Actualitate

Prima reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis în scandalul demiterii lui Alexandru Nazare

Publicat: 09 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Prima reacţie a preşedintelui Klaus Iohannis în scandalul demiterii lui Alexandru Nazare
Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Werner Iohannis, îşi arată susţinerea pentru premierul Florin Cîțu în scandalul demiterii ministrului de Finanțe Alexandru Nazare. După ce ieri, 8 iulie 2021, a semnat cu repeziciune demiterea ministrului și numirea lui Cîțu ca interimar la Finanțe, astăzi, Iohannis a dat și explicații.

„Cred că este bine să vedem lucrurile într-o notă realistă. Guvernul are tot sprijinul partidului și are tot sprijinul coaliției din care a rezultat, iar dacă premierul a considerat că este necesară schimbarea unui ministru înseamnă că a făcut o evaluare și știe ce face. Premierul este cel care răspunde de bunul mers al guvernului, are tot dreptul să schimbe echipa când crede că lucrurile pot merge mai bine”, a declarat Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a semnat ieri decretul de revocare a ministrului Alexandru Nazare

Șeful statului Klaus Iohannis a semnat ieri, 8 iulie 2021, decretul de revocare din funcţie a ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 8 iulie 2021, următoarele decrete:

Decret de revocare din funcția de membru al Guvernului a domnului Alexandru Nazare, ministrul finanţelor;

Decret de desemnare a domnului Florin-Vasile Cîţu, prim-ministru, ca ministru al finanțelor, interimar”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Florin Cîţu anunţase că asigura interimatul la Finanțe

Prim-ministrul Florin Cîțu a anuntat marți seară că i-a cerut ministrului Alexandru Nazare să-și scrie demisia, însă acesta a refuzat vehement menționând că dorește să fie revocat.

„Am avut o discuţie în coaliţia de guvernare marţi seară, i-am cerut ministrului de Finanţe Alexandru Nazare să demisioneze. Acesta m-a informat că nu doreşte să demisioneze şi doreşte să fie revocat. Azi, după încă o discuţie cu membrii coaliţiei la prima oră, am trimis preşedintelui Klaus Iohannis cererea de revocare. Am trimis şi cererea de numire a unui interimar, în persoana mea. Precizez că a avut ocazia să demisioneze, a preferat să fie revocat. Toţi liderii coaliţiei au fost informaţi de marţi după-amiază. Am făcut evaluare la şase luni de zile, dar pe scurt cele mai întârziate proiecte sunt la Ministerul Finanţelor”, a declarat Florin Cîţu.

Mai apoi, interpelat care este miza revocării, Florin Cîţu a spus că „în cursul zilei de marţi am informat toţi liderii coaliţiei că intenţionez să cer demisia ministrului Nazare. Azi dimineaţă am informat toţi liderii coaliţiei că îl voi revoca, plecând de la refuzul acestuia de a demisiona. Decizia am luat-o după o analiză la şase luni. Avem proiecte întârziate la Ministerul Finanţelor, proiecte importante pentru atragerea de fonduri europene şi reforme fiscale. Eu sunt propunerea de interimar şi mă voi asigura că toate proiectele întârziate vor fi repornite. Miza revocării este o guvernare bună, eliminarea evaziunii fiscale şi atragerea de fonduri europene”.

Prima reacție a fostului ministru al Finanțelor

Ministrul demis al Finanțelor, Alexandru Nazare, a oferit o primă reacție. Oficialul a explicat că activitatea sa a fost apreciată de premierul Florin Cîțu și văzând cifrele nu a considerat că este nevoie să își dea demisia. Mai mult decât atât, Nazare a ținut să precizeze faptul că a fost neutru politic în această perioadă și nu s-a implicat în războiul din interiorul PNL.

“I-am spus premierului că mi-am făcut treaba, că am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori, reflectate în evaluările instituţiilor internaţionale”, a precizat Alexandru Nazare.

“I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să-mi înaintez o demisie”, a mai spus ministrul demis.

“Am considerat înţelept ca în această perioadă să-mi menţin neutralitatea politică, prin prisma poziţiei de ministru al finanţelor”, a încheiat Alexandru Nazare.

Adauga un comentariu