Local

Primăria Iași acuză imixtiunea politicului în scandalul asfaltării străzii de la Complexul Green Park. Consilierul local USR-PLUS Iulian Nicolau a fost implicat în proiect. Când va fi asfaltată artera Alexandrina Tănăsescu?

Publicat: 09 mart. 2021
Strada dr. Alexandrina Miron Tănăsescu
Din respect pentru locuitorii din cartierul Green Park, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să reia și să sublinieze o serie de precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice în legătură cu situația străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu.

Din respect pentru locuitorii din cartierul Green Park, conducerea Primăriei Municipiului Iași dorește să reia și să sublinieze o serie de precizări necesare pentru corecta informare a opiniei publice în legătură cu situația străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu.

Subliniem încă de la început că primarul Mihai Chirica și reprezentanții executivului municipalității sunt pe deplin conștienți de nevoia și dreptul legitime ale locuitorilor acestui cartier, ca și ale tuturor cetățenilor orașului, de a beneficia de străzi moderne și civilizate, ca și de alte servicii publice de calitate. Acesta este motivul pentru în legislatura trecută, 2016 – 2020, Primăria Municipiului Iași, cu sprijinul Consiliului Local, a finanțat și susținut cel mai mare program de modernizare a infrastructurii rutiere din municipiu, cu peste 150 de străzi.

Strada dr. Alexandrina Miron Tănăsescu va fi modernizată după rezolvarea problemelor juridice

Despre situația străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu reprezentanții Primăriei Municipiului Iași au fost sesizați de mai mult timp, încă de la primele familii care au achiziționat apartamente și s-au mutat în cartierul Green Park. Această situație a fost preluată și verificată din 2016 de către actuala conducere a Primăriei, care a identificat mai multe probleme de natură juridică.

Astfel, în primul rând, arealul studiat prin Planul Urbanistic Zonal aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 423 / 2005 face parte din terenul fostei CAP Holboca, teren care a fost pus în cea mai mare parte în posesie prin hotărâri judecătorești sau ale Primăriei Comunei Holboca. Suprafața de teren de circa 4.000 de metri pătrați aferentă actualei străzi dr. Alexandrina Miron Tănăsescu a rămas parțial inventariată în proprietatea CAP Holboca, iar parțial figurează ca un drum de servitute, neinventariat.

Reprezentanții Primăriei au început o serie de demersuri pentru a lămuri situația juridică

Potrivit legislației din România, Primăria Municipiului Iași nu poate face investiții decât în imobile – o stradă, în acest caz – care aparțin domeniului public al Municipiului Iași. În aceste condiții, reprezentanții Primăriei au început o serie de demersuri împreună cu Agenția Domeniilor Statului pentru a lămuri situația juridică a suprafețelor de teren care încă mai figurează ca aparținând fostei CAP Holboca.

În Planul Urbanistic Zonal adoptat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 423 / 2005 se prevede în mod expres, la articolul 2, că „infrastructura zonei studiate prin prezenta documentație Urbanism se va executa pe cheltuiala beneficiarilor”. Din punctul de vedere al municipalității, acești „beneficiari” nu sunt cumpărătorii de bună credință și actualii locatari ai cartierului Green Park, ci compania care a inițiat investiția vizată de  Planul Urbanistic Zonal.

Respectiva companie a apelat la acel moment, printre altele, la serviciile de șef de proiect ale domnului arh. Iulian Nicolau, actual consilier local din partea USR și președinte al Comisiei de Urbanism a Consiliului Local. Din păcate, deși s-a implicat personal în încercarea de a organiza unele proteste, domnul arh. Iulian Nicolau a „uitat” să îi informeze pe locatari despre aceste „mici detalii”.

Primarul Mihai Chirica: „Voi încerca să rezolv problema străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu cât mai repede este posibil din punct de vedere legal”

Pe fondul acestor probleme, primarul Mihai Chirica a contactat actualul dezvoltator al cartierului (compania Inter Doga), căruia i-a pus în vedere să onoreze obligațiile asumate prin Planul Urbanistic Zonal din 2005 înainte de obținerea autorizației de construire pentru a doua etapă a dezvoltare a complexului rezidențial.

