Economic Local

Primăria Municipiului Iaşi montează panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii locali

Publicat: 27 nov. 2023
_____ Vizualizări 4 Comentarii
Primăria Municipiului Iaşi montează panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Proiectul de hotărâre va fi aprobat de consilierii locali
Centrala CET 2 Holboca va avea montate panouri fotovoltaice. Proiectul va fi aprobat de consilierii locali

Primăria Iaşi va monta panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Proiectul de hotărâre va fi supus votului de consilierii locali săptămâna aceasta

Plenul Consiliului Local se va reuni miercuri, 29 noiembrie 2023, pentru a supune votului peste 50 de proiecte de hotărâre. Printre acestea se numără şi cel cu privire la aprobarea depunerii şi implementării proiectului „Amplasare panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca”, în vederea finanțării acestuia în cadrul Fondului pentru Modernizare, programul-cheie 1: Surse regenerabile de energie şi stocarea energiei, sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice propusă din surse regenerabile pentru autoconsum.

Primăria Iaşi montează panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Valoarea contractului depăşeşte 49 de milioane de lei

Valoarea totală a proiectului „Amplasare panouri Fotovoltaice la CET 2 Holboca” este de 49.720.850,59 lei, inclusiv TVA, din care suma de 41.842.311,16 lei reprezintă cheltuieli eligibile, fără TVA, iar suma de 7.878.539,43 lei reprezintă TVA.

„Luând act de faptul că energia verde este eficientă din punct de Vedere economic și conformă cu cerințele de mediu și cu criza mondială de energie, Municipiul lași derulează prin implementarea acestui proiect componente ale strategiei locale pentru serviciul de alimentare cu energie termică a populației din Municipiul Iași, aprobată prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului lași nr. 531/22.11.2022, în vederea producerii de energie termică și electrică, folosind Hidrogen rezultat în urma hidrolizei apei (în etapa a II-a a proiectului).

Locația propusă pentru «Amplasare Panouri Fotovoltaice la CET 2 Holboca», este în incinta CET 2 Holboca, terenul fiind identificat prin CF 62580, iar Certificatul de Urbanism aferent obiectivului de investiții are nr. 322/08.11.2023  Valoarea totală a proiectului «AMPLASARE PANOURI FOTOVOLTAICE LA CET 2 HOLBOCA», este de 49,720,850.59 RON (inclusiv TVA) din care 41,842,311.16 reprezintă cheltuieli eligibile fără TVA iar suma de 7,878,539.43 RON reprezintă TVA (cheltuială eligibilă)”, se arată în proiectul de hotărâre publicat.

Cazanele de la CET 1 vor asigura căldura ieşenilor în această iarnă

La începutul lunii noiembrie 2023, consumul orașului a fost de 35 de gigacalorii pe oră. Deocamdată este folosit cazanul de 100 de gigacalorii, iar cel de 50 este pregătit pentru a intra în funcțiune. Ambele au fost modernizate în urmă cu mai mulți ani, pentru a nu exista surprize. În momentul de față, în jur de 30.000 de apartamente sunt racordate la sistemul de încălzire centralizat.

„La CET 1 avem două cazane de apă fierbinte, unul de 100 de gigacalorii și celălalt de 50 de gigacalorii, la care se mai adaugă un motor termic. La iarnă vor fi folosite amândouă pentru a acoperi tot necesarul pentru oraș. Cazanele 1 și 3 sunt modernizate, nu sunt cele inițiale, s-au modificat mai multe lucruri la instalații, fiind înlocuit sistemul sub presiune și sistemul fierbător.

Pot funcționa amândouă fără probleme și se poate ajunge undeva la 130, chiar 140 de gigacalorii, ceea ce ar fi suficient pentru tot orașul. Nu este nevoie să le folosim la capacitatea maximă, deoarece va crește tensiunea și am putea crea defecțiuni la magistrale”, a transmis recent Sorin Turcu, liderul Sindicatului Energia 2013 Iași.

Municipalitatea ieşeană va monta panouri fotovoltaice la CET 2 Holboca. Valoarea contractului depăşeşte 49 de milioane de lei.

Comentarii
  • Deci s-au cheltuit 49 milioane lei, adica 9,85 milioane euro. De banii astia se puteau cumpara doua turbine Siemens de 17 MW (4,45 milioane euro bucata) si mai ramaneau si bani pentru montaj. Si se putea produce simultan si energie electrica si energie termica, indiferent daca este sau nu soare afara.

  • O labareala marca primarie unde domneste diletantismul,kktul asta de centralizat se va prabusi la un moment dat din diverse motive,sa nu va inchipuiti ca respectivele cazane sant chiar atat de noi,primaria nu a luat in calcul ca daca in mijlocul iernii crapa cel de 100 de giga Iasul va fi incalzit cu lemne :))

  • Nu este nevoie să le folosim la capacitatea maximă, deoarece va crește tensiunea și am putea crea defecțiuni la magistrale”, a transmis recent Sorin Turcu, liderul Sindicatului Energia 2013 Iași.
    UPSS,capacitate maximă și crește TENSIUNEA ??????
    Posibil sa creasca tensiunea,să-i curenteze pe beneficiari și nu vor mai tremura de frig ,vor tremura curentați……..Vai nouă cu așa meseriași

Adauga un comentariu