul statului nu ar mai putea susține o astfel de cheltuială, mai ales că numărul persoanelor aflate în sărăcie a crescut și va continua să crească pe fondul măsurilor de austeritate promovate de Guvernul Bolojan.
Ce alimente sunt în aceste momente plafonate
Măsura plafonării adaosului comercial a stârnit, încă de la început, critici puternice din partea marilor lanțuri de magazine. Mulți retaileri au găsit soluții pentru a-și proteja profiturile, iar în final, consumatorii au fost cei care au suportat consecințele reale.
Până la data de 30 septembrie, schema a vizat o serie de produse alimentare considerate esențiale. Printre acestea s-au numărat: pâinea albă obișnuită (300-500 g), laptele de vacă pentru consum (1 litru, 1,5% grăsime, exceptând varianta UHT), telemeaua de vacă vrac, iaurtul simplu (200 g, 3,5% grăsime), făina albă de tip „000” (1 kg), mălaiul, ouăle de găină M, uleiul de floarea-soarelui (maximum 2 litri), carnea de pui (pui întreg, tacâmuri, pulpe cu os, aripi) și carnea de porc (pulpa, spata sau carnea de lucru).
Lista a inclus și legume proaspete vrac – roșii, castraveți, ceapă, morcovi, ardei gras, ardei capia, usturoi, fasole uscată –, dar și fructe precum merele, perele, prunele sau strugurii de masă. De asemenea, plafonarea s-a aplicat cartofilor albi, zahărului tos, smântânii de 12%, untului (până la 250 g) și magiunului (350 g).
Situația din România se înscrie într-un context global tensionat. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a semnalat că prețurile alimentelor au urcat, la nivel internațional, la maxime nemaiatinse în ultimii ani. În august, uleiul vegetal s-a scumpit cu 1,4%, atingând cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, iar carnea a cunoscut o creștere de 0,6%, stabilind un nou record.
Nui bai !, mulți mucișori se kkau de rîs cînd Georgescu a prezentat programul pentru România !, Apă , Hrană , Energie, Pace !. Acum o să mîncați kkatul ce vil oferă uzurpatorii marionete în timp ce vă pregătesc de răzbel
Dragi românași! Din octombrie nu mai cumpărați alimente. Pericol de explozie. Nu o zic eu.
Vă vom oferi însă gratuit multă banană caldă în gît la toți și excursii de lux …………. la biserică