Prima tranșă de vaccinuri antigripale a ajuns la Iași. Dozele pentru vaccinările efectuate în spitale au fost deja distribuite de către Direcția de Sănătate Publică Iași, urmând să fie împărțite și medicilor de familie în perioada 3-7 octombrie
Vaccinul antigripal este cea mai eficientă metodă de profilaxie împotriva infecției cu virusul gripal. După efectuare, acesta activează sistemul imun și induce producția de anticorpi specifici care oferă protecție sezonieră împotriva bolii.
Prima tranșă de vaccinuri antigripale a fost distribuită în spitalele din Iași!
Prima tranșă de vaccinuri antigripale a ajuns la Iași, respectiv 51.585 doze, urmând ca în cursul zilei de marți, 27 septembrie, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași să mai recepționeze o serie. Dozele pentru vaccinarea personalului medical, în număr de 7.500 au fost deja distribuite în spitale și unitățile sociale, urmând să fie împărțite și medicilor de familie în perioada 3-7 octombrie. Pentru sezonul 2022-2023, DSP Iași a solicitat de la Ministerul Sănătății 87.563 de doze de vaccin antigripal, cu aproximativ 10.000 mai puține decât în anul 2021.
În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizați, cu prioritate, cei cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrânii instituționalizați, personalul medical, precum și gravidele, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi.
Pentru campania de vaccinare antigripală din sezonul 2021-2022, la Iași, au fost solicitate 115.000 de doze ce au fost direcționate către unitățile sanitare, cu aproape 10.000 mai mult decât pentru sezonul 2022-2023.
Vaccinarea antigripală, cea mai eficientă metodă de a ne proteja de gripă!
Vaccinarea antigripală este modalitatea cea mai la îndemână de prevenție a gripei, alături de metodele nespecifice, precum igiena corespunzătoare, evitarea aglomerațiilor și a contactului cu persoanele bolnave.
Gripa este o boală infecțioasă respiratorie sezonieră care se manifestă variat. Astfel, bolnavul poate prezenta simptome minore de la febră, rinoree, tuse, până la afectare pulmonară importantă care se poate complica, iar în cazuri rare se poate finaliza chiar cu decesul persoanei infectate. Gripa este cauzată de viruși care infectează nasul, gâtul și plămânii. Aceasta este frecvent confundată cu răceala, deoarece au simptome comune, așa cum sunt durerile în gât, scurgerile nazale și tusea. Cu toate acestea, pacienții trebuie să știe că gripa prezintă simptome mai severe, cum ar fi durerile de cap și febra, transpirațiile și frisoanele, care pot fi însoțite de dureri musculare și vărsături.
Este o boală extrem de contagioasă, iar, în mod normal, se răspândește prin tusea și strănutul unei persoane infectate. De asemenea, vă puteți infecta prin simpla atingere a unui bolnav. Adulții sunt contagioși cu 1-2 zile înainte de a avea simptome specifice gripei și până la 7 zile după ce se îmbolnăvesc. Aceasta înseamnă că puteți răspândi virusul gripal înainte de a ști că sunteți infectat.
Prima tranșă de vaccinuri antigripale a ajuns în spitalele din Iași, urmând ca în perioada 3-7 octombrie vaccinul să ajungă și la medicii de familie.