Economic Local

Primăria Iași pregătește modernizarea Grădiniței nr.13 din Tătărași! Lucrările vor costa peste 1 milion de euro

Publicat: 30 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Primăria Iași pregătește modernizarea Grădiniței nr.13 din Tătărași Lucrările vor costa peste 1 milion de euro
Sediul Grădiniței nr.13 cu program prelungit din cartierul Tătărași

Grădinița nr.13 cu program prelungit va fi reabilitată cu fonduri de la Uniunea Europeană. Primăria Iași a semnat contractul de finanțare cu o valoare de peste 1 milion de euro. Se caută firme care să ofere servicii de proiectare și asistență tehnică

Municipalitatea ieșeană pregătește modernizarea Grădiniței nr.13 cu program prelungit, de pe strada Vasile Lupu nr.104 A, din cartierul Tătărași. Recent, a fost semnat contractul de finanțare europeană cu o valoare de 5,8 milioane lei, adică peste 1 milion de euro. Pe data de 17.12.2020 este programată licitația pentru achiziția serviciilor de proiectare și asistență tehnică în cadrul proiectului de modernizare. Valoarea estimată a serviciilor este de 212.000 lei, fără TVA. Grădința are regimul de înălțime P+1, suprafața de teren disponibilă fiind de 785 metri pătrați.

„Învățământul preșcolar din Municipiul Iași nu mai corespunde standardelor europene din cauza numărului limitat de clădiri ce nu sunt modernizate și dotate conform cerințelor. Serviciile sociale nu sunt corelate suficient pentru a putea funcționa în sistem integrat astfel încât să răspundă tuturor tipurilor de probleme cu care se confruntă comunitățile marginalizate, ce conturează nevoia de dezvoltare de servicii integrate primare și specializate în comunitate, pornind de la evaluarea nevoilor primare de educație”, se arată în caietul de sarcini.

De precizat că Primăria Iași a semnat contractul de lucrări privind construirea unei grădinițe noi în zona Bucium.

Grădinița din cartierul Tătărași a fost afectată de 4 cutremure importante

Clădirea unde funcționează actuala grădiniță a fost construită în 1970.

„Clădirea Grădiniței cu program prelungit nr.13 este alcătuită din 2 tronsoane în care activează circa 220 de copii, iar ca personal auxiliar activează 30 de membri. Ambele tronsoane au regimul de înălțime Parter+Etaj, fiecare tronson având forma de L, dispuse în prelungirea celuilalt, trecerea făcându-se prin intermediul unei uși cu dimensiunile 0,85 x 2,10 m. Grădinița a fost construită în jurul anului 1970. Clădirea a suportat până în prezent cca. 4 seisme semnificative cum ar fi: martie 1977, august 1986, mai 1990 și octombrie 2004. Investigațiile pe teren au constat în relevee ale structurii, observarea sistemului structural și a materialelor puse în operă. S-au făcut testări distructive pe elemente, iar datele rezultate s-au folosit în calcule. În cadrul lucrărilor de intervenție urmează să se execute lucrări de reparații capitale la subsolul clădirii”, se mai arată în documentația procedurii.

Fosta Policlinică cu plată din Copou va fi transformată în grădiniță

Primăria Iași vrea să transforme sediul fostei Policlinici cu plată din strada Codrescu, cartierul Copou, în grădiniță. Recent, municipalitatea a semnat contractul pentru achiziția serviciilor de proiectare. Serviciile vor fi realizate de Arhitectis Trust SRL, din Iași, care a depus o ofertă de 124.000 lei, fără TVA. Societatea este condusă de arhitectul Ladislau Mihael Lăcătușu. Investiția este estimată la nivelul sumei de 1,1 milioane de euro. Grădinița va avea o capacitate de 200 de locuri în opt săli de grupă.

„Pentru aducerea imobilului la standardele în vigoare, atât din punct de vedere sanitar, cât și al stabilității și siguranței construcției, vor fi făcute mai multe lucrări, printre care refacerea zonelor de tencuială, lucrări de termoizolare, refacerea instalațiilor electrice, termice și sanitare, refacerea aleilor și trotuarelor din preajma clădirii, amenajarea de rampe pentru persoanele cu dizabilități și cărucioare pentru copii”, se arată în hotărârea adoptată de Consiliul Local adoptată în luna august 2020.

Adauga un comentariu