Local

Primarii PNL încep să se reorienteze spre PSD în pofida amenințărilor cu tăierea fondurilor și ispitirii cu PNRR-ul!

Publicat: 13 iul. 2021
Simboluri PNL-PSD
Primarii PNL încep să se reorienteze spre PSD

Scandalul uriaș care deja a divizat PNL-ul în preambulul alegerilor interne din toamnă se răsfrânge brutal contra unităților administrativ-teritoriale (UAT), indiferent de partidul din care fac parte primarii. Deja tot mai multe voci politice avertizează că primarii PSD sunt excluși complet de la finanțările guvernamentale care stau în mâna PNL și USR, chiar dacă acele comunități sunt numeroase sau au proiecte în desfășurare. Însă, nici primarii arcului guvernamental nu sunt feriți de lupta pentru putere de la Centru.

Primarii USR nu au nici o trecere în fața premierului penelist Florin Cîțu, iar miniștrii USR sunt prea slabi și nu contează în ședințele de guvern. Mai mult, până și primarii PNL sunt șantajați și amenințați pentru a-l susține pe actualul premier la congresul din toamnă. Toate acestea duc la blocaje în toată țara, iar administrația centrală se transformă într-un instrument de constrângere, ca în filmele cu mafioți din anii `80.

În acest context foarte periculos pentru funcționarea UAT-urilor din toată țara, social-democrații prin vocea viceliderului deputaților PSD, ieșeanul Silviu Macovei, transmit un mesaj foarte important pentru toți primarii.

„În luptele lor interne, guvernanții se folosesc în cel mai murdar mod posibil de primarii din țară, în special de cei din mediul rural. Aceștia nu mai sunt responsabili de comunitățile care i-au ales, ci sunt forțați să devină niște iobagi pe moșia lui Cîțu! Premierul Cîțu amenință primarii că au cheltuieli prea mari, iar în pixul său stau alocările suplimentare de fonduri.

Este un șantaj ordinar și un semnal foarte grav, dacă nu aduc voturi la Congres, nu primesc nici o firmitură din PNRR și nici măcar fonduri de la Guvern pentru proiectele deja începute. Tot din cauza luptei pentru conducerea PNL nu este gata nici PNRR-ul și este amânat din nou, tocmai pentru a șantaja proprii primari! Vă dați seama în ce hal a ajuns Cîțu dacă își amenință proprii primari?” spune deputatul PSD Silviu Macovei.

Social democratul ieșean spune că primarii au înțeles despre această guvernare că nu este doar o mare dezamăgire, ci și una periculoasă pentru comunitățile pe care le conduc. Deputatul Silviu Macovei se arată, totuși, mai optimist:

„Primarii au arătat de multe ori în istoria recentă că nu răspund prea bine la amenințări. Grija lor principală este comunitatea, nu lupta pentru ciolanul de la București. Iar comunitatea nu poate sta la cheremul unor miniștri sau a unor premieri cu toane. Biciul pe spinare a trecut de mult, este nevoie de cooperare, nu amenințări. De aceea, primarii au înțeles că această alianță este terminată moral. Sunt din ce în ce mai mulți primari care încep să discute cu noi (PSD – n.a.) pentru a se asigura de continuitatea proiectelor începute. Eu, personal, îi asigur pe toți primarii, indiferent de partidul din care fac parte acum că au ușa deschisă și orice proiect de anvergură pentru comunitate va fi sprijinit. E momentul să încetăm cu amenințările și să începem să lucrăm serios!”.

Afirmațiile deputatului Macovei sunt susținute și de informații pe surse prin care tot mai mulți primari PNL sunt văzuți în apropierea liderilor PSD, acesta fiind și cazul de la Iași menționat de viceliderul deputaților PSD.

Comentarii
Adauga un comentariu