„Îi asigur pe locuitorii din zonă că, indiferent de culoarea politică a domnului Ion – Irinel Bucur, cel care se declară reprezentant al asociației de proprietari, și de interesele domnului consilier local USR arh. Iulian Nicolau, voi încerca să rezolv problema străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu cât mai repede este posibil din punct de vedere legal. De altfel, în conferința de presă din 19 februarie 2021 am anunțat că, printre sutele și miile de propuneri făcute în cadrul dezbaterii bugetului local pe acest an, în jur de 60 vizau modernizarea acestei străzi, motiv pentru care am și promis că o vom trata cu prioritate, în paralel cu rezolvarea problemelor de natură juridică.

Menționez că nu este singura situație de acest fel, având de rezolvat, din păcate, problema a încă în jur de 25 de străzi în complexuri rezidențiale în care terenurile au fost vândute cu tot cu căile de acces, iar unii dintre noii proprietari au plecat în străinătate…

Fac apel la partidele politice din Consiliul Local ca la votarea bugetului local pe acest an să sprijine alocarea de fonduri pentru proiectarea și, apoi, pentru modernizarea străzii dr. Alexandrina Miron Tănăsescu, într-un program care include alte circa 50 de străzi care necesită investiții în modernizare”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Comentarii
 • Daca iese lumea in strada si protesteaza Chirica si angajatii din primarie se apuca de munca, dar 12 13 ani de zile au stat si au dormit in continuare. Maine baietii blocheaza strada cu masinile, ca tot nu stie nici Chirica ce sa mai minta, a cui este strada, dar ce mai conteaza, maine la prima ora daca aia blocheaza strada, Doru Plugaru (dezvoltatorul imobiliar, tovaras de arme cu Chirica) ii va face capul calendar lui Chirica, pentru ca-i blocheaza afacerile.
  Maine va fi circul de pe lume, iar Chirica incepand din seara asta, sta intr-un stres continu.

 • Baietii aia care blocheaza strada cu masinile, tot suparati sunt si cand blocheaza trotuarele cu masinile? Si-au luat ta-ra-nii aia locuri de parcare?

 • Mars in cusca cu comentariul tau de cacat. Tu esti dintre aia care cand ies ca cacatii la suprafata trebuie sa le rupi spatele de inchirciti. Urati de dragul de a ura, boschetarilor. Stati ca oile proaste in mlastina aia, ati luat teapa de v-a cocosat de la constructorii turci, stati ca pizdele de va fura it-istul ala ratat de irinel si va joaca cum vrea el, si sariti la primar. Sariti la usr, prostilor, ca irinel de la asociatie care stie ca drumul nu e al primariei e membru infocat usr, iar la blocat orice cere primarul in consiliu tot usr ul se ocupa.
  Joac-o pe asta, auzi la el, maimuta retardata. Te prind eu pe strada acolo la bariera, paraliticule, sa vezi ce patesti tu cu mine..

 • In strada Ciric a transformat drumul de acces la Liceul Cuza si Gradinita 22 in parcare proprie pentru proprietarul unei cladiri inchiriate . Zilnic pe drum sunt parcate cel putin 10 masini ale acestuia desi copii trec printre ele iar profesorii si educatorii nu au acces, le lasa in strada mare.

 • PrimarulChirica este de 15 ani angajat la Primarie, stie bine ce strazi sunt neasfaltate, strada eminescu a primit asfalt nou cand si-a cumparat el o casa in zona, doar asa ai noroc sa se repare strada in Iasi, sa se mute langa tine un primar, un consilier PNL

 • Ca sa vezi, exact strada aia vroia agariciul traseist de Chirica sa o asfalteze si cica USR pune bete in roate! 🙂
  95% dintre strazile Iasului sunt distruse, pline de gropi, de praf si de noroi, au nevoie de reparatii, cred ca tot USR il impiedica pe piticul mafiot cu sase vile sa le asfalteze…

 • Pai daca strada nu e a Iasului, e a Holbocai, politia locala Iadi ce face acolo,??? E pe teritotiul Iasului, ceva nu se leaga!
  Alooo Chirica fa drecului ma strada, Iasul e plin de GLOD, jeg si praf din cauza TA!!!
  Ai sa fii huiduit si batut cu pietre si scuipat, pentru ce faci IASULUI,!!!
  Functiile nu is pe veci, dar tu vei trai in Iadi si te vei intalni cu oameni.
  IASUL e plin de praf,,,,, scoate relatiile la maturat, spalat,, trotuare si strazi. Obliga TARANII sa isinadfalteze unde ridica blocuri. E plin de GLOD, intelegi????
  Mai lasa autorizatiile fara ca ei sa aiba asfalt, locuri de parcare si locuri de joaca!
  # Chirica nas alb termina cu prietenii

Adauga un comentariu