Local

Primăria Iași a alocat 11 milioane de lei pentru plata facturilor la energie

Publicat: 19 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași a alocat 11 milioane de lei pentru plata facturilor la energie
Primăria Iași a alocat aproximativ 11 milioane de lei pentru plata facturilor la energie

Primăria Municipiului Iași a alocat un buget de 11 milioane de lei din excedentul bugetar pentru plata facturilor la energie termică și electrică la școlile din municipiu. Majorarea prețurilor din ultima perioadă nu va fi evidențiată pentru instituțiile de învățământ deoarece Primăria Municipiului Iași va suporta în totalitate costul lor

Primăria Municipiului Iași a anunțat faptul că plata facturilor pentru energie termică și electrică la școlile și spitalele din subordinea instituției va fi suportată în totalitate de aceasta. Pentru a putea face acest lucru, Primăria a alocat o sumă de aproximativ 11 milioane de lei din excedentul bugetar. Majorarea prețurilor la energie este îngrijorătoare, însă, primarul Iașului susține faptul că bugetul alocat va fi îndeajuns pentru a susține plata facturilor până la aprobarea noului buget local.

„Avem o evidență asupra situației facturilor la unitățile școlare și la spitale, odată cu explozia prețurilor la energie, inclusiv la combustibil. Având în vedere faptul că noi suntem și producători, și furnizori de energie termică pentru rețeaua școlară, aproape în totalitate, e foarte clar că această creștere nu va fi evidentă, deoarece se suportă întregul cost de către Primăria Municipiului Iași. La energia electrică este o evidentă creștere a valorii acestor facturi. Nu avem sincope de finanțare în acest moment, pentru că am rezervat de la începutul anului, din excedent, o sumă necesară funcționării, până la aprobarea bugetului”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Primarul Mihai Chirica îndeamnă unitățile de învățământ să facă economie

Primarul Iașului, Mihai Chirica, îndeamnă unitățile de învățământ să economisească cât mai multă energie. Pentru a stimula reprezentații unităților de învățământ să facă acest lucru, primarul susține că va restitui valoarea energiei economisite de unitatea de învățământ în bani pentru furnizarea materialelor necesare procesului de educație.

„Eu am spus de fiecare dată, dacă vă mai amintiți, încă din anul 2020 spuneam că trebuie să facem economie. Am spus de fiecare dată că școlilor care vor înregistra o economie efectivă pe cantitatea de energie măsurată de la un an școlar la altul le vom da suma care s-a economisit pentru a-și cumpăra lucruri necesare procesului de educație. Deci, îndemn la a economisi, mai ales în aceste condiții”, a mai precizat Mihai Chirica.

Nu se pune problema sistării energiei în unitățile de învățământ

Situația de față, referitoare la majorările prețului la energie, îi îngrijorează pe cei din Primărie. Cu toate acestea, primarul Mihai Chirica susține că nu există situații dramatice.

„Nu avem situații dramatice, nu se pune problema sistării furnizării energiei electrice sau gazelor naturale în niciuna dintre unitățile școlare. Și sperăm să nu ajungem acolo. Deocamdată, după cum am mai spus, privim și noi cu îngrijorare ceea ce se petrece, ne-am făcut o rezervă financiară și sperăm să nu intrăm în incapacitate de plată pentru vreuna dintre unitățile școlare. După cum am mai spus, noi am extras din excedentul șfârșitului de an o sumă de bani prin care să finanțăm în continuare proiectele europene și o sumă de aproximativ 11 milioane de lei din care să ne putem plăti facturile”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Ieșenii vor plăti cu 200 de lei în plus la factura lunară pentru energie termică.

Adauga un comentariu