Local

Primăria Iași cheltuiește 2 milioane de euro pentru finalizarea liniei de tramvai pe tronsonul Iași – Rond Dancu

Publicat: 15 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași cheltuiește 2 milioane de euro pentru finalizarea liniei de tramvai pe tronsonul Iași - Rond Dancu
Din fonduri proprii, Primăria Iași finalizează reabilitarea liniilor de tramvai spre satul Dancu

Noi investiții sunt anunțate de Primăria Iași. Nu mai puțin de 2,3 milioane de euro vor fi cheltuite pentru finalizarea liniei de tramvai spre satul Dancu, comuna Holboca. Prețul cel mai mic este un criteriu de departajare a ofertelor în cadrul procedurii

Municipalitatea ieșeană intenționează să finalizeze proiectul de reabilitare a liniei de tramvai pe tronsonul Iași – Dancu. Este vorba despre conectarea municipiului Iași cu comuna Holboca, sat Dancu. Astfel, pe data de 29 decembrie 2021 este programată licitația pentru realizarea lucrărilor, cu costuri estimate la 11.645.873 lei, fără TVA, adică 2,3 milioane de euro. Comisia de evaluare va alege oferta constructorilor cu prețul cel mai mic.

„Necesitatea și oportunitatea prezentului proiect de investiție este justificată de starea de degradare a tronsonului analizat. Conform expertizei tehnice, nu sunt asigurate condițiile de siguranță a circulației, elementele constructive prezintă o stare avansată de degradare. Pentru aducerea liniei de tramvai la un nivel tehnic corespunzător se impune efectuarea lucrărilor de reabilitare, refacerea integrală a căii de rulare tramvai aliniament și prin zona de întoarcere (rond dublu), înlocuirea firului contact, modernizarea peroanelor de călători, realizarea stațiilor de transport public”, se arată în caietul de sarcini.

Lucrările vor fi realizate pe o porțiune de 225 de metri liniari

Conform proiectului, lucrările vor fi executate pe o lungime de 225 de metri liniari de cale dublă de rulare și 200 de metri liniari de cale simplă, la rondul de întoarcere din satul Dancu. Vor fi amenajate și două stații de tramvai.

„Trebuie realizate benzi dedicate transportului public prin introducerea de butoni stradal care asigură separarea fizică a căii de rulare a tramvaiului de traficul autoturismelor pe tronsonul studiat. Excepție fac zonele în care traseul va fi folosit în comun cu traficul autoturismelor, din motive operaționale clare (intersecții, gâtuiri punctuale), cazuri în care tramvaiul va avea prioritate, prin măsuri de management al traficului”, sunt alte obiective în cadrul proiectului de reabilitare.

Primăria Iași a alocat fonduri și pentru asfaltarea drumurilor din municipiu.

În vara anului 2020 a fost inaugurat șantierul de pe tronsonul Iași – Dancu

În vara anului 2020, Primăria Iași emis ordinul de începere a lucrărilor pe tronsonul Iași – Dancu, după ce a fost finalizată licitația de execuție. Contractul a fost câștigat de către Conest SA, firma de casă a Primăriei Iași, în asociere cu Mari Vila Com SRL, din București. Lucrările finanțate prin fonduri europene au o valoare de 45 de milioane de lei, fără TVA, aproape 10 milioane de euro.
Calea dublă de rulare se întinde pe un sector cu o lungime de 2,4 kilometri. Contractul prevede și reabilitarea trotuarelor pe o suprafață de aproape 1 hectar și a spațiilor verzi pe o suprafață de 1.775 de metri pătrați. Constructorul se va ocupa și de amenajarea unui număr de 8 stații de tramvai spre limita cu comuna Holboca. Proiectul presupune și reabilitarea Podului Ciurchi II.

Adauga un comentariu