Local

Primaria pregateste falimentul comerciantilor de la Bazar – FOTO, VIDEO

Publicat: 25 apr. 2012
_____ Vizualizări 0 Comentarii

@ Noul Bazar din zona CUG nu-i incanta deloc pe comerciantii din piata de sub podul Nicolina, care sustin ca vor falimenta si ca vor ajunge la sapa de lemn @ Nemultumirile acestora sunt legate de spatiile prea mici pentru stocul si tipul de marfa comercializat, precum si de faptul ca noua locatie este intr-o zona izolata @ Comerciantii au semnat deja o adresa pentru a o trimite autoritatilor locale referitoare la problemele cu care se confrunta

Nu trebuie sa fii un cumparator fidel al produselor din piata de sub podul Nicolina ca sa-ti dai seama, dupa o scurta incursiune, ca vanzatorii activeaza in conditii de-a dreptul inumane. Acest loc este plin de gunoi, tonetele sunt deteriorate si exista o singura toaleta, care arata mizerabil. Comerciantii sunt revoltati de faptul ca nu se intreprinde nimic pentru a remedia situatia, iar autoritatile au gasit o solutie care ii va falimenta pe multi dintre ei. „Totul arata urat, incepand chiar cu intrarea in piata, acoperisul este deteriorat, iar in toaleta este mereu intuneric si plin de mizerie”, a declarat Stefan Costache, un comerciant de la Bazar.

Desi sunt deranjati de conditiile in care lucreaza, vanzatorii nu sunt de acord sa fie mutati in noua locatie oferita de autoritatile iesene. „Noul Bazar este prevazut pentru 180 de locuri, iar aici activeaza peste 250 de persoane. Acum ar putea sa vina si comerciantii de la Siraj pentru a-si vinde marfa. Nu vad cum am avea toti locuri in noua piata. Si zona nu este tocmai potrivita pentru activitatea noastra. Nu exista transport public acolo, nu sunt blocuri prin preajma si foarte multa lume va renunta sa vina ca sa cumpere de la noi. Nu suntem de acord sa trecem acolo. Am vrea mai degraba sa se faca investitii in aceasta piata pentru a avea conditii mai bune in care sa ne desfasuram activitatea”, a declarat Marian Sava, reprezentant al comerciantilor de la Bazar.

Noul Bazar, cu tonete mici si preturi mari?

Potrivit acestuia, se aduna semnaturi pentru a trimite o adresa autoritatilor din Iasi prin care sa-si prezinte nemultumirile. „Am inceput duminica sa colectam semnaturi si deja majoritatea comerciantilor sustin acest demers. Este vorba si de spatiile prea mici pentru comercializare. Sunt tonete cu o suprafata de 6 metri patrati, iar daca cineva ar dori, de exemplu, sa comercializeze covoare, nu are sanse sa incapa acolo. Oricum, comerciantii au stocuri mari de marfa si nu vor fi de acord sa vanda in incaperi atat de mici”, a mai spus Marian Sava.

Vanzatorii sunt revoltati si de faptul ca nimeni nu le spune nimic cu privire la situatia in care se afla, care vor fi preturile de inchiriere a noilor spatii si cand vor trebui sa-si intrerupa activitatea pentru a trece in noua locatie. „Este vorba despre soarta a mii de persoane care se hranesc din aceasta activitate, pentru ca acesti comercianti au si familii care, sunt intretinute doar din banii castigati aici, si nimeni nu ne spune nimic. Este clar ca acolo vor fi cumparatori doar in week-end si este foarte posibil ca preturile chiriei sa fie mai mare ca aici”, a declarat Alexandru Archer, agent economic care isi desfasoara activitatea la Bazar.

Potrivit afirmatiilor comerciantilor, se zvoneste ca autoritatile vor taia panglica pentru inaugurarea noului Bazar pe 1 iunie, ceea ce ii gaseste total nepregatiti pentru noua schimbare. Comerciantii achita lunar 30-40 de lei pentru un metru patrat, iar multi dintre ei sunt dispusi sa achite preturi mai mari pentru inchirierea tonetelor, numai sa nu fie mutati. „Oamenii vor fi nevoiti sa-si gaseasca de lucru in alta parte. Eu ma gandesc sa renunt la aceasta activitate daca vom trece in noua locatie, pentru ca nu sunt de acord cu nimic din ce se face acolo”, a declarat Mariana Iloaia, alt comerciant.
Noul Bazar este situat pe suprafata de peste 160 de metri patrati.
Reprezentantii Primariei Iasi nu au raspuns apelurilor telefonice repetate ale reporterilor cotidianului BUNA ZIUA IASI pentru a-si expune punctul de vedere.

Sinistratii din Siraj se muta la Bazar

O parte din comerciantii carora le-au ars standurile in incendiul care a devastat de Pasti Complexul Comercial Siraj ar putea sa se mute in spatiile primariei. Cei din Palatul Roznovanu au anuntat deja ca au inceput sa primeasca cereri de inchiriere pentru locurile libere de la tarabele din Bazar.

Cristi Starica, seful Eco Piata, a anuntat ca sase comercianti care au avut puncte de desfacere la Siraj si-au depus cereri pentru a-si putea comercializa marfa. „In acest moment, avem la Bazar cinci noi comercianti veniti de la Siraj, cel de-al saselea care a depus cererea de inchiriere a spatiului neincepand inca desfasurarea activitatii. Momentan mai sunt circa 30 de locuri de inchiriat la tarabe, tariful zilnic de inchiriere fiind de 1 leu pe metrul patrat. Ar mai fi de mentionat ca perioada minima de inchiriere este de o luna, suprafata aferenta fiecarei tarabe fiind de 5-6 metri patrati”, a precizat Sebastian Buraga, purtatorul de cuvant al municipalitatii.
Reprezentantii Eco Piata au precizat totodata faptul ca, dupa incendiul din Siraj, numarul cumparatorilor a crescut la Bazar cu 20% in cursul saptamanii si cu 50% in week-end. Totodata, municipalitatea urmeaza sa scoata la licitatie 12 spatii comerciale in Nicolina, dar si in Pacurari, Cuza Voda, Han Tatar, Bucium, Petre Tutea. „Pretul de la care va incepe licitatia care va avea loc saptamana viitoare, pe 3 mai, la sediul Directiei de Administrare a Patrimoniului Public si Privat al municipiului, oscileaza, in functie de zona, intre 7 si 15 lei pe metrul patrat”, a precizat Sebastian Buraga.

Adauga un comentariu